Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

Test: Campagnolo Record EPS

17. august 2012 10:30Foto: A.S.O.

Den længeventede elektroniske geargruppe fra Campagnolo leverer varen, hvad funktionalitet angår. Men så er der jo alt det andet, hvor meningerne givetvis vil være mere delte.

Stillet til rådighed af:

Peakbike

Særlige features ved produktet:

- Elektronisk 11-speed gearskift

- DTI Digital Tech Intelligence

- Klik-følelse
- Multi-shifting
- Selv-fejldiagnosticering
- Vandtæt


Opgivet vægt (for hele gruppen):  
2,184 kg.
 

Vejl. pris: kr. 25.999
(Vejl. pris. Athena EPS: kr 17.499)
(Vejl. pris. Super Record EPS: kr 31.999)

 

Introduktion:

Så er det endelig på markedet. Campagnolos elektroniske gearskift, EPS, som angiveligt var under udvikling, længe før Shimano søsatte deres eget Di2-projekt, men altså blev overhalet med flere længder. Mens italienerne rodede med mekanikken, nåede den japanske konkurrent både at lave protyper, lade de professionelle teste og endelig sende først Dura Ace og siden Ultegra versioner af Di2 gearskiftet på markedet.

Endelig, sidste år, kunne Campagnolo så officielt præsentere deres elektroniske geargrupper – i Record og Super Record versioner – efter, at enkelte af de professionelle ryttere havde anvendt teknologien i en periode. Siden har italienerne for nyligt også præsenteret en tredje EPS-geargruppe, på Athena-niveau men med samme teknologi som de foregående grupper, som prismæssigt ligger noget over Ultagra Di2 og ifølge Campagnolo heller ikke pr. definition skal konkurrere med denne.

Campagnolo Record EPS, som vi her skal se på (og den endnu dyrere broder, Super Record), henvender sig unægtelig til de mere bekostelige cykler på markedet. Og selvom teknologi og mekanik reelt set er ens de tre elektroniske Campagnolo-grupper imellem (det samme er tilfældet med Shimanos to Di2-grupper), skal årsagerne til de markante prisforskelle primært findes i forskelligt materialebrug og heraf lavere vægt.

Feltet.dk har fået stillet en cykel til rådighed, opbygget med Campagnolo Record EPS, og i en kortere periode testet det elektroniske gearskift.
 

Første indtryk:

Det første, man ser efter, når det handler om elektroniske geargrupper – uanset mærket – er, hvor meget for- og bagskifter er vokset, samt hvor stort batteriet er. De fjerde og femte elementer af en elektronisk geargruppe, grebene og de mange kabler mv., kommer som regel først i anden række.

Nu kan der jo ikke siges noget endegyldigt om design – det er meget op til øjnene, der ser. Men et faktum er det, at batteriet er større hos Campagnolo end hos Shimano. At det også er mere kluntet at se på – og mindre elegant med kablerne, som føres langs rammen og ind i batteriet – er en mere subjektiv betragtning.

Hvad de to skiftere angår, er billedet imidlertid mere broget. Bagskifteren er flot udført og enkelt i designet. Forskifteren, derimod, synes anderledes voldsom i det. Motoren i en forskifter skal selvsagt være noget stærkere end i bagskifteren, og derfor vil hele opsætningen differentiere sig meget fra en mekanisk forskifter (hvilket også ses i Shimanos udgaver, hvor det må konstateres, at netop forskifteren forekommer ganske stor).

Men i dette tilfælde er det ikke lykkedes de italienske stilister at designe en forskifter, som tilnærmelsesvis har samme stilrene udseende som bagskifteren – og grebene for den sags skyld. Disse er elegante, ergonomisk behagelige og med en noget mere diskret og lettilgængelig downshift (tommelfinger-skifteren) end på den mekaniske pendant.
 

Test:

På cyklen trænges de designmæssigt, blandede indtryk hurtigt i baggrunden af en meget velfungerende funktionalitet. Ved korrekt indstilling fungerer gearskift, som de skal – og mere til. Ved blot et let, men mærkbart tryk på ’knapperne’, flytter skifterne sig hurtigt og præcist. Uanset om det gælder for- eller bagskifteren.

Man føler sig med andre ord helt, helt tryg ved gearskiftene – og først da skifterne i denne test blev udsat for, hvad man kan kalde en ’stress-test’, opstod der problemer. I kraftigt regnvejr, med hårde antrit opad bakke og konstante, ’ureglementerede’ gearskift – og på både kassette og mellem store og lille klinge – kunne forskifteren ikke følge med. Bagskifteren modstod derimod mosten.

Hvad forskifteren blev udsat for, var imidlertid også så skrap kost, at få, hvis overhovedet noget, gearsystem kunne klare det, så det trækker ikke nødvendigvis ned i denne sammenhæng. Men det ændrer ikke på, at det er funktionaliteten ved bagskifteren, som særligt løber med opmærksomheden. Selvom man begejstres for, at forskifteren automatisk følger med kædens skiftende position, når der skifter op og ned på kassetten, og at forskifteren som nævnt absolut fungerer upåklageligt, så er skift op ned ved hjælp af bagskifteren en helt igennem udelt fornøjelse. De foregår hurtigt og sikkert.

Ikke mindst frydes man over den multi-shift funktion hos Campagnolo – måske det eneste sted hvor Shimano på dette tidspunkt sættes til vægs – som gør det muligt at skifte fra mindste til største tandhjul (og omvendt) i én og samme bevægelse. Ved at holde knappen inde glider kæden uden de store dikkedarer enten op eller ned af kassetten. Meget velfungerende, lynhurtigt og en stor fordel i varierende terræn.

En sidste detalje, der er værd at nævne, er gruppens EPS Interface, som indeholder en væsentlig del af teknologien, og som benyttes til at indstille og justere gearskifterne samt diagnosticere fejl. Den er placeret på siden eller undersiden af frempinden og fastgøres til denne med en gummirem (evt. en holder til cykelcomputeren). Endnu et varsel om, at teknologi på flere punkter går forud for design – i hvert fald er det ikke den meste elegante løsning.

Såvel indstilling som fejl-diagnosticering foregår på cyklen – uden eksterne redskaber og i princippet altså også, mens man kører – og er enkelt i brug, så længe man på forhånd er instrueret ordentligt. Også opladning af batteri skal ske på cyklen dog ved hjælp af en eksternt kabel.
 

Konklusion:

Hvis det hedder Campagnolo, skal det helst lyde og føles som Campagnolo. Det gør Record EPS. Og det skal se ud som Campagnolo. Det gør det såmænd også – til en vis grad. For uanset hvor imponerede vi rent faktisk er over det, Campagnolos elektroniske gearsystem har til formål – at skifte gear bedre, hurtigere og lettere end den mekaniske version – kan vi ikke lade være med at lande midt imellem. Det samlede design imponerer os ikke synderligt, og priserne er i et leje, hvor man kun slipper af sted med det, fordi der står, ja netop, Campagnolo på grejet.

Altså mener vi, at den længeventede elektroniske geargruppe fra Campagnolo leverer varen, hvad funktionalitet angår. Men så er der jo alt det andet, hvor meningerne givetvis vil være mere delte.

Samtidig er det svært ikke at komme til at sammenligne Campagnolos elektroniske EPS gear-system med Shimanos Di2 teknologi. Men det er et vanskeligt regnestykke at gøre op, og mange subjektive synspunkter såsom design, greb og oplevelse af både skifte- og indstillings funktionalitet kommer uvægerligt til at spille ind. Og ser man på de ’hårdere’ facts, er Campagnolo Record EPS lettere, men dyrere end Shimanos to aktuelle Di2-grupper. I skrivende stund fører Campagnolos system måske en smule på point, hvad funktionalitet angår, når man blandt andet medregner 11-speed samt ikke mindst multi-shift-funktionen, som virkelig er gruppens største fortrin.
 

Det bed vi særligt mærke i:

+ Multi-shift, vægt, ergonomisk greb, selv-fejldiagnosticering

- Pris, størrelse på batteri, design af forskifter

 

Køb hvis: Du for længst har valgt ’side’ og ikke vil stå tilbage for fremskridtet

Se også Campagnolos chefingeniør gennemgå EPS-teknologien.
 

DEL
INFO
Materiale og udstyr
Nyheder
Arkiv: Landevej og bane
Nyheder
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Classic Brugge-De Panne(1.WWT) 23/03

Classic Brugge-De Panne(1.UWT) 22/03

E3 Saxo Bank Classic(1.UWT) 24/03

Classic Brugge-De Panne(1.WWT) 23/03

E3 Saxo Bank Classic(1.UWT) 24/03

Gent-Wevelgem(1.WWT) 26/03

Gent-Wevelgem(1.UWT) 26/03

La Roue Tourangelle Centr...(1.1) 26/03

Dwars door Vlaanderen(1.UWT) 29/03

La Route Adélie de VItré(1.1) 31/03

Volta Limburg Classic(1.1) 01/04

Tour of Thailand(2.1) 01/04-06/04

Annonce

Annonce

AG2R Citroen Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkea Samsic

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Circus - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger