Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Test: Cykelcomputere med højdemålerfunktion

Test: Cykelcomputere med højdemålerfunktion

06. juni 2011 22:00Foto: A.S.O.

Der udvikles og sælges stadig traditionelle cykelcomputere med ekstra funktioner som fx puls, kadence- og højdemåler. Selvom GPS’erne efterhånden har ædt sig godt ind på markedet. Feltet.dk har testet fem computere, som alle kan gøre turene i kuperet terræn lidt sjovere.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Det er ikke til at komme uden om, at de fleste GPS’ere tilbyder de samme og ofte flere smarte features end de gammeldags cykelcomputere. Selv når vi taler om cykelcomputere med mange funktioner.


Alligevel vælger mange fortsat de almindelige cykelcomputere. Og efterhånden som det at tage cyklen med til udlandets bjergrige terræn, og det at føre udførlig dagbog over sin træning, har vundet frem, er de data, en cykelcomputer med højdemåler kan give, attraktive for mange. Sammenlignet med GPS’erne er der da også fordele: Først og fremmest fylder de mindre på styret og er billigere. Og vægtmæssigt er der også lidt at hente.

Fælles for de fleste – hvis ikke alle – cykelcomputere med højdemåler er, at de er trådløse og anvender barometertryk til at måle højde, og hvorfra også højdemeter og stigningsprocent mv. udregnes. At anvende barometertryk betyder, at computeren skal kalibreres ved vejrskift eller indstilles til en fast starthøjde, som naturligvis skal ændres, hvis man fx på ferien dagligt starter fra en anden højde end normalt. Det er en ulempe ved barometer-computerne sammenlignet med GPS-computerne. Til gengæld er det en skrøne, at sidstnævnte per definition er de mest præcise.

Feltet.dk har testet fem cykelcomputere med højdemåler-funktioner, som her præsenteres i alfabetisk rækkefølge.



CATEYE ADVENTURE

Stillet til rådighed af:
HF Cykler

Ifølge producenten:

”Whether for capturing the elevation off-road or all the rolling hills on a road ride, the Adventure is simple to us but feature packed. The ClickTec Plus™ single button design that is easy to use even in the most challenging terrain. With innovative features like reference and home altitude, second bike sensor recognition all in a digital wireless design, this is a computer rugged enough for off road and elegant enough for sleek road bikes.”

Højdefunktioner/-features:
- Aktuel højde
- Højdemeter

- Stigningsprocent

- Total højdemeter

- Termometer


Vejl. pris: 1.100 DKK

Feltet.dk’s testkarakter: 


”Den enkle”
Der er noget dejligt enkelt og funktionelt over Adventure-modellen fra de japanske veteraner fra Cateye. Lige fra installation på cyklen og til den er i brug, er der et minimum af bøvl med den. Ligesom der, modsat andre af computerne i denne test, heller ikke kan tilsluttes ekstra funktioner eller anvendes software til Adventure modellen.

Bevares, kalibrering og indstilling af Adventure computeren er en lidt forvirrende sag, og manualen gør ikke sagen lettere. Men på cyklen og korrekt indstillet fungerer den over forventning. Ikke mindst på grund af enkeltheden.

Designet er lækkert og strømlinet; Cateye Adventure pynter kort og godt på cyklen. Og så er det unægteligt ganske fantastisk med en cykelcomputer, hvor man blot trykker ned på selve computeren for at skifte rundt mellem de forskellige funktioner. Så nemt kan det nogen gange gøres. Også at holde vægten nede – i denne test på det laveste niveau med bare 55 gram for hele setup’et.

Er man med andre ord til små og enkle computere, som kan sidde på enten frempinden eller styret, og som kan det mest nødvendige til turene i kuperet terræn, er Adventure absolut værd at kigge efter.

Konklusion:
Med et lækkert design, et minimum af besvær og de mest basale funktioner til brug i bjerge og kuperet terræn, er det ikke svært at blive lidt vild med Cateye Adventure. Computeren egner sig dog ikke til brug som træningspartner – computeren har end ikke stopur – hvilket kun styrker indtrykket af en enkel, men ganske pålidelig computer.

”ClickTec Plus”, som Cateye kalder den feature, hvorved selve computeren bruges som knap til at klikke rundt mellem de forskellige display visninger, trækker også op og placerer computeren som en personlig favorit. Til trods for, at prisen måske er i den høje ende, computerens relativt få funktioner taget i betragtning.

Særlige fordele/ulemper ved Cateye Adventure:

+ Klik-system, design, vægt, nem montering
- Uegnet som træningspartner, forvirrende manual, pris



MAVIC WINTECH USB ALTI

Stillet til rådhed af:
Mavic
Biketoyz

Ifølge producenten:
”Altimeter and cycling information, your choice of speed sensor and direct connection to your PC. The accurate 2.4 GHz cycling computer that integrates reliable and useful elevation information. All this precious information is easily downloadable to your PC for analyze and storage. Plus the freedom to chose one or more of our 3 speed sensors.”

Højdefunktioner/-features:
- Aktuel højde
- Højdemeter

- Højeste/laveste punkt

- Stigningsprocent

- Vertikal hastighed
- Hjemmehøjde hukommelse

- Termometer

- Software manager

Vejl. pris computer: 949 DKK (uden sensor)
Vejl. pris sensor (E-bolt sensor): 299 DKK


Feltet.dk’s testkarakter: 

”Den gennemtænkte”
Naturligvis er det en smagssag, men Mavic computeren er ikke så elegant, som den ’stritter’ der foran styret. Hvilket er sådan, man typisk ser cykelcomputere fra de ’gule franskmænd. Men heldigvis kan holderen også vendes, så computeren i stedet hænger ind over frempinden.

På den lange skærm er tallene nemme at se – bl.a. fordi displayet er opdelt i tre rækker, som gør det nemt at overskue. Knapperne er nemme at komme til og reagerer hurtigt ved tryk, og det er dejligt nemt at forstå menuen og navigere mellem computerens funktioner.

I denne test viste computeren sig som den mindst følsomme, dvs. den der var længst tid om at opdatere fx hastighed og stigningsprocent. At dette blev bemærket skyldes alene, at jeg testede flere computere samtidigt – og er efter alt at dømme mindre væsentligt. Men det betyder dog, at computeren måske ikke er velegnet, hvis man er kontant nysgerrig efter at kende stigningsprocenten. Før Wintech Alti computeren nåede at flytte sig fra eksempelvis 3 % til 4 % stigning, havde flere af de andre vist både 2 %, 5%, 3 % for så at lande på de 4 %.

Med til computeren følger muligheden for at uploade computerens indsamlede oplysninger i et computerprogram, som også – i den seneste version – kan downloades fra Mavics hjemmeside. Download foregår ganske smart med det USB-stik, som sidder på selve computeren. Det er godt tænkt. Manager programmet er ikke omfattende, men byder dog på mange gode features og er et, jeg selv kunne finde på at bruge som min ’dagbog’. Desværre fungerer softwaren kun på PC og ikke Mac.

Som den eneste computer i denne test, skulle der i øvrigt bruges værktøj (lille skruetrækker) for at montere computerens holder. Modsat var den her testede sensor (E-Bolt) – der smart, men ikke smukt erstatter skruen på forhjulets skewer – nok den nemmeste at montere. De 87 gram, som computer, holder, magnet og sensor vejede på brevvægten, skal derfor også fratrækkes skewerens skrue. Det placerer stadig computeren i den tunge ende i denne test.

Konklusion:
Mavic Wintech Alti er en på mange måder gennemtænkt og smart computer, som med sit indbyggede USB-stik,  det medfølgende software manager program samt forskellige tilkøbsmuligheder som forskellige slags sensorer og kadencemåler har meget at byde på – til en rimelig pris. Samtidig er computeren let at ’finde rundt’ i og nem at opsætte.

Selvom computeren har stopur funktion, forekommer det ikke videre oplagt at anvende denne computer som et aktivt instrument i træningen. Men er det netop ønsket, er computeren brugbar, og fx stopurets ’omgangs’-informationer lagres og vises i manager programmet, hvilket kan hjælpe i den efterfølgende analyse af træningen.
 

Særlige fordele/ulemper ved Mavic Wintech Alti:

+ Overskueligt display, generel god funktionalitet, glimrende medfølgende software
- Sensor ikke standard-udstyr, vægt, software duer ikke på Mac



O_SYNCE MACROHIGH FREE

Stillet til rådighed af:

Peakbike

Ifølge producenten:

”Det store display tilbyder plads til masser af data og giver perfekt læsbarhed som følge af positionen foran frempinden. Det innovative 3-knaps-kontrolkoncept medfører en let og sikker brug direkte på styret. Du behøver således aldrig fjerne dine hænder fra styret for at anvende funktionerne i Macro."


Højdefunktioner/-features:
- Aktuel højde
- Højdemeter

- Højeste punkt

- Samlede højdemeter

- Stigningsprocent

- Gennemsnitlig stigning/fald
- Maksimale stigning/fald
- Hjemmehøjde hukommelse

- Termometer
- Max. temperatur
- Min. temperatur

- Software manager


Vejl. pris: 849 DKK
Vejl. pris PC USB kit: 249 DKK

Feltet.dk’s testkarakter: 

”Den moderne”
Et nyt mærke på markedet for cykelcomputere er tyske O-Synce. De letgenkendelige sort-orange produkter fra O_Synce er udviklet med øje for både nytænkning og fleksibilitet. Hos O_Synce er tanken, som hos hos de andre producenter i denne test, at man sammensætter de funktioner i computeren, som man har brug for. Til denne computer er der således mulighed for at tilkøbe og tilslutte kadencemåler, pulsmåler, upload af data til gratis software (med usb dockings-tation) og en alternativ holder til computeren, hvorfra et kabel til en ’remote control’ gør en i stand til at skifte mellem funktioner helt ude ved grebet – tiltænkt fx mtb’en.

Forholder vi os ved netop skiftefunktionen på O_Synce Macrohigh Free computeren, så skiller den sig også i standardudgaven ud fra de andre computere i denne test. O_Synce har placeret knapperne på selve holderen, som sidder på styret, og som Mavic computeren desværre kun har denne ene placeringsmulighed. At placere knapperne på holderen – på styret – tillader én at skifte mellem funktionerne uden at flytte hånden fra styret. Det giver god mening og gør også, at selve computeren er fri for knapper.

Dette designmæssige træk fungerer godt og er med til at give computeren en flot finish – og til at gøre displayet letlæseligt. I det hele taget er computeren (og holder) af god kvalitet, og monteringen, med strips, er ganske enkel, ligesom den samlede vægt for computer mv. på 65 gram er i den pæne ende.

Til gengæld må jeg indrømme, at jeg efter længere tids brug af computeren endnu ikke helt har gennemskuet menuen; altså hvordan jeg kommer rundt mellem de forskellige funktioner. Der er givetvis en systematik i denne på de fleste områder gennemtænkte computer – jeg har bare ikke fundet den.

Men dette sammen med den ufleksible mulighed for placering af computeren er umiddelbart også de eneste alvorlige anker. Og det kan tilgives, når yderligere et par detaljer ’opdages’. For det første Software programmet (duer desværre også kun til PC), som er omfattende og indeholder mange interessante visninger – og af samme årsag ikke har Mavic managerens overskuelighed. Og for det andet, og som den eneste computer i denne test, så opsamler O_Synce computeren ikke kun turens højde, højde og stigningsprocent mm., men også turens maksimale stigningsprocent og fald samt stigningerne og nedkørslernes gennemsnitsprocent. Den slags informationer er nu engang sjove at have.

 
Konklusion:
O_Synce træder med Macrohigh Free ind på scenen for cykelcomputere med højdemålere med manér. Modellen har et utal af gode funktioner og finesser, og med den tilhørende software er computeren et godt værktøj til at følge og analysere både fornøjelses- og træningsturene – særligt hvis man også benytter puls og kadence tilkøbsmuligheden. Men selv uden disse, har computeren ikke så lidt at byde på.

Computerens pris gør også computeren attraktiv, særligt med tanke på dens kvalitet og funktioner. Dog stiger prisen nemt, når man begynder at tilføje funktioner og skal tilkøbe ekstra-udstyret.

Det ændrer ikke på en særdeles lækker cykelcomputer, som tager det alvorligt, når cykelryttere med mod på bjergrigt terræn forventer en elektronisk assistent til i detaljer at fortælle, hvad man har været oppe imod og har overvundet.
 

Særlige fordele/ulemper ved O_Synce Macrohigh Free:

+ Mange gode højdemåler-funktioner, kvalitet, designmæssig finish, pris, software
- Forvirrende menu, ufleksibel mulig for montering, software duer ikke på Mac


SIGMA BC 2209 MHR

Ifølge producenten:

”The mountain specialist. Plenty of function in appealing design. The multifunction device for altitude, speed, pulse, cadence and temperature not only cuts a fine figure on the handlebars. Thanks to the wrist strap supplied, the device can also be used as hiking computer. The information on the display is well organised and can be quickly taken in during the ride. Thanks to 4 ergonomic and easy to reach buttons, the computer is simple to use for the biker.”

Højdefunktioner/-features:
- Aktuel højde
- Højdemeter
- højeste punkt

- Samlede højdemeter

- Termometer

- Software manager
- Håndrem til løbe-/hikingbrug

Vejl. pris: 1.499 DKK
(Vejl. pris docking station til software upload: 259 DKK)

Feltet.dk’s testkarakter: 

”Den alsidige”
Computeren fra tyske Sigma har rigtig mange funktioner – og til en overkommelig pris om end testens højeste. Med medfølgende kadencemåler og pulsbælte er computeren umiddelbart bedre egnet til træningsbrug end de andre computere i denne test, selvom den tilgængelige software, man kan tilkøbe sig til (sammen med en docking station) bestemt ikke imponerer – men, skal det fremhæves, kan bruges til både PC og Mac.

Computeren er nem at installere på cyklen, og man kan glæde sig over flere mange forskellige muligheder for opsætning på styr eller frempind. Displayet er ganske stort og overskueligt, men det hænger sammen med, at computeren i sig selv er ret stor og lidt kluntet i designet. De blanke sider begyndte endvidere ret hurtigt at skalle af, hvilket jo bogstaveligtalt piller glansen af computerens fremtræden.

De største anker mod denne computer er imidlertid, (1) at knapperne, som sidder øverst og nederst på computeren, hverken er særligt nemt tilgængelige eller lette at trykke ind. På cyklen irriterer dette – særligt når fingrene er svedige, hvilket jo sker ved kørsel i kuperet terræn. Og (2) at computeren, trods indsamling af alle de relevante data for at kunne, ikke viser den aktuelle stigningsprocent. På en computer med så mange funktioner er det lidt sært, at man har fravalgt en, som, på cyklen op af en hård stigning, netop er sjov at følge. 

I funktion leverer computeren dog varen – også på det område, som berettiger producenten til at kalde denne computer deres ’bjergspecialist’. Den er både pålidelig og præcis. Montering af både holder og sensorer foregår med gummiremme, og det er en både enkel og funktionel løsning.

Sidst men ikke mindst, er computeren testens tungeste med en samlet vægt på 94 gram. Her skal det naturligvis huskes på, at computeren som den eneste har medfølgende kadencemåler – trådløs vel og mærke.

Konklusion:
Med et rigt spektrum af funktioner, hvoraf kadence- og pulsmåling er efterspurgte og typisk skal tilkøbes computere med højdemåling, henvender Sigma BC 2209 MHR sig til ryttere, som ønsker hele pakken på én gang. Eller i hvert fald det meste af den. Til prisen er computeren da også af samme grund meget anbefalelsesværdig.

Alligevel får computeren ikke denne tester op i skyerne. Dertil er der for mange elementer, som irriterer både øjet og fingrende.
 

Særlige fordele/ulemper ved Sigma BC 2209 MHR:

+ Medfølgende puls- og kadencemåler, nem opsætning, software kan bruges til Mac
- Design, ingen visning af stigningsprocent, placering af knapper, software
 


SPECIALIZED SPEEDZONE ELITE ALTITUDE

Stillet til rådighed af:
Specialized Danmark

Ifølge producenten:

“This easy to use wireless analog computer with altimeter comes in a small package with big-digit reading.”

Højdefunktioner/-features:
- Aktuel højde
- Højdemeter

- Stigningsprocent

- Termometer

Vejl. pris: 649 DKK

Feltet.dk’s testkarakter: 

”Den funktionelle”
Specialized er knap så kendte for deres cykelcomputere, men de alsidige og perfektionistiske amerikanere producerer naturligvis også sådanne – bl.a. en med højdemålerfunktion. Denne er testens mindste, og den måske mest funktionelle.

Som med Cateye Adventure er der på SpeedZone Elite Altitude kun de funktioner tilgængelige, som kommer med computeren. Altså ingen muligheder for tilkøb eller software. Og som den eneste i denne test, holder denne computer også visningerne på displayet på et minimum: Hastighed – med stor, overskuelig visning – og så mulighed for at klikke rundt mellem de forskellige funktionstemaer som højde, tid m.fl. Ganske smart klikker man herefter rundt mellem hvert temas underfunktioner, når et tema er valgt. Det gør denne computer til den nok mest logiske at navigere rundt i – i hvert fald i denne test.

Designet er simpelt – på grænsen til det kedelige – og opsætning og indstilling virkelig nemt. Igen må det fremhæves, hvordan Specialized hjælper sine brugere ved på æsken helt enkelt at forklare, hvordan computeren hurtigt opsættes. Herefter kan manualen anvendes til at blive endnu klogere på computeren. Den lille computer betyder også, at vægten holdes godt nede; bare 57 gram sagde vægten inkl. alle dele.

Computeren kan sidde på flere måder på styr og frempind. Men selvom disse er smarte, er de knap så elegante og bestemt et sted, Specialized kunne opgradere. I brug er computeren dog både driftsikker og funktionel, og da stopuret byder på omgangstæller, kan computeren også anvendes som træningsredskab.

Endelig skal det nævnes, at computerens visning af stigningsprocent er særdeles følsom og altså skifter ved selv meget små forskelle i terræn. Det styrker indtrykket af en computer, der i høj grad også egner sig til terrænkørsel.

Konklusion:
Uden at tiltrække sig nævneværdig opmærksomhed, er Specialized SpeedZone Elite Altitude en fortrinlig computer, som særligt udmærker sig ved sin logiske menu, følsomhed og attraktive pris. At også vægten er i bund og opsætning fungerer som en leg, burde få flere til at overveje denne funktionelle cykelcomputer.

Havde Specialized også arbejdet lidt mere med finish og de plastikmaterialer, som er anvendt til holderen på styr og/eller frempind, og evt. også givet større incitament for at anvende computeren til træning, ved fx at vise puls, havde denne computer været endnu tættere på en topkarakter.
 

Særlige fordele/ulemper ved Specialized SpeedZone Elite Altitude:

+ Store tal på display, logisk menu, opsætning, pris, vægt
- Finish, plastholder til styr/frempind
 

 

Læs også
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation
DEL
INFO
Materiale og udstyr
Nyheder
Arkiv: Andet udstyr
Nyheder
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?