Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT

Tidligere dansk WorldTour-rytter stopper karrieren

Tidligere dansk WorldTour-rytter stopper karrieren

13. oktober 2021 08:05Foto: Riwal Cycling Team

En af dansk cykelsports store profiler sætter punktum for karrieren. Den 30-årige tidligere WorldTour-rytter og nuværende Riwal-rytter Jesper Hansen kørte sit sidste løb i sidste uge.

Annonce

12 sæsoner i cykelsporten, seks af dem på WorldTouren, seks Grand Tours-deltagelser, fem deltagelser i monumenter og listen kunne fortsætte. Siden 2009 har Jesper Hansen været en stadig voksende del af dansk cykelsport, og nu er det på tide at stoppe.

 

Riwal Cycling Team og Jesper Hansen meddeler i dag, at han nu ønsker at gå videre til tiden efter karrieren, og Circuit des Ardennes i sidste uge blev dermed et løbsmæssigt punktum for Hansen, der nu er klar til at prioritere på en anden måde i livet.

 

Det fortæller han i et interview med Feltet.dk.

 

”Jeg føler, at det er det rigtige tidspunkt. Jeg synes, at jeg har opnået, hvad jeg kunne opnå, og jeg er nået dertil, hvor familielivet betyder mere end at køre på cykel,” fortæller Jesper Hansen til Feltet.dk.

 

”Det er noget, der er kommet stille og rolig i takt med, at min søn er blevet lidt ældre. Prioriteterne er begyndt at være anderledes, og man vil gerne have noget tid derhjemme.”

 

Beslutningen er modnet over tid, og det er derfor heller ikke en vemodig Jesper Hansen, der nu melder det ud til den brede offentlighed.  

 

”Jeg er afklaret omkring det.”

 

”Jeg har gået lidt og indstillet mig på det i nogle måneder, at det nok vil gå den vej, så det er ikke noget, der lige pludselig bare er kommet fra den ene dag til den anden, at nu gider jeg ikke mere,” siger han.

 

Magten til selv at træffe valget
Beslutningen om at stoppe karrieren kommer efter ét år hos Riwal Cycling Team, som han altså skiftede til forud for denne sæson.

 

Før det skifte stod han i en svær situation, da kontraktudløb med Cofidis i et coronaår satte karrierens fremtid under et uventet pres.

 

”Jeg følte ikke helt, at jeg var helt klar til at stoppe sidste år, så jeg synes, at det var rart, at jeg kunne tage beslutningen selv,” fortæller han om situationen i dag.

 

”Jeg er ikke blevet tvunget til at stoppe, men jeg har kunne tage beslutningen, fordi jeg føler, at det var tid til at stoppe.”

 

Dertil var det ikke fordi, at Jesper Hansen gik rundt med tanker om at stoppe frivilligt, da han stod i situationen sidste år, tværtimod.

 

”Sidste år havde jeg stadig motivationen, og jeg ville også gerne fortsætte med at cykle.”

 

”I år vil jeg gerne noget andet. Nu kom den tid, hvor jeg gerne vil til at lave noget nyt,” siger han.

 

Læs også: Transferoverblikket for de danske kontinentalhold

 

Foto: Riwal Cycling Team

 

Med punktummet for den professionelle cykelkarriere åbner muligheden for at kigge tilbage på den karriere, der for alvor startede med en kontrakt hos kontinentalmandskabet Energi Fyn i 2009.

 

Dengang vidste en ung Jesper Hansen på 19 år ikke, at han ville ende med at blive professionel cykelrytter.

 

”Jeg tænker, at mange på den alder af 19 år håber på og træner efter det. Sådan var det også for mig dengang.”

 

”Da jeg begyndte at blive senior var det egentlig nok bare fordi, jeg synes, det var sjovt at cykle. Jeg tænkte ikke på at blive professionel, det var først, da jeg kom ind på Energi Fyn og begyndte at køre stærkt, at jeg ville se, hvor langt jeg kunne komme,” fortæller han.

 

Efter tre år på Energi Fyn kom han i 2012, efter lukningen af det fynske mandskab, videre til Glud og Marstrand, som derefter blev til CULT Energi. Her tilbragte han kun ét år, før karrieren for alvor tog fart, og nu altså har bragt ham til dagens beslutning.

 

”At det er nået dertil, hvor jeg er i dag, er jeg meget taknemmelig for,” siger han.

 

Dengang en dansker kørte for Saxo Bank
Efter årene på danske kontinentalhold fik han i slutningen af 2013 chancen for Bjarne Riis’ mandskab Saxo-Tinkoff med hvem, han også fik en professionel kontrakt fra 2014-sæsonen.

 

Situationen for danske ryttere dengang Jesper Hansen blev professionel og til de unge danskere, der i dag følger i fodsporene på Hansen og de mange andre professionelle danskere, har ændret sig.

 

”I dag er de pludselig mange unge talenter, der kommer til. Det er meget fedt at se alle de danske ryttere, der er med, hver gang man ser cykelløb, som en lidt ældre rytter. Hver gang, man ser cykelløb, er der danskere med,” fortæller han.

 

”Dengang jeg blev professionel var der slet ikke lige så mange, og dem der var kørte for Saxo Bank dengang,” siger han.

 

Netop Saxo Bank-holdet under forskellige navne med forskellige sponsorer, der i en årrække var en decideret danskerkoloni på WorldTouren med danske ryttere og dansk personale har været specielt for Jesper Hansen.

 

Det får dagens unge danskere ikke at opleve.  

 

”Ikke på samme måde med et dansk hold med en del dansk staff og en danskerkoloni med en del danske ryttere. Man har lov at håbe, at det kommer engang igen i fremtiden, men det kommer nok ikke på samme måde,” siger han og påpeger dog også:

 

”Man kan se, at det ikke rigtig er noget, der påvirker udviklingen, tværtimod. Det virker til, at de unge ryttere trives godt rundt på de andre hold,” siger han.

 

Foto: Riwal Cycling Team

 

Alligevel står sæsonerne fra slutningen af 2013 til og med 2016 på holdet, som undervejs mistede Bjarne Riis som ejer og teammanager, tilbage som en helt særlig tid i karrieren.

 

”Hvis jeg skal udpege et hold, så var det nok også det hold, der var fedest at køre på.”

 

”Det var et meget internationalt hold med blandede nationaliteter, men samtidig var vi også mange danskere, så der var bare en god stemning dengang på holdet med Bjarne Riis. Det ændrede sig en smule, da Tinkov kom ind,” siger han med et smil i stemmen, inden han dog konkluderer:

 

”Det var fede tider at køre dengang.”

 

Man kan komme langt med hårdt arbejde
Ser man bort fra holdene holder Jesper Hansen et andet aspekt af karrieren kær. Seks gange var han til start i en Grand Tour, og cykelsportens ypperste etapeløb var han særlig vild med.

 

”Grand Tours har altid været en stor oplevelse at køre. Det er store løb, og så også det med, at man kører i tre uger,” siger han og uddyber om ét særligt løb:

 

”Specielt nok også min første Grand Tour, da jeg kørte Vueltaen [i 2015 red.], den var speciel. Både fordi det var min første, og så kørte jeg også rigtig godt det år,” fortæller han.

 

2015 var et særligt år for Jesper Hansen. Kort inden sin første Grand Tour vandt han nemlig Tour of Norway i flot stil, og den form tog han med sig ind i løbet, hvor han var flyvende for Tinkoff-Saxo, der blandt andet havde Peter Sagan og Rafal Majka med på holdkortet.

 

”Det er det, der står klarest, og det er nok også det bedste år, jeg har haft,” siger han.

 

Foto: Riwal Cycling Team

 

Der er mange oplevelser at se tilbage på for Jesper Hansen. Ligeledes kan andre og yngre kræfter måske lade sig inspirere af den rejse, han har taget gennem sporten.

 

Direkte adspurgt om, hvilket indtryk han mon efterlader sig i sporten, fortæller han.

 

”Jeg har nok været den, der har arbejdet hårdt for tingene. Jeg har ikke fået noget foræret.”

 

”Da jeg kørte på CULT, var jeg én af de få, der stadig arbejdede ved siden af. Det var først, da jeg fik min kontrakt som professionel, at jeg stoppede med at arbejde deltid ved siden af,” fortæller han.

 

Og den tilgang har han taget med sig ind i træningen. Det handler ganske enkelt om at knokle for de mål, man sætter sig. Så længe man kæmper og har det rette sind, skal man nok klare sig, mener Hansen.

 

”Jeg har slidt for tingene, og jeg har altid trænet hårdt og kæmpet for det,” siger han.

 

Cyklen får ikke helt lov at stå
Med mere tid til familien, og herunder sønnen, skal Jesper Hansen nu videre til en anden del af arbejdslivet. Det har dog stadig noget med rammer og kæder at gøre.

 

”Jeg starter i cykelbutik hos FriBikeshop i Svendborg her fra 1. november. Det kommer stadig til at være cykler, jeg roder med,” siger Hansen, der blandt andet også skal være agent for et spansk cykelmærke.

 

Da han i sin tid arbejdede deltid, inden den professionelle karriere tog fart, var det også cyklerne, han arbejdede med ved siden af.

 

”Det har hele tiden ligget lidt, at det var det, jeg ville lave, når jeg stoppede. Det var det, jeg lavede inden, så det er også det, jeg skal fortsætte med, når jeg stopper,” siger han og fortsætter:

 

”Nu skal jeg sælge nogle cykler, reparere nogle cykler og cykle for sjov,” siger han.

 

Jesper Hansens kontrakt med Riwal Cycling Team bliver den sidste i en karriere, der har budt på mange løb og hold. 12 sæsoner fordeler sig på år hos Energi Fyn, kun afbrudt af en tid hos Kvickly Odder, to år hos Glud og Marstrand/CULT og lidt over tre år hos Saxo-Tinkoff på hold med dansk base.

 

Efter Tinkoffs nedlukning i 2016 skrev han kontrakt med Astana for to år, hvorefter han tog to år i det franske hos Cofidis, en tid der sluttede forud for denne sæson, hvor han atter vendte hjem til Danmark og Riwal Cycling Teams trikot.  

Annonce

DEL
INFO
Riwal Cycling Team
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

Annonce

Annonce

AG2R Citroen Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana - Premier Tech

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - Nippo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty - Gobert

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team BikeExchange

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Qhubeka NextHash

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger