Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

Vuelta a Espana-analyse: Ingen over eller ved siden af den australske tempokonge

25. august 2018 21:30Foto: Unipublic / Luis Angel Gomez

I disse dage køres Vuelta a Espana, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 1. etape.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Enkeltstarters meget kliniske natur betyder, at de sjældent er de sværeste at forudse udfaldet af, og det hører til sjældenhederne, at tidskørsler byder på de helt vilde overraskelser. Alligevel er det sjældent, at de har udviklet sig til den næsten trivielle forestilling, som vi oplever i disse år, for siden han i 2015 lidt overraskende slog alle de store giganter på den indledende enkeltstart i Touren, har Rohan Dennis sat sig så solidt på tronen, at det nu om dage nærmest er en formalitet at kåre vinderen af korte, flade enkeltstarter, når australieren er til start.

 

Dennis er slet ikke suveræn over længere distancer - faktisk har han fortsat ikke en eneste medalje ved OL eller VM - og på tekniske eller meget kuperede ruter er han også til at bide skeer med. Det har vi set så sent som på den tekniske prolog i årets Tour de Romandie, hvor han blev slået af Michael Matthews, eller den ret komplicerede indledende enkeltstart i Giroen, hvor Tom Dumoulin satte ham til vægs. Forærer man ham imidlertid en flad tonserrute på under 20 km, spiser det australske fænomen imidlertid etapen til morgenmad, for der er ganske enkelt ingen, der nærmer sig hans klasse på den type enkeltstarter.

 

Det mest oplagte eksempel på en sådan enkeltstart er den traditionelle afslutningsetape i Tirreno-Adriatico, der vel kan betragtes som en slags uofficielt verdensmesterskab i denne form for tidskørsler, og her han Dennis’ sejre i de seneste år været rene formaliteter. Derfor gav det også sig selv, at der skulle et mindre mirakel til, hvis ikke australieren i dag skulle skrive sig ind på listen over ryttere, der har etapesejre i alle grand tours, da Vueltaen havde serveret en sand lækkerbisken for ham på den indledende etape i Malaga.

 

Læs også
Optakt: 3. etape af Tour de Romandie

 

Dennis levede da også op til sin favoritstatus ved at tage endnu en ganske suveræn sejr, hvor han distancerede sin nærmeste rival, Michal Kwiatkowski, med hele seks 6 sekunder - en ganske stor margin over bare 8 km - og dermed efterlod han ikke nogen tvivl om, at han ingen planer har om at abdicere i den nærmeste fremtid. Tværtimod synes han ikke at slække blot det mindste på grebet, og derfor kan vi vel allerede nu godt udpege storfavoritten til 2019-sæsonens enkeltstarter af denne karakter.

 

Samtidig fik Dennis vist, at han er på rette spor frem mod endelig at tage den forløsende VM-medalje, der indtil nu er undsluppet hans ellers umættelige appetit. Han havde ellers en svær tid i juni, hvor han måtte misse Tour de Suisse med sygdom, men nu er han på rette vej mod også at få det store gennembrud over længere distancer. Resten af Vueltaen her handler nemlig alene om at hjælpe Richie Porte og gå efter sejren på den lange enkeltstart, mens han har blikket stift rettet mode den kuperede rute i Innsbruck. Her skal han imidlertid også være på 100%, for med den form, den tilsyneladende utrættelige Tom Dumoulin i øjeblikket viser i Tyskland, og en stadig mere truende Primoz Roglic går selv ikke ustoppelige Dennis ind til favorit på en rute, der både hvad terræn og distance passer bedre til hans to værste rivaler. I øjeblikket synes han dog at være på vej til at give sig selv det bedst mulige udgangspunkt, og allerede nu kan vi derfor se frem til et brag af et slag på de østrigske landeveje om en måneds tid.

 

Det var ellers lige ved at blive lidt halvspændende, for da Michal Kwiatkowski med en tid, der var 11 sekunder bedre end den på det tidspunkt førende Nelson Oliveira, viste sig at være på en anden planet i forhold til de tidligt startende, kunne man måske kortvarigt overveje, om Dennis virkelig kunne trues. Det skulle imidlertid hurtigt vise sig, at Kwiatkowskis drømme var totalt ubegrundede, for polakken endte i sidste ende med end ikke at være tæt på den australske tempokonge.

 

Alligevel må der være en vis tilfredshed i Sky-lejren, for Kwiatkowski fik med sin flotte enkeltstart vist, at den utrættelige polak fortsat ikke har forstået, at man faktisk godt kan blive lidt udmattet af at køre på cykel. Efter en Tour, hvor han kørte som en motorcykel fra dag 1 og frem til den afsluttende enkeltstart og en eminent sejr i Tour de Pologne, er han ellers tilsyneladende i gang med at blive lidt overmodig.

 

Han har nemlig skrinlagt sine planer om at bruge Vueltaen som ren VM-forberedelse og vil nu se, hvor langt det kan bære i klassementet. Med tanke på det ekstremt hårde program, han allerede har haft, og at han tidligere har haft enormt svært ved at holde niveau over tre uger, virker det som et lidt håbløst projekt, men man må give den optimistiske polak, at hans superform i hvert falde endnu ikke er på retur. Og med tanke på, at der i morgen venter en perfekt etape for en puncheurtype som ham, kan han sagtens fortsætte sin successtime ved allerede i morgen at køre sig i rødt i kraft af de 10 bonussekunder, der ligger g venter på etapevinderen. Logikken siger, at Kwiatkowski skal brænde sammen før eller siden, men foreløbig kan vi glæde os over, at den eminente polak i hvert fald i den første uges tid formentlig vil være en af løbets absolutte hovedpersoner.

 

Det vil Victor Campenaerts nok ikke, for det var dagens etape, der var hans helt store chance. I første omgang var belgieren nok ved at tude af skuffelse, da han som på 1. etape af Giroen akkurat så ud til at misse en grand tour-førertrøje, da han krydsede stregen i en tid, der var bare 1 sekunder langsommere end Kwiatkowskis.

 

Det skulle dog hurtigt vise sig, at der var mindre grund til ærgrelse, da først Dennis havde leget kispus med resten af feltet, og derfor kan europamesteren faktisk se tilbage på dagens resultat med stor tilfredshed. Tidligere har det nemlig været klart, at Campenaerts kun har været i verdenseliten på længere distancer, men siden Tour de Romandie har han gang på gang vist, at han kan true de bedste på denne type enkeltstarter også. Den halvtekniske rute med en lille bakke var ellers slet ikke Campenaerts’ kop te, så at han kunne køre stort set lige op med den eksplosive cykelekvilibrist Kwiatkowski i Malagas gader, er blot endnu et vidnesbyrd om, at Campenaerts skal tages seriøst på snart sagt enhver enkeltstart, som han også i år har vist det i Romandiet, Giroen, Dauphiné og senest på den korte enkeltstart i BinckBank Tour, hvor kun Stefan Küng var bedre end ham.

 

Meget af det samme kan siges om Nelson Oliveira. Den portugisiske dieselmotor viste senest med 4. plads ved VM sidste år, at han tilhører den absolutte verdenselite på lange enkeltstarter, men over denne slags distancer har han altid haft det svært. Det havde han imidlertid ikke i dag, hvor han med en 4. plads på en alt for kort rute igen skrev sig ind blandt VM-medaljekandidaterne og dermed viste, at han ikke har givet op, blot fordi han i sidste øjeblik måtte vinke farvel til en plads på Movistars Tour-hold. Samtidige r det godt nyt for Movistar, der i forvejen har løbets på papiret mest slagkraftige mandskab, og nu kan betrygge sig ved, at også Oliveira har timet formen perfekt.

 

Også Dylan Van Baarle imponerede med en 5. plads og fortsatte dermed den solide fremgang, han har vist siden skiftet til Sky. Det kulminerede med den overraskende sejr ved det hollandske mesterskab, og efter en lidt rusten start på anden del af sæsonen ved EM og i BinckBank Tour kom han i dag tilbage på sporet.

 

Læs også
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation

 

Dermed kompenserede han en anelse for en ellers ikke helt optimal Sky-dag. Jonathan Castroviejo havde ellers grund til stor optimisme efter sin flotte EM-sølvmedalje, men endnu engang i en generelt meget svingende sæson underpræsterede han i Malaga. En 7. plads kan ellers gøre de fleste misundelige, men for den spanske mester lever resultatet helt sikkert ikke op til forventningerne. I det hele taget har Castroviejos enkeltstarter i det seneste års tid været næsten umulige at forudsige, og den tendens fortsætetr altså i tiden op til VM.

 

Langt værre var det dog for holdet, at deres kaptajn, David de la Cruz, skuffede eklatant, med en placering som nr. 81 fortsatte vinderen af enkeltstarten i Ruta del Sol desværre den kedelige tendens, der har ført til en ganske skuffende første sæson hos Sky. Kwiatkowskis flotte ridt kan naturligvis rette lidt op på det for briterne, der er kommet til Spanien med et usædvanligt svagt hold, men det var de la Cruz, der på forhånd var udset som det sikre kort. Unge Tao Geoghegan Hart, der måske vil forsøge at fortsætte sin supersæson ved at køre klassement, gjorde det over forventning, men også for ham gælder, at hans holdbarhed er et helt åbent spørgsmål. Der hersker derfor en del tvivl om, hvorvidt Sky på sigt kan gøre sig gældende i klassementet i årets sidste grand tour.

 

De la Cruz var ikke den eneste taber. Øverst på listen står naturligvis Richie Porte, der måske ikke er specialist på korte, tekniske enkeltstarter, men som under alle omstændigheder burde ende bedre end som nr. 97. Med tanke på, at australieren har været syg i dagene op til løbet, er det naturligvis ikke uventet, og heldigvis er der da også god tid at komme sig over et ret banalt maveonde, inden de værste stigninger melder sig. Man kan dog ikke undlade at blive en smule bekymret på hans vegne, ikke mindst fordi han i dagene op til løbet har givet udtryk for, at hans form er betydeligt dårligere, end det tydede på i de oprindelige meldinger fra Sky-mandskabet.

 

Også Rigoberto Uran fortsatte sin enkeltstartsderoute med en håbløs enkeltstart, der desværre blot lever op til vanlig Uran-standard, ligesom ryttere som Davide Formolo, Richard Carapaz, Louis Meintjes og Michael Woods fik sig den ventede omgang prygl i en disciplin, de afskyr. Især Carapaz’ præstation burde dog have været bedre, men i lyset af, at han først i sidste øjeblik blev hentet ind som erstatning for Mikel Landa, var det måske svært at forvente det store af den ecuadorianske dieselmotor, der primært er i Spanien for at hjælpe sine kaptajner.

 

Og netop hans kaptajner har al mulig grund til at være tilfredse. Både Alejandro Valverde og Nairo Quintana var ellers langt efter ved mellemtiden, men begge må de være fløjet op ad den lille bakke. I hvert fald kørte de sig begge så betragteligt op i den sidste del, at aftensmaden på det sydspanske hotel må have en ganske god eftersmag i aften. Begge kan de i hvert fald være ganske godt tilfredse med udkommet, der tyder på, at Movistar er kommet til løbet for at rejse sig efter Touren.

 

Den bedst placerede forhåndsfavorit var helt som ventet Wilco Kelderman. Hollænderen er den eneste af favoritterne, der kan betragtes som decideret specialist på en rute som denne, og selvom en 10. plads måske ikke helt lever op til hans vanlige niveau, må det være yderst tilfredsstillende for en mand, der efter sit styrt ved de hollandske mesterskaber ikke har kørt løb i to måneder. Der er fortsat meget stor usikkerhed om hans form i det lange løb, men dagens etape må i hvert fald have givet en vis grund til optimisme.

 

Det må den også for Ion Izagirre, der mens Vincenzo Nibali forberede sig til VM, skal løfte Bahrains kaptajnrolle. Han har i år ellers været langt under niveau på enkeltstarterne, men i dag kørte han en af sine bedste i år med en fornem 9. plads. Det virker stadig svært at tro på, at baskeren kan gøre sig gældende i det lange løb på en meget hård rute, for stabilitet over tre uger har ikke just været hans kendetegn. Udgangspunktet er imidlertid ganske godt.

 

Det er det også for Emanuel Buchmann, der på en alt for eksplosiv rute, viste, at han i den grad skal tages seriøst i rollen som Bora-kaptajn, ligesom også supertalentet Enric Mas og hans holdkammerat Laurens De Plus gjorde det bedre end forventet. Miguel Angel Lopez kan på en rute som denne bestemt heller ikke være utilfreds med en 44. plads, der betyder, at han vandt tid på flere konkurrenter.

 

Det samme gjorde også de to dieselmotorer Steven Kruijswijk og Ilnur Zakarin, der ellers er alt for træge til en eksplosiv rute som denne, men tilsyneladende har de fået det maksimale ud af at bruge Touren som opvarmning. Hvis der er nogen, der har motoren til at køre både Tour og Vuelta, må det være netop dem, og de har i dag vist, at Touren faktisk måske ligefrem kan betyde, at de ikke skal have en dårlig start på en grand tour. Så må tiden vise, om de også kan holde hele vejen, eller om trætheden alligevel sætter ind til sidst - nøjagtigt som det er tilfældet for Dan Martin, der gjorde det meget bedre end ventet i en disciplin, han ønsker hen, hvor peberet gror.

 

Læs også
Optakt: 6. etape af Presidential Tour of Türkiye

 

En 30. plads lyder på papiret fint for Simon Yates, men lige netop på en rute som denne burde han faktisk have gjort det bedre. Faktisk, er det måske ganske betryggende, at han ikke kom bragende ind til løbet, som han gjorde det på 1. etape af Giroen, for her var han som bekendt i alt for god form alt for tidligt. Denne gang har han bevidst forsøgt at time det lidt anderledes, og dagens præstation tyder på, at den taktik er på sporet. Så må tiden vise, om den så også gør det muligt for ham senere i løbet at finde de samme guldben som i Italien i maj.

 

Thibaut Pinot var en af dagens skuffelser, men man skal ikke lægge for meget i den lidt halvsvage præstation fra franskmanden. Han har nemlig ikke kørt gode enkeltstarter i de senere år, og derfor siger dagens resultat intet om hans evner i bjergene. Tværtimod viste han i Tour de Pologne, at der er al mulig grund til at have store forventninger til den franske stjerne, der fortsat fremstår som et af de bedste bud på en vinder af en meget uforudsigelig Vuelta, der også gav en nogenlunde forventet start til Fabio Aru og Geporge Bennett på en etape, der heller ikke lå til deres højreben.

 

Det gjorde den til gengæld til Rohan Dennis’, og han tøvede ikke, da han ved rutepræsentationen fik idømt straffespark uden målmand. Med vanlig træfsikkerhed eksekverede han med stor sikkerhed og sikrede dermed, at BMC i hvert fald ikke kommer tomhændet hjem, uanset hvad der sker med wildcardet Richie Porte senere i løbet. Hans tid i førertrøjen bliver næppe lang og kan muligvis ende allerede i morgen, men efter i dag er der fortsat ingen tvivl om, at cykelsporten har én og kun én konge på korte, flade enkeltstarter. Og hans abdicering synes ikke at ligge lige om hjørnet!

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Vuelta a España
Nyheder Profil Resultater
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?