Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Gå til forsiden af feltet.dki samarbejde medGå til forsiden af feltet.dk
Log ind Nyhedsbrev VELOMIO

EKSKLUSIVT

Zwift giver "adrenalin uden lige": Du glemmer alt omkring dig

Zwift giver "adrenalin uden lige": Du glemmer alt omkring dig

06. marts 2020 08:00

Feltet.dk har haft en længere snak med to af Danmarks mest vindende Zwift-ryttere, Lars Husballe og Louise Houbak, og her beskriver de to danskere, hvad løb på den virtuelle platform betyder for dem, og hvad de gør for at kunne se deres avatar suse først over målstregen uge efter uge.

Landevejen er forvandlet til dagligstuen, vinden i ørene er erstattet med hometrainerens rungen, og den fysiske positionskamp er helt forsvundet.

 

E-cykling vinder stort indpas i cykelsporten i disse dage, men udover de åbenlyse fysiske og praktiske forskelle hvordan sammenligner et af sportens mest moderne og innovative påfund sig med den traditionelle landevejscykling, når det drejer sig om løb?

 

”Det giver fuldstændig det samme følelsesmæssige kick for mig, når vi snakker de store løb. Når du vinder de store løb, så er du jo høj en hel dag efter. Det betyder så meget for en, at man er helt høj bagefter”.

 

Citatet kommer fra en af Danmarks førende mandlige ryttere på Zwift, Lars Husballe, og hans betragtninger er den dobbelte danske Zwift-mester og DM-bronzevinder på landevejsenkeltstarten i fjor, Louise Houbak, helt enig i.

 

”Man er helt ude af sig selv, inden man skal køre løbene, fordi man er nervøs - ligesom før en enkeltstart. Løbssejre forstyrrer nattesøvnen. Det er adrenalin helt uden lige”, udtaler Houbak.

 

Begge danskere har vundet cykelløb på både landevejen og Zwift, og selvom E-cykling langtfra er cykling, som vi kender det, så kan konkurrencen fra dagligstuen, ifølge Husballe, i højeste grad måle sig med landevejscykling i personlig betydning.

 

”Ja, det vil jeg faktisk sige. De små almindelige træningsløb på Zwift gør ikke (betyder så meget som et landevejsløb, red.), men de store gør fuldt ud. Det betyder alt. Jeg vil faktisk gå så langt at sige, at jeg er mere nervøs før de helt store løb på Zwift, end jeg ville være i virkeligheden”, siger han.

 

Men hvad er det helt præcist ved de virtuelle cykelløb, der gør dem så spændende? For Husballe er der ikke nødvendigvis ét svar på dette spørgsmål.

 

”Det svært at sætte direkte ord på. Jeg tror, at det er en kombination af, at man har lagt taktik, man ved det bliver hårdt, om taktikken nu virker, hvad finder de andre på, og at man gerne vil klare sig så godt som muligt. Der ligger tit også lidt ekstra pres på en, hvis man på forhånd er udnævnt som en mulig vinder”.

 

I samme forbindelse fremhæver Houbak det faktum, at hun ved Zwift-løb altid står overfor den udfordring at skulle presse sig selv maksimalt, hvorimod landevejsløb aldrig giver hende samme garanti.

 

”Jeg synes, at Zwift-løb er lidt mere koncentrerede. Man kan køre et 100 kilometer licensløb, hvor man har en holdkammerat i udbrud, og så skal man egentlig bare bakke af, og så ruller man i tre timer. I Zwift ved jeg, at løbet er en time, og at det er fuld smadder, så jeg er fuldstændig smadret bagefter”, fortæller hun og tilføjer:

 

”Jeg bliver mere tilfredsstillet af at køre et Zwift-løb. Jeg synes, at det er sjovere, men jeg behøver så heller ikke at sidde på en landevej og være bange for at blive kørt ned eller ramle ind i en, som ikke kan styre cyklen ordentligt. Konkurrencedelen er 100 procent sjovere på Zwift, synes jeg - også fordi man får den sociale del”.

 

For mange motionscyklister kan indendørscyklingens fuldstændig stationære og monotome natur virke dræbende kedsommelig, men med det medrivende konkurrenceelement i Zwift behøver de uinspirerende omstændigheder og omgivelser ikke længere være et problem.

 

”Det er jo bare et computerspil, men du lever dig så meget ind i det her spil, at du 100 procent glemmer, at du sidder på en hometrainer i din entré. Du er inde i computerspillet og har glemt alt omkring dig. Det er det fantastiske, som det kan gøre”, beskriver Husballe.

 

Eliteløb på Zwift

Husballe og Houbak har kørt stribevis af topplaceringer hjem på Zwift i de seneste henholdsvis tre og to år. Husballe er dermed den mest rutinerede af de to, og det var netop ham, som introducerede Houbak til programmet.

 

”Lars sagde i starten af 2018, at jeg skulle køre Zwift. For jeg var allerede begyndt at sidde på min Bkool inde i entréen om vinteren for at træne lidt. Og der kørte jeg i timer uden at høre andet end radio. Jeg trænede bare i starten på Zwift, og Lars kørte mange løb på det tidspunkt. I dag joker vi lidt over, at han sagde, at jeg ville blive grebet af løbene”, forklarer hun.

 

For grebet af løbene blev Houbak i høj grad - faktisk så meget, at hun i starten af 2019 endte med at blive inviteret til Zwifts første Pro Am-løb for kvinder, KISS Super League Women, hvor der var pengepræmier på spil for de udelukkende inviterede deltagere.

 

Serien endte som en stor succes for Houbak, da hun med hjælp fra Husballe var med til at sikre et sammensat hold af Zwiftere en sikker sejr over flere professionelle ryttere.

 

”Jeg var en del af Kiss All Star-team. Det var de stærkeste kvinder på Zwift, der blev udtaget til at være en del af det. Man fik tøj, og det blev hypet. Lars hjalp mig helt vildt med hans viden om at køre løb og hans viden om taktik. Han kom herhjem og totalt guidede mig igennem løbene. Vi vandt dem kæmpestort”, siger Houbak.

 

Introduktionen af Pro Am-løbene er dog ikke ensbetydende med, at der eksisterer en fast løbskalender på Zwift, som man kender det fra den professionelle landevejsscene.

 

Dermed risikerer eliterytterne på Zwift ofte at skulle prioritere mellem de største og mest prestigefylde løb på platformen - men hvad gør egentlig et Zwift-løb særligt attraktivt at gå efter?

 

”Når Nathan (Guerra) livestreamer og kommenterer løbet, så er det lidt sjovere at deltage, fordi så kan man se løbet bagefter, og hvordan det er foregået. Det løfter de løb”, siger Husballe og får opbakning af Houbak, der desuden lægger vægt på at have andre stærke kvinder at køre imod.

 

”Han skaber noget spænding omkring det. Der er ikke så mange rene prestigefyldte kvindeløb, hvor de bedste kommer. Men når det sker, så bliver det sjovt og prestigefyldt, for så ved man, at hvis man skal klare sig godt, så skal man være forberedt og have friske ben".

 

Man tager det dybt seriøst

Og hvad vil det så betyde at forberede sig til et Zwift-løb, som ofte foregår om aftenen efter en lang dag på jobbet? I Husballes og Houbaks tilfælde er svaret meget lig, hvad man typisk ville høre fra en topprofessionel atlet.

 

”Man tager det dybt seriøst. Du er nødt til at varme op. For mit og Louises vedkommende er vi nødt til det minimum en time for, at kroppen er klar. Man prioriterer hele dagen efter det. Du timer, hvornår du spiser hvad, så du ikke kommer ind med fuld mave og ikke kan yde noget. Du tænker over det”, siger Husballe.

 

For Houbak afspejles jagten på Zwift-sejre sig blandt andet i det faktum, at hun på løbsaftener vælger ikke at spise aftensmad med sine børn. Hun bekræfter nemlig, at hun forbereder sig præcist på samme måde, som når hun skal køre en vigtig enkeltstart på landevejen.

 

”Det er super fedt, at man hen over vinteren kan få styret den her konkurrencelyst en tirsdag aften, og så kører man, fordi man vil vinde. Det er for sjov, men man vil jo rigtig gerne vinde. Og så kræver det også, at man går 100 procent ind i det”, forklarer Houbak.

 

Zwift har efterhånden tiltrukket mange tusinder af cykelentusiaster verden over, hvilket i sagens natur har skærpet konkurrencen, og Husballe understreger da også, at den store seriøsitet ikke kun handler om at spise korrekt og varme op.

 

Også rutekendskab og taktisk snilde spiller en stor rolle, hvis man ønsker at vinde løb på Zwift.

 

”Niveauet er tårnhøjt, og det gælder alle klasser, uanset om du er A- eller D-rytter. Folk kører for at vinde, forbereder sig og lærer alle ruter at kende. Hvis du skal køre på det her høje plan, så skal du mene det 100 procent. De løb, som jeg vinder for tiden, der er jeg den, der kører færrest watt pr. kilo af alle (i toppen, red.), og det er fordi, at jeg bedre kan spillet”, siger Husballe.

 

Sidst men ikke mindst er der selvfølgelig også kendskabet til rivalerne, og selvom man som Zwift-rytter sjældent har mødt sine modstandere i virkeligheden, så er løbseliten på platformen efterhånden så sammentømret, at ingen ryttere kan skjule sig i de største løb.

 

”Man ved præcist, om vedkommende er en sprinter, eller om han kan køre op ad. Eller om han er en type, der er meget aktiv og stikker af konstant, eller om han venter. Vi kender hinandens styrker og svagheder. Men det er du også nødt til, hvis du vil køre på det her niveau”, fastslår Husballe.

 

Langt hovedparten af Zwift-eliten repræsenterer et hold. Houbak kører for Heino Racing Team, som Husballe stiftede i efteråret.

 

Husballe er således både rytter og ikke mindst sportsdirektør for holdet, og hvad vil det sige at lede og køre for et E-cykelhold, kan du læse meget mere om i de kommende dage.

LÆS ALT OM FELTET.DK RACE SERIES HER.

Husk, at vi fortsætter med 4. afdeling på tirsdag klokken 20.15 - tilmeld dig løbet her. 

DEL
INFO
E-cykling
Nyheder
DELTAG I DEBATTEN
KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:
/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Giro d'Italia Internazion...(2.WWT) 26/06-05/07

Tour de Pologne(2.UWT) 05/07-11/07

Sibiu Cycling Tour(2.1) 01/07-05/07

Tour de l'Abitibi - Coupe...(2.NCUP) 14/07-19/07

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-McLaren

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

CCC Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Pro Cycling

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

NTT Pro Cycling Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team INEOS

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

FIND DINE CYKELPRODUKTER PÅ TVÆRS AF WEBSHOPS