Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Tour de France: Ungdomstrøjen

Tour de France: Ungdomstrøjen

29. juni 2017 22:40Foto: Orica-BikeExchange

Kampen om den hvide trøje er en chance for at hold et vågent øje med de største etapeløbstalenter, og ungdomskonkurrencen har vitterligt haft en fabelagtig vinderliste i langt de fleste udgaver, siden Francesco Moser tog den første titel i 1975. Dette års konkurrence tegner til at blive en spændende duel mellem en sydafrikansk klatrer, der med sin dieselmotor er som skabt til at køre grand tours, og en mere eksplosiv brite, der længe er blevet betragtet som et af sportens allermest lovende ryttere.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Den hvide trøje kan erobres af alle ryttere, der er født den 1. januar 1992 eller senere, og i år er der 19 ryttere, der har mulighed for at vinde den eftertragtede trikot. Sidste års vinder Adam Yates ville ganske vist have mulighed for at blive en sjælden dobbelt vinder af konkurrencen, men han er i år ikke til start, og derfor skal der i år krones et supertalent på podiet i Paris.

 

Blandt de 29 ryttere har kun fire tidligere prøvet at køre klassement i en grand tour. Det drejer sig om Louis Meintjes, der med en 10. plads i Vueltaen og en 8. plads i Touren i begge sine forsøg sågar er sluttet i top 10, Simon Yates, der sidste år fik en 6. plads i Vueltaen, Emanuel Buchmann, der sidste år blev nummer 21 i Touren, samt Pierre Latour, der sidste år i Vueltaen efter et stort tidstab i stedet endte med at satse på etapesejre og tog en stor triumf på løbets sidste bjergetape. På forhånd er der ingen ud over de fire, der har planer om at gå efter den samlede stilling, og det er således også meget sandsynligt, at vinderen vil være at finde blandt denne kvartet.

 

På forhånd er der lagt op til en duel mellem Meintjes og Yates. Ikke blot er de de eneste kandidater, der tidligere har været i top 10 i grand tours, de har også langt de bedste resultater set over et bredere spektrum. Meintjes’s resultater i de ugelange etapeløb er måske knap så imponerende, idet den sydafrikanske dieselmotor er født til at køre grand tours og ikke kortere etapeløb, men i år er han trods alt blevet nummer 6 i Baskerlandet og nummer 8 i Dauphiné, og sidste år var han tillige en af de allerstærkeste ved OL-linjeløbet. Yates har adskillige topplacering i flere af de hårdeste ugelange etapeløb som Paris-Nice, Vuelta al Pais Vasco, Criterium du Dauphiné og sågar en andenplads i årets Romandiet Rundt, og han har tillige vundet etaper i Vueltaen, Paris-Nice og Romandiet. Dermed er de ikke blot de to bedste grand tour-ryttere i den unge kategori - de er simpelthen de to bedste cykelryttere blandt dem, der kan gøre sig gældende i klassementet.

 

Læs også
Trek trækker sig fra sponsorat

 

Både Louis Meintjes og Simon Yates hører til blandt vores 15 største favoritter til det samlede klassement og har fået hhv. 2 og 1 stjerne i vores favoritvurdering. Derfor vil vi her ikke give en dybere analyse af deres baggrund og muligheder. I stedet henviser vi til vores detaljerede analyse af Meintjes og Yates.

 

Når vi rangere Meintjes højere end Yates skyldes det, at sydafrikaneren må betragtes som et af sportens helt store grand tour-talenter. Det er ikke uden grund, at han to gange er endt i top 10 i et tre uger langt etapeløb. Sydafrikaneren har simpelthen en motor og en restitutionsevne, der gør ham bedre og bedre, efterhånden som et langt løb skrider frem. Samtidig viste han sidste år, at han kan følge verdens bedste klatrere på den største scene, og hans præstationer i foråret, hvor han ellers altid har været en stille eksistens, indikerer, at han i år er endnu skarpere. Ruten passer ham ganske vist dårligt, men Meintjes har vist, at potentialet rækker til en fremtidig grand tour-sejr. Hvis alt flasker sig, kunne hans klatreevner allerede i år give ham en top 5-placering.

 

Den eksplosive rute med få enkeltstartskilometer, stejle stigninger og få lange bjerge passer perfekt til en ryttertype som Yates. Som skrevet i vores detaljerede analyse er der imidlertid meget, der tyder på, at han ikke helt har timet formen. Faktisk har han haft en ret skuffende forår, hvor han har skuffet i flere etapeløb. Ganske vist er det blevet til to flotte etapesejre på WorldTour-niveau og en samlet andenplads i Romandiet, men det skyldes i høj grad hans angrebslyst og evne til at gribe momentet mere end styrke i en direkte duel mellem favoritterne. Dertil kommer, at han ikke har Meinjtes’ ekstraordinære restitutionsevne, er knap så stabil og på rigtige bjergetaper simpelthen ikke klatrer så godt som sin rival. Derfor står han en anelse under sydafrikaneren i favoritvurderingen, men det ventes at blive en tæt dyst, der kan tippe begge veje.

 

Det vil være en overraskelse, hvis vinderen ikke er en af de to favoritter. Emanuel Buchmann har den største chance for at levere det uventede. Den tidligere tyske mester har længe været en lovende klatrer, men han har desværre ikke været i stand til at blande sig i top 10 på WorldTour-niveau. Det har imidlertid ændret sig i år, hvor han har fået et stort gennembrud. Efter en fin 13. plads i Baskerlandet imponerede han med en 7. plads i Tour of the Alps. Det var imidlertid i Romandiet, han for alvor slog til. Sammen med Yates angreb han fra distancen på kongeetapen, og det gav ham så stort et tidsforspring, at han trods sine problemer på enkeltstarten kunne sikre sig en samlet 10. plads. Senest kørte han sit livs hidtil bedste løb i Dauphiné, hvor han ikke blot blev nummer 7, men endda havde overskud til at angribe og endda blev nummer 4 på den brutale sidste etape, hvor han satte flere af verdens bedste klatrere.

 

Specielt præstationen i Dauphiné var imponerende, og det synes også at have løftet ham i det interne hierarki på Bora. Udgangspunktet var, at han skulle arbejde for Rafal Majka, men nu tyder mere og mere på, at han faktisk får lov at køre sin egen chance og især gå efter den hvide trøje. Hvis han klatrer, som han gjorde i Dauphiné og kan holde niveauet gennem alle tre uger, er der intet til hinder for, at han kan tage kampen om med de to favoritter. Enkeltstarten har altid været en svaghed, men meget tyder på, at han har forbedret sig markant, og da hverken Yates eller Meintjes er stærke i kampen mod uret, burde han ikke tabe meget - hvis noget overhovedet - i kampen mod uret. Det store spørgsmål er, om niveauet kan holdes helt til Paris. Kan det det, er alt muligt for tyskeren.

 

Pierre Latour skal som udgangspunkt køre for Romain Bardet, og det er derfor tvivlsomt, om han kan få lov at køre sin egen chance. Spørgsmålet er, om han overhovedet vil. Han har tidligere sagt, at han ikke har mentaliteten til at holde fokus hver dag i tre uger, og måske vil han langt hellere gå efter en etape. For Ag2r må den hvide trøje imidlertid virke tillokkende, ikke mindst efter hans choksejr ved de franske enkeltstartsmesterskaber. Det vidner om, at han har ramt storformen i tide, og derfor kunne det tænkes, at han i hvert fald i første omgang skal holde sig inde i klassementet. Trods et fint Dauphiné og en flot etapesejr i Vueltaen har han dog aldrig klatret på samme niveau som de to store favoritter, og han skal derfor tage et skridt op for at være konkurrencedygtig. Selvfølgelig er enkeltstarten et fint våben, men det næppe nok i et løb, der hovedsageligt vil blive afgjort i bjergene. Derfor er Latour outsider og ikke favorit.

 

Guillaume Martin regnes af mange som det næste franske etapeløbstalent, men hans grand tour-debut kommer nok en anelse for tidligt til, at han kan køre med om den hvide trøje. Skader har i høj grad givet ham en svær start på den professionelle karriere i både 2016 og 2017. Han har undervejs, specielt i de to seneste års udgaver af Dauphiné, givet store prøver på potentialet, men der er stadig et stykke vej, inden han kan blande sig med de bedste på stigningerne. Derfor er hans mål i årets Tour i højere grad etapesejre, selvom han næppe vil smide tid med vilje.

 

Lilian Calmejane fik sidste år en fantastisk grand tour-debut i Vueltaen, hvor han vandt en bjergetape. I år er han fortsat med at imponere og vandt i løbets første tre måneder hele tre mindre etapeløb i Frankrig og Italien. Han har imidlertid ikke helt kunnet leve op til forventningerne på WorldTouren, hvor han har haft det svært i Paris-Nice, Schweiz Rundt og ardennerklassikerne. Samtidig er det usandsynligt, at han nogensinde bliver grand tour-rytter, også selvom han klatrer godt og kører en fin enkeltstart. Han synes mere at være puncheurtypen, der kan begå sig i kuperet terræn, mens lange stigninger og høje bjerge volder ham vanskeligheder. Han har også selv givet udtryk for, at han hellere vil jagte etapesejre end gå efter klassementet, og det vil sandsynligvis også være hans tilgang til årets Tour.

 

Endelig fortjener Damien Howson og Tiesj Benoot at blive nævnt. Howson har potentialet og alsidigheden til at blive en god etapeløbsrytter, men han er her alene for at hjælpe Yates og Esteban Chaves og vil derfor ikke køre klassement. Det vil Benoot heller ikke, selvom han chokerede hele cykelverdenen ved trods sin status som brostensspecialist at slutte i top 15 i Dauphiné. Dette er hans grand tour-debut, og han har gjort det klart, at målet er en etapesejr. Faktisk vil han fortsat fokusere på klassikerne, og han har slet ingen planer om at teste sig selv i et tre uger langt etapeløb i den nærmeste fremtid.

 

Læs også
Klassikerrytter tæt på UAE-skifte

 

*** Louis Meintjes

** Simon Yates, Emanuel Buchmann

* Pierre Latour, Guillaume Martin, Lilian Calmejane

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Tour de France
Nyheder Profil Resultater
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?