Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Axelgaard-analyse: Ekspertniveauet er faldet

Axelgaard-analyse: Ekspertniveauet er faldet

30. december 2023 12:45Foto: Sirotti

Det er juletid, og for tredje år i træk betyder det, at vi skal se nærmere på Feltet.dks ekspert Emil Axelgaard, og hvordan han har præsteret i sine optakter gennem sæsonen. Det bliver nørdet, og jeg advarer på forhånd om rigtig mange tal.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Vi nærmer os udgangen af 2023, og derfor skal vi igen se tilbage på Emil Axelgaards præstationer i løbet af året. Emil skriver detaljerede optakter til hvert eneste løb på herrernes WorldTour, og derfor er det med Tour of Guangxis afslutning muligt at dykke ned i, om hans forudsigelser faktisk kan bruges til noget, når det kommer til cykelløb på højeste niveau.

 

Det er tredje år i træk, og det giver mulighed for at vurdere Emils præstationer sammenlignet med de foregående år. Jeg har samlet hvert eneste af Emils vinderbud, vinderen og Emils rangering af vinderen inden løbet, så vi har data fra 177 WorldTour-løb, hvilket er 20 mere end sidste år. Du kan trawle alle detaljerne igennem i mit regneark.

 

Statistikkerne dækker igen i år kun WorldTour-løb, så alle UCI-løb i lavere kategorier, nationale og internationale mesterskab er ikke medtaget. Det er et forsøg på at begrænse min frivillige arbejdsbyrde og samtidig forsøge at isolere det til WorldTouren med en forventning om sammenlignelige løbsdynamikker, som kan ændres betydeligt, når der kommer kontinentalhold eller landshold med.

 

Læs også
Ny stjerne til Giroen?

 

Let’s go!

 

De tørre tal

WorldTour-sæsonen 2023 bød som nævnt på 177 cykelløb fordelt på 3 Grand Tours, 12 kortere etapeløb, 20 klassikere og hele 142 etaper - det er 20 løb mere end sidste år, hvor hverken Tour Down Under, Benelux Tour (i år kaldet Renewi Tour) eller Tour of Guangxi blev afholdt.

 

Som bekendt uddeler Emil til hvert eneste løb stjerner til sine største favoritter - fem stjerner til én favorit, fire stjerner til de to største udfordrere, tre stjerner til 3-5 ryttere, to stjerner til 6-15 ryttere og en enkelt stjerne til et varierende antal ryttere, der kategoriseres som outsidere til sejren.

 

En oversigt over Emil Axelgaards præstationer i 2023. Tryk på tabellen for at se den i stor version.

 

Først og fremmest ser vi på, hvor god Emil har været til at ramme plet, og det er lykkedes at ramme løbets vinder på forhånd i 25,4 % af de 177 cykelløb. Det kan lyde godt, men det er faktisk et kraftigt fald sammenlignet med 2022, hvor træfsikkerheden lå på hele 31,9 %, mens det er nogenlunde samme niveau som i 2021, hvor den hed 24,1 %. Det er altså et fald fra 2022 på 20 %.

 

Kigger vi på de tre ryttere, som Emil har givet fem eller fire stjerner, findes vinderen blandt disse tre i 49,7 % af løbene, hvilket er meget på niveau med de foregående år, hvor tallet har heddet 51 og 51,9 %, men i år holder Emil sig altså lige nøjagtigt på den forkerte side af halvdelen.

 

"Jeg havde godt på fornemmelsen, at det ikke rigtigt kørte for mig i år," indrømmer Emil Axelgaard. "Jeg fører jo ingen personlig statistik igennem sæsonen, men jeg havde på fornemmelsen, at det ikke gled helt så let, som det gjorde for et år siden."

 

"Det er jo nærmest lidt halvpinligt, så jeg er næsten flov over at offentliggøre artiklen," griner eksperten. "Men det giver mig jo bare en ekstra grund til at stramme mig an næste år."

 

Det var tallet. Nu skal vi dykke lidt længere nede i alle de andre tal. Hvor har han ramt forkert? Hvilke ryttere har han favoriseret, og hvor er hans blinde punkter? 

 

Læs også
Sidste etape af Tour of Türkiye neutraliseret

 

Samlet deroute

Som altid har jeg delt løbene op i kategorier, og det er blevet til en ekstra i år, da der var hele tre holdtidskørsler på WorldTouren mod en enkelt sidste år og nul i 2021.

 

- Samlet: Det endelige klassement i etapeløb, både ugelange og Grand Tours

- Flad: Flade etaper, der har potentiale til at ende i en massespurt

- ITT: Enkeltstarter

- Bjerg: Etaper med mindst ét stort eller flere mellemstore bjerge, der gør løbet meget selektivt

- Puncheur: Etaper med ét eller flere mindre bjerge eller en stejl afslutning, der gør løbet mere selektivt end flade etaper

- Klassiker: Endagsløb

- TTT: Holdtidskørsler

 

Det skal endnu engang bemærkes, at der er mange etaper, hvis kategorisering kan diskuteres. Småkuperede etaper, som ikke er flade nok til at være Flad, men heller ikke kuperede nok til at være Puncheur, eller svært kuperede etaper, som måske er for meget til Puncheur-kategorien, men i underkanten til Bjerg. Her har jeg også kigget på, hvordan løbet er blevet kørt. Hvis det på forhånd lignede en Puncheur-etape med flad afslutning, men endte med at være 130 ryttere inklusiv Mark Cavendish, der spurtede om sejren, så har jeg smidt den tilbage i Flad-kategorien. Det er derfor min helt egen opdeling, som er subjektiv og til diskussion.

 

De forgangne år har Emil været formidabel, når det kom til at forudsige etapeløbsvindere, men i år har han slet ikke imponeret i samme grad. Sidste år ramte han 50 % af alle etapeløb, mens det i år blot ligger på 33 %. Særligt bemærkelsesværdigt er det, når man ser på de ugelange etapeløb, hvor Emil i 2022 ramte 67 % og i 2021 70 % - i år er det tal blot 25 %! Selv hvis vi dropper de tre ugelange etapeløb, som ikke blev kørt sidste år, kan Emil kun snige sig op på 33 %.

 

"Jeg havde flere af de irriterende situationer, hvor man vakler mellem to ryttere og vælger forkert - Pogacar-Vingegaard i Paris-Nice, Roglic-Evenepoel i Catalonien, Vingegaard-Gaudu i Baskerlandet, Mohoric-Wellens i Renewi Tour - men det er jo ingen undskyldning. Her skulle jeg jo gerne ramme rigtigt - særligt i de tilfælde, hvor der som i Catalonien og Paris-Nice reelt kun var to ryttere, der kunne vinde, og hvor jeg alligevel valgte den forkerte," lyder det ærgerligt fra Emil.

 

Det var ikke kun Sepp Kuss, der blev overrasket over Vuelta-sejren. Emil Axelgaard havde heller ikke forudset det. Foto: UNIPUBLIC / SPRINT CYCLING AGENCY

 

En anden kategori, hvor Emil har mistet glans, er på puncheur-etaperne. De er af natur de mest uforudsigelige, men det lykkedes alligevel at ramme rigtigt 29 % af gangene i 2022 mod 8 % i 2021. I 2023 ramte Emil en ny bundrekord, da kun 6,5 % af etaperne gik, som han havde forudset. På bjergetaperne gik Emil fra 34 % rigtige i 2022 til 24,4 % i år, hvilket dog stadig er bedre end i 2021.

 

I den nye kategori, holdtidskørslerne, ramte Emil to ud af tre rigtige, men til gengæld er de individuelle tidskørsler ikke gået som forventet. Blot 21,4 % rigtige mod sidste års imponerende 53 %.

 

Klassikerne og de flade etaper er de kategorier, hvor Emil henter lidt ære hjem, da han havde henholdsvis 35 % og 30,6 % rigtige.

 

Læs også
Ineos-profil reagerer på samlet sejr og ser frem mod Tour de France

 

Det sker, at ryttere, som Emil slet ikke har givet en stjerne, vinder på dagen. I år er det sket i 4 % af løbene, hvor tallet i 2022 hed 11 % og i 2021 15 % - så enten nævner Emil bare endnu flere ryttere i hver eneste optakt, eller også er det lykkedes at øjne nogle af de outsidere, som før undveg hans ellers så skarpe blik. Igen i år er det på Puncheur-etaperne, at Emil oftest overser vinderen, da 13 % eller fire ud af 31 løb blev vundet af en rytter, Emil slet ikke havde nævnet - året før var tallet 25 %. Derudover overså Emil to vindere af bjergetaper og selvfølgelig Sepp Kuss som vinderen af Vuelta a España.

 

"Heldigvis er der også succeshistorier, som da Woods vandt på dagen, hvor jeg havde ham som favorit, og jeg er også godt tilfreds med at have forudset, hvordan Vingegaard ville køre fra Pogacar allerede på 5. etape og at rangere Asgreen som en af topfavoritterne på en dag, hvor de fleste troede på en massespurt - men desværre tæller de to sidstnævnte jo ikke på resultatlisten."

 

Danskerfest

Det har ikke været muligt at sparke sig frem for danske WorldTour-sejre i år. Hele 22 gange har en dansker været først over stregen eller vundet et etapeløb på den største scene i cykelsporten, og fordi gruppen nu er så stor, er det meget let at sammenligne med de øvrige løb.

 

Emil formår nemlig at være på niveau med resten af sine forudsigelser, da 27,3 % af de danske sejre gik til den femstjernede favorit, hvor tallet for alle ikke-danske sejre er 25,2 %. Sidste år ramte han 40 % af de ti sejre, mens tallet i 2021 var blot 9,1 %.

 

Desuden havde Emil nævnte alle de senere danske WorldTour-vindere i optakten, og 91 % af dem havde fået mindst to stjerner på forhånd.

 

I morgen dykker vi ned i de enkelte løb, og ikke mindst skal vi se nærmere på nogle af de ryttere, som stikker ud i Emils statistik.

 

Du kan se hele regnearket med detaljerne om Emil Axelgaards træfsikkerhed her - send mig gerne en mail, hvis du finder fejl!

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
WorldTour
Nyheder
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Circuit de Wallonie(1.1) 09/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?