Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Gå til forsiden af feltet.dki samarbejde medGå til forsiden af feltet.dk
Log ind Nyhedsbrev VELOMIO

Carapaz i vild offensiv - Gaudu vandt dramatisk sidste bjergetape i Vueltaen

07. november 2020 17:21Foto: Unipublic / Photogomez Sport

David Gaudu vandt fra udbruddet, mens Carapaz var meget tæt på at snuppe den førertrøjen på 17. etape af årets Vuelta. Primož Roglič formåde dog at begrænse skaden, og sloveneren ligner en mand, der er tæt på at gentage sidste år sejr i den spanske Grand Tour.

David Gaudu vandt sin anden etapesejr i årets Vuelta, da udbruddet fik lov at køre om sejren i dag, men det helt store drama udspillede sig i favoritkampen bagved, hvor Richard Carapaz (Ineos) var meget tæt på at gøre det onde ved Primož Roglič (Jumbo - Visma), der dog formåede at holde fast i den røde førertrøje med det yderste af neglene.

 

I top ti skete der ændringer, da etapevinderen David Gaudu (FDJ) og David de la Cruz (UAE) begge hopper præcis tre pladser op i klassementet, hvilket pressede Aleksandr Vlasov (Astana) ned på en 11. plads. 

 

Etapereferat:

Dagens etape var den sidste inden paradekørslen i Madrid, og da målstregen lå på toppen af en af Spaniens klassiske stigninger, La Covatilla, havde folk som Richard Carapaz (Ineos), Dan Martin (Israel Start-Up Nation) og Enric Mas (Movistar) en sidste chance for at rykke op af i klassementet.

 

Primož Roglič (Jumbo-Visma) skulle derimod forsøge at forsvare sin førsteplads, da feltet skulle over flere stigninger, inden etapevinderen skulle findes.

 

Det dårlige vejr mødte nok en gang feltet, da næstsidste etape af Vuelta a Espana blev sat i gang i Sequros.

 

Alligevel var det et festfyrværkeri af angrebslyst fra start af. Da solen sporadisk viste sig frem, kunne feltet efter adskillige kilometer konstatere, at hele 34 mand var kørt væk i regnen.

 

David de la Cruz, Rui Costa, Sergio Henao, Ivo Oliveira (alle UAE Team Emirates), Mark Donovan, Michael Storer, Jasha Sütterlin (alle Team Sunweb), Omar Fraile og Ion Izagirre (Astana), Pascal Ackermann og Michael Schwarzmann (Bora - Hansgrohe), Nick Schultz og Dion Smith (Mitchelton-Scott), Guillaume Martin, José Herrada og Victor Lafay (alle Cofidis) var den første halvdel.

 

De resterende var Stefan De Bod og Gino Mäder (NTT Pro Cycling), Nelson Oliveira, Imanol Erviti og Jorge Arcas (Movistar Team), Bruno Amirail og David Gaudu (Groupama-FDJ), Jonathan Lastra og Aritz Bagües (Caja Rural), Juan Pedro López (Trek - Segafredo), Alfred Wright (Bahrain - McLaren), Dorian Godon (AG2R La Mondiale, Stan Dewulf og Tosh Van der Sande (Lotto Soudal), Remi Cavagna (Deceuninck - Quick-Step), Julius Van den Berg (EF Pro Cycling) samt Alex Molenaar (BH Burgos).

 

Det enorme udbrud fik stille og roligt lagt afstand til feltet, hvor Jumbo-Visma ikke blev truet i klassementet og derfor ikke havde behov for at lukke udbruddet ned.  Udbruddets bedst placered rytter var David de La Cruz, da med sin tiendeplads var over ni minutter efter. David Gaudu lå på en 11. plads i det samlede klassement, og han øjnede muligvis en chance for at køre sig i top ti.

 

Guillaume Martin gjorde bjergtrøjen ære, da han krydsede dagens første stigning og tilføjede de ti point til sit store forspring i bjergklassementet, hvor han nu var en stensikker vinder, og skrev sig ind i en stolt tradition, da flere Cofidis-ryttere før i tiden har vundet den blåprikkede trøje. Efter nedstigningen kunne Martin og kompagni konstatere, at forspringet nu var på fire minutter. Dette kunne han takke Costa og Ivo Oliveira for, som arbejdede hårdt for udbruddets interesser.

 

Roglič beordrede tempo med lidt over 90 kilometer kørt. I feltet var det Robert Gesink, som ledte Jumbo-Visma toget an, efter Paul Martens havde takket af. På den næste stigning trykkede han til, og udskilningen var i gang i feltet, hvor Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) måtte kæmpe for at hænge på.

 

Oliveira og Costa holdt dog afstanden omkring de tre minutter til feltet og ved tredje stigning var der status quo, da de la Cruz tydeligvis gerne ville avancere i det samlede klassement, mens han måske også ville jage en etapesejr. Også Amirail trådte til i hjælperytterens rolle for Gaudu, da han gjorde de forreste selskab i føringsarbejdet. Nu ventede der også et fladere stykke frem til de tre sidste stigninger i årets Vuelta a Espana.

 

Movistar angriber - Carapaz isoleret

Jumbo-Visma var dog ikke de eneste der ville køre cykelløb i dag, da Movistar satte tempo på med 60 kilometer igen, hvilket splittede feltet i flere grupper. Arcas, der var faldet tilbage fra udbruddet, var første arbejdsmand for Movistar, hvor Richard Carapaz var blandt de ryttere, der ikke kom med i forreste gruppe i første ryk.

 

 

Det tvang Ineos til at arbejde hårdt for at få Carapaz kørt tilbage i forreste gruppe, hvor Carapaz kun havde Andrey Amador (Ineos) som hjælp, efter det ikke lykkedes Chris Froome, Iván Ramiro Sosa eller Dylan van Barle (alle Ineos) at holde sig i den forreste gruppe, efter Carapaz var blevet kørt op igen.

 

I udbruddet var det især Ivo Oliveira og Amirail, der forsvarede mod feltets hårde ryk, hvor forspringet var lige under tre minutter med 55 kilometer igen. De la Cruz vandt et par kilometer senere pointspurten foran Gaudu, hvor de to klassementsryttere derfor fik henholdsvis tre og to bonussekunder.

 

Med 46 kilometer igen skulle feltet over den første af de tre afsluttende stigninger, hvor Movistar stadig havde kontrollen i et meget reduceret felt, mens udbruddet havde stabiliseret forspringet til omkring tre minutter, hvor Remi Cavagna, Julius Van den Berg og flere andre var blevet sat fra feltet. Nelson Oliviera slap udbruddet, da han skulle deltage i føringsarbejdet for Movistar.

 

I feltet var Jumbo-visma som sædvalig var talstærkt repræsenteret med Sepp Kuss, George Bennett og Jonas Vingegaard, men Movistars hårde arbejde i feltet havde kraftigt reduceret EF Pro Cycling, hvor Hugh Carthy nu kun havde en særdeles velkørende Magnus Cort tilbage som hjælper, efter Michael Woods havde en defekt på et elendigt tidspunkt. Carapaz stadig kun havde Amador som støtte.

 

Feltet havde omkring 30 ryttere tilbage med 40 kilometer igen, hvor Carlos Verona, José Joaquín Rojas (Movistar) og senere Nelson Oliviera satte et drabeligt tempo. Udbruddet havde kun to minutters forspring med 35 kilometer igen.

 

Afstanden til udbruddet var blot et minut og 20 sekunder med 32 kilometer igen, hvor flere ryttere var blevet sat oppe foran.

 

I feltet kunne Amador ikke længere kunne følge med, og Carapaz var fuldstændig isoleret.

 

Med 30 kilometer igen angreb Marc Soler (Movistar) fra feltet og fik med det samme et hul, muligvis var han en forpost for et senere angreb fra Enric Mas, ellers havde han tidligere vist, at han selv kan vinde etape i dette løb.

 

Soler blæste forbi adskillige ryttere sat fra udruddet, hvor han fik opbygget et forspring på 50 sekunder til feltet med 28 kilometer igen. På et fladt stykke før den næstsidste stigning fik Soler selskab af holdkammeraten Imanol Erviti, der havde ventet for at pace spanieren.

 

Costa og Armirail fører udbruddet over stigningen med 27 kilometer igen, de havde 20 sekunder ned til Erviti og Soler og 1.40 til feltet.

 

Med 25 kilometer igen fik Magnus Cort en punktering, hvilket betød løbets treer Hugh Carthy var fuldstændig isoleret i et felt, hvor kun Movistar og Jumbo havde mere en to mand tilbage. Netop Jumbo-Visma tog kontrollen i feltet, hvor Vingegaard satte tempo forrest. Det lykkedes dog Cort at køre sig tilbage, da den danske sprinter havde fundet fuldstændig fantastiske bjergben.

 

Med 18 kilometer havde Soler hentet udbruddet, der havde udbygget forspringet til over to minutter. Det begyndte at tyde på, at det blev udbruddets dag alligevel, hvor der stadig var 16 mand tilbage.

 

Ion Izagirre, Donavan og Mader angreb udbruddet med 17 kilometer igen, og de fik et forspring på 20 sekunder til resterne af udbruddet, hvor Henao endnu ikke havde taget en førring, og muligvis pønsede på et angreb, mens Erviti måtte give slip efter det hårde arbejde for Soler.

 

Jumbo-Visma havde ændret taktik i løbet af dagen, og de satte ikke længere et højt tempo i feltet, det lignede enten fronttrioen eller udbruddet på mellemhånd skulle snuppe etapesejren.  

 

Ion Izagirre, Donovan og Mader havde tre minutter og 55 sekunder til feltet med ti kilometer igen, mens Soler-gruppen var 45 sekunder efter de forreste, hvor Amirail satte farten for Gaudu netop som rytterne ramte den sidste stigning i årets Vuelta, ja faktisk den sidste stigning i et professionelt cykelløb i år.

 

Udbruddet går i småstykker

Med syv kilometer igen ramte rytterne det stejleste stykke af den sidste stigning stigningen. Her kørte Ion Izagirre fra Donovan og Mader, mens Martin og Gaudu begge kørte fra det store udbrud i et forsøg på at nå op til Astana-baskeren.

 

Feltet var smadret og bestod kun af Primož Roglič, George Bennett, Sepp Kuss (alle Jumbo-Visma), Mattia Cattaneo (Deceuninck - Quick-Step), Thymen Arensman (Sunweb), Aleksandr Vlasov, Gorka Izagirre (Begge Astana), Felix Großschartner, Ide Schelling (begge Bora - hansgrohe), Nans Peters (FDJ) og favoritterne Carapaz, Carthy, Poels, Valverde, Mas, Dan Martin samt overraskende nok Michael Valgern (NTT), som der viste fantastiske bjergben.

 

Md 6 kilometer igen var Ion Izagirre og Mader forrest, mens Gaudu og Guillaume Martin var de nærmeste forfølgere 22 sekunder efter.

 

Dette ændrede sig dog hurtigt, da Gaudu kørte fra Martin, og situationen var derfor at Izagirre kørte et par meter foran Mader, mens Gaudu kørte 15 sekunder efter, og efter ham sad Guillaume Martin i bjergtrøjen. Donovan var brændt sammen.

 

Med 4,3 kilometer igen hentede Gaudu sin spanske rival som kogte over, og franskmanden kørte alene op i tågen med Mader som den nærmeste forfølger.

 

Mader kunne dog intet stille op, og Gaudu snuppede etapesejren, mens der bagved udspillede sig et enormt drama i kampen om den samlede sejr.

 

Favoritslaget - Carapaz tæt på samlet sejr

Med fire kilometer igen forsøgte Vlasov at køre fra feltet, mens Schelling, der egentlig bare ville køre Astana-rytteren ind, satte resten af feltet fra hjul, og de to ryttere kørte væk sammen.

 

Kort efter kørte Carthy og Carapaz væk og hentede de to forreste. De fik dog kort efter følgeskab af Enric Mas og Primož Roglič. Hvilket betød top fem var samlet, bortset fra Dan Martin, der ikke kunne svare på de mange stik.

 

Primož Roglič viste små svaghedstegn og blev siddende, da Mas senere angreb, mens Hugh Carthy igen forsøgte at køre alene væk. 

 

Det skabte samling, hvorefter det den samlede toer, der endelig forsøgte sig med et angreb - og der var bund i det.

 

Ecuadorianeren slog et hul med tre kilometer igen, hvor Roglič slet ikke kunne gå med.

 

Carapaz skulle bruge 45 sekunder for at snuppe førertrøjen, og han fik hurtigt et forspring på ti sekunder.

 

Med et stejlt stykke tilbage af La Covatilla var Carapaz pludselig i spil til den samlede sejr, og Roglič var for anden gang i år tæt på at tabe et stort resultat på gulvet på næstsidste etape.

 

Carthy forsøgte med endnu et angreb, men blev trods alt lukket ned af Roglic, der virkelig led i forsøget på at holde den røde trøje.

 

Lennie Hofstede, der havde siddet i udbruddet foran, blev hentet favoritterne, og den hollandske rytter skulle vise sig at blive sin holdkammerat Roglič redningsmand.

 

Roglič havde pludselig en støtte hos sig, efter en han i en periode havde styrtblødt tid til Carapaz, og støtten viste sig altafgørende for den lidende slovener. Holdkammeraten stabiliserede forspringet på 20 sekunder i en kilometers tid, hvorefter han måtte give slip på favoritgruppen.

 

Carthy kørte fra Roglic-gruppen, der i mellemtiden havde hentet Soler, og interesserne endte med at være til Roglič fordel. 

 

Soler tog en føring for Enric Mas med en kilometer til mål, da Mas havde chancen for at hoppe over Dan Martin i det samlede klassement.

 

Igen hjalp dette sloveneren på et kritisk tidspunkt, da Carapaz var kun omkring 15 sekunder fra at tage den samlede sejr fra Primoz Roglic ifølge gps-tider. 

 

Roglic havde dog gemt lidt krafter til den sidste spurt, og med en stærkt afslutning lykkedes det ham at beholde trøjen med 24 sekunder, hvilket betyder at sloveneren ligner en samlet vinder inden 18.- og sidste etape, det traditionelt set er ender i en massespurt. 

 

Endnu en grand tour, hvor der er under et minut inden nummer et og to i klassementet inden den sidste etape, men denne gang var marginalerne dog på Roglič side, og der skal gå meget galt, hvis ikke han kan lade sig hylde som samlet vinder i Madrid i morgen. 

 

David de la Cruz og Gaudu hopper begge tre pladser op i klassementet, hvilket skubber Aleksandr Vlasov ned på en 11. plads, mens Felix Großschartner og den 40-årige Valverde lige præcis holder sig i top ti. 

DELTAG I DEBATTEN
KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-McLaren

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

CCC Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Pro Cycling

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

NTT Pro Cycling Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

SØG EFTER CYKELPRODUKTER PÅ TVÆRS AF WEBSHOPS