Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Criterium du Dauphiné-analyse: Da Visma-forbandelsen nok engang aflyste en dansk etapesejr

Criterium du Dauphiné-analyse: Da Visma-forbandelsen nok engang aflyste en dansk etapesejr

07. juni 2024 15:11Foto: A.S.O./Billy Ceusters

I disse dage køres Criterium du Dauphiné, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 5. etape.

Artiklen fortsætter efter videoen.

FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

 

Den 4. april havde jeg forberedt mig på, at jeg skulle skrive en analyse af en dansk etapesejr. Efter en enkeltstart og to lettere dage havde Baskerlandet Rundt nemlig endelig ramt de seriøse stigninger på 4. etape, og dermed var det første chance for Jonas Vingegaard til at sætte kurs mod sit titelforsvar ved at levere et af de lammende uppercuts, han har fået for vane at levere hver eneste gang, han er til start.

 

Sådan gik det som bekendt. Et af de i nyere cykelsport mest omtalte styrt, der med nærmest kirurgisk præcision ramte alle løbets favoritter og sendte fire af de fem bedste fra den indledende enkeltstart ud af løbet, betød som bekendt, at etapen blev delvist neutraliseret, så kun udbryderne fik lov at køre om sejren, mens det store flertal af løbets favoritter fik travlt med at gøre status over deres mange skader. På dagen, hvor Vingegaard skulle have taget første skridt mod endnu en samlet sejr, tog Louis Meintjes i stedet en af moderne cykelsports mest bizarre triumfer, mens Mattias Skjelmose, der var eneste overlevende fra enkeltstartens top 5, kunne arve førertrøjen fra Primoz Roglic.

 

 

Styrtet var på alle måder symptomatisk for det forår, vi har oplevet. Det var nemlig bare ét i så lange en række af Visma-uheld, at man næsten må tro, at deres store succes i 2023 har gjort, at der er blevet nedkastet en forbandelse over dem. Som bekendt betød uheldet, at Vingegaard formentlig gik glip af samlede sejre i både Baskerlandet og Dauphiné, og selvom alt tyder på, at han kommer til start i Touren, aner ingen, om styrtet var så voldsomt, at det også ender med at koste ham en Tour-sejr.

 

Styrtet kom også bare en uges tid efter, at den anden af holdets anden store stjerne, Wout van Aert, havde fået spoleret sit forår. Med tanke på Mathieu van der Poels dominans kan man diskutere, om det kostede ham sejre, men han mistede da i hvert fald chancen for at tage den brostensmonumentssejr, han så inderligt drømmer om. Det kostede ham også muligheden for at vinde sin første Giro-etape, og her er der nok en god chance for, at der vitterligt var et tab på sejrskontoen. Chancen for, at han havde vundet et eller andet i Italien, var i hvert fald god.

 

Nu kunne man tro, at skader til de to største stjerner måtte være nok, men det var det ikke - slet ikke. Wilco Kelderman var allerede forinden blevet elimineret fra Giroen af et af sine alt, alt, alt for mange styrt, og sygdom ruinerede efterfølgende klassikerne for både Christophe Laporte og Dylan van Baarle. Heller ikke Jan Tratnik fik de glæde af, da sloveneren også var slemt mærket af et styrt - og da de endelig oplevede lidt succes med Tim van Dijke i Paris-Roubaix, blev han deklasseret for ulovlig kørsel på cykelbanen!

 

Da Olav Kooij vandt sin Giro-etape, så det endelig ud til, at forbandelsen var ovre. Cian Uijtdebroeks havde nemlig også kørt en fin enkeltstart og lignede en mand med kurs mod et topresultat og en ungdomstrøje, så pludselig lyste alle lamper igen grønt. Jeg nåede endda at varsle, at vi måske havde nået et vendepunkt, men det skulle vise sig, at det ikke var tilfældet - endda langt fra. På det tidspunkt var Robert Gesink og Laporte allerede ude af løbet efter styrt, og på bare 48 timer forsvandt også både Kooij og Uijtdebroeks med sygdom. Og således nåede kun fire mand til Rom - i skarp kontrast til Primoz Roglics triumftog et år tidligere.

 

Nu kunne man have troet, at forbandelsen alene var forbundet til foråret. Når sommeren meldte sig, måtte der da være lys for enden af tunnelen, og da Matteo Jorgenson først sikrede sig bonussekunder på 2. etape og siden kørte sit livs enkeltstart i Criterium du Dauphiné, var der tegn på, at vendepunktet var nået. Men ak! Bare 24 timer efter Jorgensons vanvidsridt var den gal igen. Den endeløse Visma-forbandelse slog til igen og sendte Dylan van Baarle og Steven Kruijswijk ud af løbet og formentlig ledelsen af holdet tilbage til tegnebrættet for at få Tour-kabalen til at gå op på ny.

 

Det var helt umuligt ikke at få en følelse af deja-vu til det, vi oplevede d. 4. april, da der pludselig igen lå ryttere ud over det hele på en nedkørsel i et stort WorldTour-løb. Denne gang var det ikke rødder under asfalten, men spejlglatte veje, og denne gang så konsekvenserne ikke ud til at være så alvorlige som dengang, men lighederne var alligevel mange. Igen var det Visma, der var det store fokus, igen var både Primoz Roglic og Remco Evenepoel involveret, og igen kostede uheldet måske en dansk etapesejr.

 

De langsigtede konsekvenser af styrtet er ikke så voldsomme denne gang. Det var trods alt kun to mand - og Milan Menten, som var styrtet tidligere - der forlod løbet, og både Roglic og Evenepoel så heldigvis ganske uskadte ud. I skrivende stund er deres skader imidlertid ukendte, og det er da bestemt ikke utænkeligt, at det kan være afgørende for udfaldet af denne udgave af det franske løb, selvom de begge kan fortsætte. Ved første øjekast ser det til gengæld ikke ud til at være noget, der vil have indvirkning på udfaldet af det, der venter senere på sommeren.

 

For Visma er konsekvenserne imidlertid åbenlyse. Både Van Baarle og Kruijswijk indgik i planerne frem mod Touren, og selvom vi endnu ikke kender status på skaderne, taler meget for, at de skal erstattes. En af løsningerne ligger lige for, da Van Aert jo ikke indgik i den trup, der blev udtaget tidligere på året, og det virker helt oplagt, at Kelderman kunne være erstatningen for Kruijswijk, selvom hans status er helt ukendt efter en løbsfri periode, der dog ender, når han stiller til start på søndag i Schweiz. Hvis det bliver udfaldet, er der tale om deja-vu til det, vi oplevede sidste år. Her blev Kelderman også kaldt ind som reserve efter et styrt, der havde kostet ham Giroen, og dengang måtte stakkels Kruijswijk, der har været en magnet på styrt i de seneste år, også opgive sin Tour-deltagelse efter et styrt i Dauphiné. Og så må hollænderne finde ud af, hvad de stiller op med OL, hvis det forhindrer Van Baarle i at deltage eller forberede sig ordentligt til den tiltænkte nøglerolle som luksushjælper for Van der Poel.

 

Den sidste åbenlyse parallel til det baskiske styrt er naturligvis, at det formentlig kostede endnu en dansk etapesejr. På utrolig vis var det lykkedes Lidl og Ag2r at passivisere et helt felt på den etape, der var sidste chance for alle andre end løbets bjergryttere, og vi havde derfor kurs mod en stensikker massespurt, som i lyset af Mads Pedersens og Lidl-togets suveræne dominans i søndags næsten ikke kunne undgå at give endnu en dansk sejr. Det var naturligvis en stor skam for den danske stjerne at miste endnu en af de store triumfer, der pryder ethvert cv, men i det mindste var hans skæbne ikke så grum, som den var for Vingegaard for to måneder siden.

 

 

Lige så ærgerligt var det, at det kostede ham chancen for at køre endnu en spurt inden Touren. Han får en sidste chance for at teste sprinterbenene, hvis det flade DM ender i den forventede spurtafgørelse, men her får han ikke gælde af at prøve toget af for sidste gang. Det er måske i virkeligheden det mest ærgerlige for Lidl-tropperne, men omvendt var modstanden i dette felt jo så beskeden, at de ikke for alvor blev udfordret i søndags og næppe ville være blevet det i dag. Betingelserne ville aldrig have været de samme som under den vilde positionskamp, vi vil se til juli.

 

Værre var det nok i virkeligheden for løbets anden topsprinter. Sam Bennett mistede sidste år sin Tour-plads som følge af et halvpinligt nederlag til Laporte i dette løb, og efter hans pauvre afslutning i søndags kan man ikke helt slippe tanken om, at det måske kan ske igen. Nu missede han chancen for at gøre skaden god igen - men omvendt missede han også chancen for at blamere sig på ny. Mon ikke han trods alt er at finde i Frankrig om et par uger, når han var holdets helt store investering op til denne for dem så mirakuløse sæson?

 

Denne gang var Laporte der i hvert fald ikke til at ydmyge ham. Han har - som næsten alle andre Visma-ryttere også - været forbi et lazaret, der nu også skal tage sig af Van Baarle og Kruijswijk og nok engang kan tvinge Visma-ledelsen til at ændre de planer, de ellers er så gode til at lægge. Der var åbenbart ikke bare tale om en forårsforbandelse, men tilsyneladende en uheldsserie, der også rækker ind i sommeren. Lad os for Guds skyld håbe, at det ikke også rækker ind i juli. Det vil næsten ikke være til at bære, hvis Visma-forbandelsen også slår til igen til juli - og slet ikke, hvis den for tredje gang koster endnu en dansk sejr, der denne gang endda kan være den største af dem alle.

 

OPDATERING: Jeg må have været stæreblind, men det var helt gået hen over mit hoved, at Ayuso var involveret i styrtet. UAE var også helt tavse, men det er nu meldt ud, at hans deltagelse i morgen er endog meget usandsynlig. Det forklarer, hvorfor han ikke er omtalt ovenfor.

 

FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger