Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT INTERVIEW!

Dansk elektriker skriver kontrakt: Vil inspirere unge med sin historie

Dansk elektriker skriver kontrakt: Vil inspirere unge med sin historie

09. juni 2022 08:31Foto: Antoine Falzon

Han fravalgte en cykelkarriere til fordel for en fremtid som elektriker. Men ved siden af sit fuldtidsjob er Karl Klinge nu en af de få ryttere i Danmark, som kører på kontrakt. Feltet.dk har talt med den nye coloQuick-mand.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Han havde egentlig droppet tankerne om en kontrakt.

 

Men næsten fem år senere fik han pludselig muligheden, og den har han grebet.

 

Med Nicolai Brøchners karrierestop i maj opstod der en ledig plads hos coloQuick. Den 1. juni var den officielt besat. Men ikke af en ambitiøs teenager eller erfaren konti-rytter, som midtjyderne har for vane at ansætte.

 

Læs også
Trek trækker sig fra sponsorat

 

Derimod var pennen blevet ført af en 23-årig fynbo.

 

”Det er blevet skrevet både i pressemeddelelsen og i jeres første skriv om den, at jeg er et talent. Og hvad mine drømme er. Men nu her tager jeg det meget stille og roligt med cykling. Jeg gør det, fordi det er sjovt, og jeg har egentlig ikke nogen drømme om at skulle videre med det,” siger Karl Klinge til Feltet.dk og fortsætter:

 

”Jeg ved godt, at man i en artikel kan få det vinklet, men jeg gider ikke have det vinklet, som om at det er en eller anden stor satsning. ColoQuick vil gerne have talentfulde ryttere, og det er jeg også, men jeg kan godt være realistisk omkring det.”

 

Elektriker-elev og cykelrytter

Klinges vej til konti-kontrakten er lige så bemærkelsesværdig, som hovedpersonen er beskeden. Præcis som Kragh-brødrene vokser Klinge op i Strib på Vestfyn. Han kører i Middelfart Cykelklub, inden han som 16-årig flytter hjemmefra. Han er blevet tilknyttet Team Mascot Workwear og skal derfor bo på et kollegie i Vejle.

 

Danskeren har det sjovt med at cykle, og han mener, at en fremtid som professionel cykelrytter kunne være spændende for ham.

 

Men det er der også andre ting i livet, som kunne være. Og den unge mand er ikke klar til at satse alt.

 

I den følgende sommer i 2015 starter Klinge i lære som elektriker. Han er udmærket klar over, hvad valget betyder: At han formentlig aldrig bliver professionel cykelrytter.

 

”Cykling var ikke enten eller for mig. Nogle af mine kammerater har jo også haft en drøm, men har nedprioriteret skolen, så de har næsten været nødt til at blive professionelle. De har næsten ikke haft noget valg. Det minder en om colombianerne, der cykler for at komme ud af fattigdommen.”

 

”Jeg har taget den mere sikre måde at få en karriere på. Jeg synes, at det var en rigtig moden beslutning at tage i stedet for at erkende det som 25-årig, at jeg ikke kunne blive professionel.”

 

Læs også
Starttider: Enkeltstart i Romandiet Rundt 2024

 

Foto: Antoine Falzon.

 

Med en arbejdsdag, der alt i alt strækker sig fra klokken 6 om morgenen til 16 om eftermiddagen, og uden forældre til at sørge for alt det praktiske, er det nemlig ikke muligt for teenageren Klinge at træne meget mere end to timer om dagen.

 

”Der er ingen tvivl om, at jeg havde meget mindre tid end alle andre. Det er trods alt ikke så mange 16-17-årige, der bor alene. Mange bor ved mors kogegryder,” forklarer Klinge og tilføjer:

 

”Man skal gøre, hvad der fungerer for en selv. På det tidspunkt var det ikke besværet værd. Det gik lidt op for mig, at der var andre ting i livet end cykling. Jeg prioriterede uddannelse højt, og jeg var glad for at arbejde. Det sagde ikke mig noget kun at cykle efter gymnasiet for at jagte en kontrakt.”

 

Klinge indrømmer dog gerne, at det ikke var en let beslutning at opgive drømmen om at blive professionel cykelrytter.

 

I det første halvanden år som elektrikerlærling forsøger han at holde drømmen i live. I sidste ende må han dog indse, at han ikke vil være i stand til at opretholde en tilstrækkelig træningsmængde.

 

”Jeg var egentlig ikke så glad for det, fordi jeg ikke vidste, hvad jeg skulle vælge. Men da jeg først havde truffet beslutningen, var jeg glad nok for det.”

 

”Jeg synes, at jeg havde givet det et skud, men så måtte jeg erkende, at der kun er et begrænset antal proffer i verden. Mange andre kører stærkt. Bare fordi man ligger og kører på podiet i junior en gang i mellem, så er der stadig rigtig lang vej til at score den rigtig gode kontrakt. Så det var jeg rimelig afklaret med.”

 

Træneren der gør comeback

Yderligere et halvt år senere, som 19-årig i september 2017, stopper førsteårssenioren Klinge så helt med at køre ræs. I stedet bruger han flere af sine eftermiddage og aftener tilbage i Middelfart Cykelklub som træner for en gruppe børn i 13-årsalderen.

 

Læs også
Klassikerrytter tæt på UAE-skifte

 

”De kørte ikke særlig stærkt, men vi havde det meget sjovt sammen. De blev stille og roligt bedre, som de nærmede sig U17-tiden, og det inspirerede mig til at træne lidt mere. Jeg skulle kunne vise dem, hvordan man kører cykelløb. For at hjælpe dem mest muligt skulle jeg selv have fornemmelsen for løbene igen,” siger Klinge.

 

I 2019 sætter Klinge således atter løbsnummer på ryggen, og klubbens fællesskab omkring turene rundt i landet gentænder ilden i ham. Han bliver udlært som elektriker, køber en lejlighed i Odense, og pludselig er overskuddet til at træne større end i årevis.

 

Efter et løbsfattigt 2020 kører Klinge fortsat i B-klassen, men så tager hans udvikling fart.

 

”Jeg tror, at jeg er mere træningsmodtagelig, end jeg var, da jeg var junior. Jeg var ikke en af de først udviklede. Jeg var lidt spinkel som 17-årig, og det er ikke så godt i Danmark. Det betyder, at jeg ikke nødvendigvis behøver tonse timer af. Jeg træner også klogere i dag. Jeg har erkendt, at jeg ikke behøver træne så mange timer. Det har fungeret godt for mig at træne kort og intensivt.”

 

Foto: Antoine Falzon.

 

Selvom han ikke følger et decideret træningsprogram, scorer Klinge så mange point, at han i september 2021 rykker op i A-klassen. I maj 2022 præsterer han så sit livs hidtil bedste weekend, da han bliver nummer fem i Hobro og seks i Give.

 

Præstationer, som coloQuicks ledende sportsdirektør, Christian Moberg, italesætter, da mandskabet præsenterer Klinge som ny rytter.

 

”Jeg tror, at om to eller fem år ville jeg sidde og ærgre mig, hvis jeg havde sagt nej. Omvendt tror jeg også, at 19-årige Karl ville have sparket nutidens Karl ret hårdt i løgene, hvis han vidste, at han sagde nej til en konti-kontrakt. Det er kun den ene gang, at jeg får sådan en mulighed.”

 

”Jeg er mega glad for at cykle nu, så hvis jeg kan fortsætte og køre rigtig stærkt og hjælpe mine holdkammerater. Generelt have det sjovt med det. Så tænker jeg, at det er en god mulighed for at få nogle store oplevelser,” siger Klinge, der allerede i sidste weekend fik debut.

 

Læs også
Optakt: 3. etape af Tour de Romandie

 

”Vi havde det mega sjovt sammen i Pinse Cuppen. Nu vandt vi to gange, og det var bare mega fedt at være en del af det mest dominerende hold herhjemme. Så det er bare om at suge det hele til sig.”

 

En inspirerende historie

Hvad ville du have sagt, hvis nogen havde fortalt dig i 2020, at du ville have en konti-kontrakt nu?

 

”Det ville jeg overhovedet ikke have troet på. Heller ikke for to måneder siden. Det er lidt uvirkeligt. Jeg har ikke engang noget mål for sæsonen i år. Jeg troede, at det løb var kørt. Det var dengang. Hvis jeg havde fået tilbudt kontrakten, så var jeg måske heller ikke stoppet med at cykle. Det kunne nok have givet mig energi til at blive ved og følge den drøm.”

 

Trods sin eksplosive udvikling fortryder Klinge ikke, at han ikke valgte at udskyde elektrikeruddannelsen til fordel for en satsning på en karriere på to hjul.

 

Faktisk har han det ”helt fint med det”. For i dag har han udlevet sin filosofi om, at cykling ikke er enten eller.

 

”Jeg synes, at jeg har et godt liv. Jeg synes ikke, at man skal fortryde de valg, man har taget. For mig handler det også meget om, hvad jeg gør for andre.”

 

”Nogle af mine første drenge i Middelfart er blevet juniorryttere nu. Jeg prøver at få dem til at forstå, at de stadig bare skal have det sjovt. Af dem, jeg selv kørte med i klubben, der er næsten alle stoppet.”

 

”Det synes jeg godt, at man kan kigge lidt på. Måske er der noget galt i vores cykelkultur. Enten bliver du pro, eller så stopper du med at cykle. Der er et eller andet skævt i det. Det har fungeret for mig at tage et skridt tilbage og ikke have nogen ambitioner. Så har jeg fået det sjovt med at køre igen.”

 

Med skridtet op på kontinentalholdet håber Klinge blandt andet at få opfyldt sin drøm om at vinde et A-løb. En drøm, som han i starten af året anså som ”lidt urealistisk”.

 

Læs også
Belgisk stjerne usikker til Touren

 

Men først og fremmest håber han at agere inspirationskilde.

 

”Jeg synes, at det er en god historie. Jeg vil gerne være et forbillede for nogle af de lidt yngre. Dem, jeg ligger og træner med i Odense, synes, at det er mega sejt, at jeg pludselig kører for coloQuick. Så det håber jeg kan være en god drivkraft for andre. De kan se, at man godt kan komme fra B-klassen og så ende på et kontihold på kort tid.”

 

Og hvad historien så vil handle om i 2023 - det har hovedpersonen endnu ikke besluttet.

 

”Det kommer meget an på, hvad livet bringer. Jeg vil selvfølgelig ikke udelukke at ville fortsætte på coloQuick, hvis det går godt. Men omvendt, hvis jeg får lyst til at lave noget andet, så kan det også være, at jeg slet ikke kører løb næste år. Det finder jeg sgu ud af,” fortæller Klinge med et grin.

 

Allerede i den nærmeste fremtid venter der en af de store oplevelser, som Klinge har underskrevet kontrakten for at få. Hvad den handler om, kan du læse i næste uge her på Feltet.dk.

DEL
INFO
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?