Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Gå til forsiden af feltet.dki samarbejde medGå til forsiden af feltet.dk
Log ind Nyhedsbrev VELOMIO

Optakt: 2. etape af Tour de Pologne

Optakt: 2. etape af Tour de Pologne

06. august 2020 14:00Foto: LaPresse

I en situation, hvor Fabio Jakobsens skæbne stadig er ukendt, er det også uklart, hvad der sker med 2. etape, men hvis alt går vel, skal de formentlig chokerede sprintere forsøge at glemme dagens hændelser og jagte en første triumf efter corona-pausen. Det sker på løbets absolut letteste etape, der med en kort og let rute lægger op til en helt klassisk massespurt for de reneste af de rene sprintere.

Ruten

Første halvdel af Tour de Pologne har traditionelt været en sand sprinterfestival, og det forholder sig næppe anderledes i 2020, selvom løbet i år er to dage kortere. Efter det indledende sprinterslag i Katowice venter der således endnu en relativt flad etape på andendagen, hvor feltet returnerer til Zabrze, der for fjerde år i træk agerer målby. Her ventes sprinterne at få en chance for revanche inden de to mere kuperede etaper, og forhåbentlig vil vinderen i år ikke blive overskygget af en tragisk hændelse, som det var tilfældet sidste år, hvor Bjorg Lambrecht omkom netop på Zabrze-etapen.

 

Med en distance på 151,5 km er der tale om en kort etape, der går mellem byerne Opole og Zabrze. Fra start går det mod sydvest igennem fladt terræn, inden man snor sig mod øst frem mod løbets første kategoriserede stigning, kategori 2-stigningen Gora sw.Anny (3,7 km, 4,5%), der kun er en anelse stejl på de sidste 700 m, som stiger med 6,1%. Toppen rundes efter 60,6 km, hvorefter man fortsætter mod nordvest, først via en nedkørsel og siden gennem hovedsageligt fladt terræn frem til dagens anden spurt, der er placeret efter 74,6 km. Herfra snor man sig mod sydøst ad veje, der enten er flade eller ganske let stigende eller faldende forbi den sidste spurt, som er placeret efter 93,0 km, med direkte kurs mod Zabrze.

 

Efter 129,7 km rammer rundstrækningen inde i byens centrum, og 3,5 km senere krydser man stregen for første gang. Etapen afsluttes nu med tre omgange på en meget enkel, 6,1 km lang og rektangulær rundstrækning, der er kendt for de tidligere etaper med mål i byen. Den byder kun på ét skarpt sving og ellers en række bløde kurver i forbindelse med rundkørsler. De sidste sving kommer med hhv. 1700 og 900 m til stregen, og herefter falder det kun ganske, ganske let på opløbsstrækningen.

 

Etapen byder på i alt 752 højdemeter.

 

Zabrze blev også besøgt i 2019, hvor Pascal Ackermann tog sin anden sejr i løbet, efter at Fabio Jakobsen, som krydsede stregen først, var blevet deklasseret, men etapen huskes først og fremmest for Bjorg Lambrechts alt for tidlige død. I 2018 lykkedes det Alvaro Hodeg af bryde Ackermanns dominans ved at sejre foran Dan McLay og André Greipel, mens finalen debuterede i 2017, hvor Caleb Ewan endelig kom i gang efter en skidt start, da han på 4. etape spurtbesejrede Danny Van Poppel og Peter Sagan.

 

 

 

 

 

 

Vejret

Efter en køligere onsdag er sommervejret både kommet til Danmark og Polen, men i første omgang bliver det ikke så varmt. Torsdag vil kun have få skyer, og temperaturen vil nå 27 grader. Vinden vil være let til jævn og komme fra øst. Det giver mod- og sidemodvind stort set hele vejen frem til rundstrækningen. Her vil der være medvind på første del og modvind på anden del, indtil man med 1700 m igen drejer ind i side- og med 900 m igen ind i medvind.

 

Favoritterne

Der hviler tilsyneladende en forbandelse over Tour de Pologne. Ét år efter Bjorg Lambrechts tragiske dødsfald er det i skrivende stund stadig uklart, hvordan Fabio Jakobsen kommer igennem dagens dramatiske styrt. Ender det i det næsten unævnelige scenarium, vil der naturligvis næppe være en 2. etape, ligesom 4. etape sidste år blev neutraliseret dagen efter Lambrechts tragiske endeligt.

 

Alligevel forsøger jeg mig med at skrive en optakt med det håb, at Jakobsen kommer sig, og at løbet kan fortsætte som planlagt. Paradoksalt nok sker det med præcis den etape, der sidste år kostede Lambrecht livet, og hvor netop Jakobsen selv blev deklasseret i en spurt, hvor han ureglementeret skubbede sig fri fra en dårlig position, inden han krydsede stregen først. Desværre får han nu ikke mulighed for at vise, at han på helt regulær vis nok engang kunne være hurtigst i Zabrze.

 

Jakobsen er officielt erklæret som vinder af etapen, og derfor er det ham, der fører løbet. På den baggrund vil der naturligvis ingen førertrøje være, når startskuddet forhåbentlig gives torsdag eftermiddag. Det betyder dog ikke, at der vil være et vakuum, for der vil være interesse i at sikre den massespurt, der er lagt op til.

 

Alle ved, at det er en dag for sprinterne, og derfor vil udbruddet sikkert igen blive etableret fra km 0. Igen vil det være wildcard-holdene og hjemmebanemandskabet CCC, der formentlig vil sørge for repræsentation, men også Cofidis og EF er sandsynlige deltagere. Herefter vil alle øjne være rettet mod Bora, der med løbets eneste tilbageværende supersprinter må være det naturlige mandskab, der skal løfte ansvaret.

 

Spørgsmålet er, om andre lugter blod. Med Jakobsen og Marc Sarreau ude er det reelt Luka Mezgec, der fører, og derfor kan Mitchelton give en hånd med. Da Jasper Philipsen kom fra dagens styrt uden alvorlige konsekvenser, vil UAE utvivlsomt også hjælpe. Treks rene sprinterhold kan heller ikke lade denne chance få fra sig, så hvis lokummet brænder, vil de formentlig også komme til undsætning, og måske vil Sunweb endda også køre for Alberto Dainese. Uanset hvad burde udbruddet let kunne hentes på en dag med næsten uafbrudt modvind.

 

Der venter således formentlig en ganske let dag i det polske, hvor de indlagte spurter kommer så tidligt, at de ikke bliver et tema for klassementsrytterne, medmindre udbruddet består af færre end tre ryttere. Langsomt vil de blive trukket ind, og alle vil være relativt friske, når det hele formentlig skal afgøres i en massespurt.

 

Modsat i dag, hvor det nok engang blev bekræftet, at spurten i Katowice er urimeligt farlig, er der tale om en mere klassisk afslutning. Rundstrækningen er teknisk ukompliceret og uden udfordringer. Naturligvis skal man sidde fornuftigt placeret i svinget med 900 m igen, men der er tid og plads til at lade farten tale, og i en ren modvindsspurt kan man sågar tillade sig at åbne relativt tidligt. Et godt tog er en fordel, men ikke altafgørende i en spurt, der er for de helt rene og hurtigste sprintere.

 

Derfor er det også umuligt ikke at pege på Pascal Ackermann som favorit. I de to hollænderes fravær er tyskeren nu den eneste supersprinter. I dag skuffede han dog fælt, for det så slet og ret ud til, at benene stod af, da han mod slutningen hurtigt satte sig ned. Det kan dog bare have været udtryk for en dårlig dag, for Ackermann viste fornem form med sine overlegne sejre i Sibu Tour, hvor han også selv talte om glimrende ben.

 

Ikke blot er Ackermann hurtigst, han er også en powersprinter, der burde elske denne lige opløbsstrækning. Samtidig er han god i positionskampen, og selvom der bliver længere mellem snapsene, har han på papiret også en forrygende lead-out man i Rudiger Selig. Samlet set burde den kombination være nok til, at Ackermann kan genvinde etapen - og denne gang også ved faktisk at krydse stregen først.

 

Hans værste rival ligner Jasper Philipsen. Belgieren var i dag i asfalten, men pådrog sig ikke andet end hudafskrabninger. Det kan naturligvis hæmme ham, men han burde være i stand til at køre spurten. I dag bekræftede han atter, at han er fremragende i positionskampen og derfor en af de mest stabile sprintere, og det gør ham til en næsten sikker mand i toppen. Denne gang kan han forhåbentlig også regne med støtte fra Juan Sebastian Molano, som i dag ligeledes var i asfalten - heldigvis også uden alvorlige konsekvenser - og det øger blot chancerne. Faktisk kan han måske endda ligefrem blive afleveret perfekt, og gør han det, bliver han meget svær at slå. Nok har vi ofte set, at han mangler lidt i forhold til de allerhurtigste, men afstanden har hele tiden været lille, senest i Tour Down Under. Og da han fortsat udvikler sig, kan han have fundet flere procent i corona-pausen. Det kan ikke helt udelukkes, at holdet i stedet kører for Molano, der jo i Colombia var absolut flyvende, men logikken tilsiger, at der satses på Philipsen, der er udpeget som holdets sprinter til Vueltaen.

 

Jeg har også fidus til Alberto Dainese. Det skyldes i høj grad Casper Pedersen, der igen i dag viste, at han er en fremragende lead-out man. Danskeren gentog således bedriften fra Algarve, hvor han suverænt afleverede Cees Bol til sejr, men desværre blev den lidt for lang for Dainese, der i stedet gik ind på hjulet af Mads Pedersen. Det var en fejl, da verdensmesteren stoppede med at træde efter sit lead-out, og dermed mistede Dainese alt sit momentum. Vi ved imidlertid fra hans lovende sæsonstart, at det ikke er uden grund, at han regnes for en fremtidig supersprinter, og denne helt rene sprinteretape passer ham. Gentager Pedersen bedriften fra i dag, har Dainese farten til at gøre det færdigt.

 

Jeg må også igen nævne Edward Theuns. I dag gik Treks tog helt i stykker, men det ændrer ikke på, at det på papiret burde være i særklasse. Alex Kirsch og Mads Pedersen kørte sidste år fabelagtige lead-outs, og det bliver kun endnu bedre med Jasper Stuyven og Emils Liepins til rådighed også. Theuns er ikke verdnes hurtigste, men gentager Pedersen sit lead-out fra sidste år, hvor han endda endte som nr. 3 foran kaptajn Degenkolb, er en sejr realistisk i et felt med kun én af de allerhurtigste. Det er heller ikke utænkeligt, at holdet kører for Stuyven, men i en flad boulevardspurt plejer man at satse på den hurtigere Theuns.

 

Rudy Barbier kan også lugte blod. I dag lykkedes det ham ikke at komme frem, men i dette felt vil han med den spurtstyrke, han har vist i år, nu kunne øjne en chance. Normalt er han god i positionskampen, og han har med Matthias Brändle, Jenthe Biermans og Norman Vahtra hurtige og stærke folk til at køre sig frem. Sibiu Tour viste, at Ackermann stadig er betydeligt hurtigere, men med det held, han også have ved sejren i San Juan, vil han være i stand til at vinde her.

 

Med sin gode spurt i dag bekræftede Szymon Sajnok, at han bliver mere og mere spændende. Den unge polak blev som bekendt nr. 3 i Madrid under Vueltaen, hvor kun Bennett og Jakobsen var hurtigere. Først og fremmest synes han at være blevet bedre i positionskampen, som hidtil har været hans svaghed, og han viste i Burgos også fremragende form og større robusthed. Toget med Kamil Malecki og Patrick Bevin er måske ikke det stærkeste, men skulle han finde den rette position, synes han at være blandt de hurtigste.

 

Naturligvis skal Luka Mezgec også nævnes efter dagens resultat, men dette er ikke rigtigt en spurt for ham. Sidste år havde han vundet netop i Katowice, men kunne ikke hævde sig her. Mezgec har aldrig været hurtig i denne slags lette massespurter, og det bliver vanskeligt at vinde i Zabrze. I år har han dog Daryl Impey til sin rådighed, og leverer sydafrikaneren et lead-out som i gamle dage, kan han måske overraske igen.

 

Så er der naturligvis Bahrain. Holdet holder fast i den tåbelige beslutning om at satse på Mark Cavendish , men da briten i dag tabte hjulpet på Phil Bauhaus , endte det faktisk med, at tyskeren fik lov at køre sin spurt. Det gik slet ikke, men den meget særlige spurt i Katowice kan slet ikke sammenlignes med denne klassiske boulevardspurt. Ryger Cavendish igen af - og der er ikke usandsynligt - kan Bauhaus forhåbentlig få mulighed for ta bekræfte den enorme styrke fra Saudi Tour tidligere på året. Har han samme styrke som dengang, burde han kunne være med i kampen om sejren. Cavendish vil jeg heller ikke helt udelukke. Nok tyder intet på en genrejsning, men toget med Bauhaus, Heinrich Haussler og Marcel Sieberg er altså et af de klart stærkeste. Med et godt lead-out og en meget let etape kan det måske alligevel blive til et resultat.

 

En af dagens positive oplevelser var Ryan Gibbons. Den sydafrikanske mester er gået i stå efter den lovende start i 2019, men i dag kom han både tilbage efter et tidligt styrt og leverede en glimrende spurt efterfølgende. I sin første Giro viste han lovende takter i forhold til positionering, men det har det knebet med siden. Har han genfundet lidt af takterne, kan det gå pænt, men i fraværet af megen støtte ligner det ikke en sejr.

 

Det bliver interessant at se, hvordan Deceuninck griber det an. Hvis alt går godt med Jakobsen, burde Florian Senechal eller Davide Ballerini give den et skud. Ingen af dem er klassiske sprintere, men begge har de før forsvaret sig hæderligt. Det kneb lidt for Ballerini i 2019, men Senechal har flere pæne resultater blandt andet i Gran Piemonte og Brussels Cycling Classic. Han vil derfor være det mest oplagte valg. Ingen af dem kan vinde, men med hjælp fra den anden kan det gå fornuftigt.

 

Andre ryttere, der kan tænkes at deltage, er Alan Banaszek, Patryk Stosz, Andrea Peron, John Degenkolb, Jurgen Roelandts, Albert Torres, Fabian Lienhard (efter Sarreaus exit), Moreno Hofland, Damien Touze (der har slået sig i dag), Piet Allegaert, Yevgeniy Gidich samt måske Dorian Godon , men de får svært ved at levere et topresultat.

 

Feltet.dks vinderbud: Pascal Ackermann

Øvrige vinderkandidater: Jasper Philipsen, Alberto Dainese

Outsidere: Edward Theuns, Rudy Barbier, Szymon Sajnok, Luka Mezgec, Phil Bauhaus

Jokers: Jasper Stuyven, Mark Cavendish, Ryan Gibbons, Florian Senechal, Davide Ballerini

 

Tidligere udgaver af etapen

Du kan gense Pascal Ackermanns sejr fra 2019 i videoen i højre side, Alvaro Hodegs sejr fra 2018 og Caleb Ewans sejr fra 2017.

Pascal Ackermann
Jasper Philipsen, Alberto Dainese
Edward Theuns, Rudy Barbier, Szymon Sajnok, Luka Mezgec, Phil Bauhaus
Jasper Stuyven, Mark Cavendish, Ryan Gibbons, Florian Senechal, Davide Ballerini
Juan Sebastian Molano, Alan Banaszek, Patryk Stosz, Andrea Peron, John Degenkolb, Jurgen Roelandts, Albert Torres, Fabian Lienhard, Moreno Hofland, Damien Touze, Piet Allegaert, Yevgeniy Gidich, Dorian Godon
DEL
INFO
Optakter
Nyheder
DELTAG I DEBATTEN
KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:
/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

VM - Herre Junior (Enkelt...(CM) 21/09

VM - U23 Herrer (Enkeltst...(CM) 22/09

VM - Dame Junior (Enkelts...(CMW) 21/09

Duo Normand(1.1) 20/09

Giro dell'Appennino(1.1) 20/09

Gooikse Pijl(1.1) 20/09

Grand Prix d'Isbergues - ...(1.1) 20/09

Paris-Camembert(1.1) 22/09

VM - Herre Junior (Enkelt...(CM) 21/09

VM - Dame Junior (Enkelts...(CMW) 21/09

VM - U23 Herrer (Enkeltst...(CM) 22/09

Paris-Camembert(1.1) 22/09

Omloop van het Houtland M...(1.1) 23/09

VM - Kvinder (Enkeltstart)(CMW) 24/09

VM - Herrer (Enkeltstart)(CM) 25/09

VM - U23 Herrer(CM) 25/09

VM - Dame Junior(CMW) 25/09

VM - Herre Junior(CM) 26/09

VM - Kvinder(CMW) 26/09

VM - Herrer(CM) 27/09

Paris-Chauny(1.1) 27/09

Volta a Portugal Santander(2.1) 27/09-05/10

BinckBank Tour(2.UWT) 29/09-03/10

Cro Race(2.1) 29/09-04/10

La Flèche Wallonne Fémi...(1.WWT) 30/09

La Flèche Wallonne(1.UWT) 30/09

Coppa Agostoni - Giro del...(1.1) 30/09

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-McLaren

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

CCC Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Pro Cycling

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

NTT Pro Cycling Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger