Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps

Optakt: 2. etape af Tour of the Alps

16. april 2024 13:54Foto: Sirotti

Tobias Foss blev en overraskende vinder af en 1. etape, der mindede os om, hvordan taktik og tilfældigheder ofte kan blive afgørende i Tour of the Alps. Det kan det også gøre tirsdag, når løbet fortsætter med en tilsvarende etape, hvor der igen venter en stejl mur til sidst, og hvor der dermed er lagt op til både en mulig spurtafgørelse og endnu en taktisk finale - hvis da ikke et udbrud får lov at holde.

Artiklen fortsætter efter videoen.

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

 

Ruten

Siden løbet fik sit nuværende format, har arrangørerne elsket etaper med sene stigninger og flade finaler, hvor ikke kun gode ben, men også taktik kan blive afgørende. En sådan havde vi allerede på 1. etape, og en sådan venter igen på 2. etape. Denne gang er den samlede etape hårdere og igen venter en stejl lille mur med top stort set i samme afstand som på den foregående etape. Dermed er scenen igen sat for en ganske uforudsigelig etape, hvor forskellene måske allerede er så store, at et udbrud kan få en chance, hvor det kan ende i en spurt i en mindre gruppe, eller hvor taktik nok engang kan blive ganske afgørende i den flade afslutning.

 

Etapen er en for løbet sjældent lang sag, hvor der skal køres hele 190,7 km fra den italienske by Salurn/Salorno til den østrigske by Stans. Man lægger ud med at køre mod nordøst ad flade dalveje frem til den første spurt, som kommer efter 22,8 km, inden man når frem til den store by Bolzano efter 30,8 km.

 

Læs også
Vingegaard "i super form" set på Mallorca

 

Herfra sættet man kursen mod først øst og siden nordøst for at køre ad let stigende veje op mod den berømte Brenner-pas. I byen Brixen, som nås efter 70,3 km, drejer man mod nordvest for at fortsætte ad de stigende veje frem til byen Sterzing, hvor dagens anden spurt køres efter 102,6 km. Her drejer man mod nord for at køre op ad kategori 3-stigningen Brenner/Brennero (13,4 km, 3,2%), der over de første 3 km stiger med 2-4%, inden der venter 4 km med hovedsageligt 6-7% frem mod de sidste 5,4 km, der stiger med 0-3%.

 

Toppen af det berømte pas nås efter 116,8 km, og bare 600 m senere krydser man grænsen til Østrig. En ganske let nedkørsel leder nu mod nord ned til Matrel am Brenner, hvor det i stedet begynder at stige ganske let. Efter 141,8 km begynder det i stedet af falde, stadig mod nord, inden man kører mod nordøst op ad en ganske stejl bakke (1,8 km, 7,4%), der har top efter 153,4 km. Herefter stiger det igen let mod nordøst, inden en lidt halvteknisk nedkørsel fører mod nordøst ned til dalen, der nås umiddelbart øst for den store by Innsbruck.

 

Her kører man et ganske kort stykke mod øst gennem den flade dal, idet der er en lille bakke undervejs, inden man i byen Wattens forlader dalen ved at dreje mod nord og køre op ad kategori 2-stigningen Gnadenwald (4,5 km, 7,6%), hvis data snyder. Således stiger de første 3 km med hhv. 8,2%, 9,6% og 9,7%, inden der venter en let kilometer med bare 3,7% og slutteligt 500 m med 7,6% frem mod toppen, som rundes efter 175,5 km.

 

Herfra resterer 15,2 km, der indledes med en ganske let nedkørsel, der fører mod øst tilbage til dalen. Den ender med 10,7 km igen, hvorefter man kører mod nordøst, sydøst og nordøst ad let faldende dalveje. Det går ad en næsten helt lige vej frem til en rundkørsel med 2200 m igen, hvorefter det bliver helt fladt. Med 1200 m igen skal man igennem endnu en rundkørsel, hvorefter det begynder at stige let, idet den sidste kilometer stiger med 2,4% - dog stejlere over de sidste 500 m.

 

Etapen byder på i alt 2738 højdemeter.

 

Stans har ikke tidligere i dette årtusinde været målby for et stort cykelløb.

 

 

 

 

Læs også
En mesters morgenmad: Pogacar spiste i 40 minutter

 

 

 

 

 

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

 

Vejret

For et par dage siden så det ud til, at rytterne kunne se frem til en våd og kold tirsdag, men vejrudsigten har i den grad rettet sig. Nu regner det formentlig af i løbet af natten, og rytterne kan starte etapen i solrigt vejr med kun få skyet og en temperatur på hele 19 grader. Det vil måske blive en smule mere skyet undervejs, men det vil igen være solrigt i finalen, hvor temperaturen på den anden side af Brenner-passet dog er noget lavere med blot 12 grader i målbyen. Det vil være blæsende med en jævn til frisk vind (18-21 km/t), først fra nord og fra vestnordvest, når man har passeret passet. Det giver mod og-sidemodvind hele vejen frem mod dalen efter Brenner-passet, hvor man får sidemedvind på det sidste stykke frem til sidste stigning. Her vil der være sidemodvind, inden man efter toppen får sidemedvind, indtil der vil være næsten direkte sidevind over de sidste 4,1 km, herunder på opløbsstrækningen.

 

Favoritterne

Som spået blev der kørt meget afventende på dagens etape, hvor favoritterne var tilfredse med at føle klatrebenene an og spare på kræfterne til særligt onsdagens og torsdagens etaper, men Romain Bardets forcering på nedkørslen betød alligevel, at vi allerede på førstedagen fik skabt forskelle. De skyldtes jo nedkørslen og siger derfor ikke meget om klatrebenene, men ryttere som Sergio Higuita, Georg Steinhauser, Carlos Verona, Filippo Zana, Aurelien Paret-Peintre, Welay Hagos Berhe, Michael Storer, Iavn Ramiro Sosa, Davide Piganzoli, Giulio Pellizzari og Hugh Carthy fik bestemt ikke den åbning på løbet, de havde håbet på.

 

Samtidig fik vi endnu et eksempel på, hvordan taktik ofte kan blive afgørende på denne type etaper, som arrangørerne elsker. Det var som bekendt taktik, der gav Pavel Sivakov sejren i 2019, og igen i dag var det tilfældigheder, der afgjorde, at det var de fire forreste, der endte med at spurte om sejren. Det udnyttede Tobias Foss, der bestemt ikke fremstod som gruppens hurtigste, til at fortsætte Ineos-mandskabets nylige opblomstring og sikre sig selv noget yderst tiltrængt personlig succes.

 

Nu venter der så mere af det samme. På mange måder er 2. etape blot en forlænget udgave af den foregående, men der er dog forskelle. Samlet set er etapen hårdere, da den er længere og har flere højdemeter, men langt de fleste af højdemeter kommer på bløde stigninger uden stejle procenter. Det er kun sidste stigning, der er svær, og den minder utroligt meget om dagens mur. Den har ikke de helt samme stejle procenter, men de første tre kilometer stiger relativt stabilt med 8-10%, men det betyder også, at den svære del er 1300 m kortere end i dag. Det bør give en mindre selektiv finale, og derudover er nedkørslen - der jo i dag blev altafgørende - helt anderledes, da den er meget let og slet ikke kan gøre forskelle.

 

Læs også
Fransk kæmpetalent har fremtiden på plads

 

Jeg vil i det lys også forvente, at den afventende kørsel fortsætter. Nu har rytterne ganske vist fået en lille fornemmelse af, hvordan de er kørende, men al logik vil tilsige, at de igen vil spare på kræfterne til onsdag og torsdag. Derfor forventer jeg heller ikke denne gang noget stort klassementsopgør, selvom stigningen er svær nok til, at vi kan få det.

 

Dagens etape skabte ret store forskelle, og det betyder, at vi ikke kan udelukke en udbrudssejr. Jeg vil forvente, at der igen kommer en del kamp om at ramme udbruddet, og får vi en gruppe, der kan sejle væk, er det ikke umuligt, at de kan holde hjem, hvad man ret ofte ser i dette løb. På baggrund af det, Filippo Ganna viste i dag, vil jeg forvente, at Ineos vil gå efter endnu en etape, men sikkert er det ikke. Nu har de trøjen, og det kan give mening at spare på kræfterne til onsdag. I dag fik de hjælp af Ag2r, hvad de kan gøre igen, men efter at franskmændene fik meget lidt ud af anstrengelserne i dag, vil jeg næsten tro, at de sparer på krudtet. Bora kan måske hjælpe, men heller ikke de havde den store succes i dag.

 

Hvis vi får et udbrud, der er ufarligt, vil jeg derfor give det en fair chance, men mest taler nok for, at Ineos alligevel vil skabe samling. Herefter skal slaget slås på sidste stigning, og selvom man ikke kan udelukke angreb fra favoritterne og dermed en mere selektiv finale, vil jeg forvente mere af det, vi så i dag. Det er formentlig igen Ag2r, der skal forsøge at gøre det hårdt, men hvis ikke de tager initiativet, og EF heller ikke finder på noget, er det ikke umuligt, at det faktisk kommer til at gå ret gelinde, og at vi får et ret stort felt. Jeg vil - også i lyset af den ret hårde modvind på dele af stigningen - forvente et større felt end i dag.

 

Det giver flere scenarier. Mit bedste bud er en reduceret massespurt, men chance for en udbrudssejr er også pæn. Får vi angreb fra favoritterne, kan vi få en taktisk finale, som vi fik det i dag, hvor de bedste kan spurte om sejren, eller hvor man kan snige sig væk til sidst. Mest taler dog for en spurt, og den er ukompliceret. Der er ingen sving over de sidste 5 km, og sidste rundkørsel kommer med mere end en kilometer til mål. I et felt med få sprintere bør positionering betyde mindre, og det vil i høj grad handle om fart og power. Her er det naturligvis ret afgørende, at opløbet stiger ganske pænt, den sidste kilometer med 2,4%, men stejlere over de sidste par hundrede meter.

 

Netop den stigende finale gør, at jeg tøver lidt med at pege på Filippo Ganna. På baggrund af det, han viste i dag, vil jeg blive overrasket, hvis ikke han overlever denne lettere modvindsstigning - og som minimum har han tid til at komme tilbage - men hvor han i dag var ret sikker på at kunne vinde en spurt, er det mere tricky denne gang. Det er i hvert fald ikke stensikkert, at han kan slå en fyr som Higuita i en stigende afslutning som denne, og vi har jo ikke den store erfaring med at se Ganna spurte på en bakke. Vi taler dog heldigvis stadig om relativt beskedne procenter, og denne powerspurt burde passe ham. Han vil formentlig også kunne få et lead-out af Geraint Thomas , og på baggrund af den superform, han viste i dag, tror jeg, at han vil være i stand til at slå de lettere folk også i denne spurt.

 

Skulle han falde fra, kan Thomas være et alternativ. Vi har ikke set ham spurte længe, men giver han den et skud, vil jeg faktisk tro, at han i en stigende afslutning som denne har en fair chance. Det kan heller ikke udelukkes, at Tobias Foss selv vil forsøge sig, men han bør ikke kunne vinde. Til gengæld vil han og Thomas igen kunne vinde via taktik og overtal, hvis vi som i dag alligevel får en mere animeret finale.

 

Mit næstbedste bud er Sergio Higuita. Dagens etape var endnu et krisetegn for den lille colombianer, men det var trods alt nedkørslen, der gjorde forskellen. I morgen vil det undre, hvis ikke han sidder med hjem, og sker det, står han uhyre stærkt. På flad vej vil jeg regne Ganna som hurtigere, men i denne stigende finale er chancen for, at han kan slå den store italiener ganske stor. Det ligner i hvert fald en stor mulighed for at få lidt selvtillid i en ellers svær periode. Boras anden hurtige mand, Jonas Koch, har en bedre chance for at overleve denne stigning, men i denne stigende finale vil det undre mig, hvis ikke de kører for Higuita, selv hvis de begge er med hjem.

 

Det burde også være en perfekt spurt for Wout Poels . På flad vej er han ikke rasende hurtig, men han er en god puncheur. Skulle han for alvor være farlig, skulle den være stejlere, men det er i hvert fald en afslutning, der giver ham en betydeligt bedre chance for at slå folk som Ganna og Higutia, end hvis der havde været tale om en flad spurt. Vi husker som bekendt, hvordan han slog navne som Michael Albasini og Rui Costa, da han i sin tid vandt den stigende spurt i Liege, hvor procenterne også var ganske beskedne. Holdet vil også have Antonio Tiberi, der kan vinde via taktik, hvis det igen eksploderer.

 

Jeg vil igen rangere Aurelien Paret-Peintre højt. Det var lidt af en mavepuster, at han ikke kom med hjem i dag, og da han generelt sad langt tilbage på hele stigningen, var benene nok ikke sublime. Han bør dog komme med hjem her, og han burde have en ganske fair chance for at vinde denne spurt. Som jeg skrev i går, har han imponeret mig ganske meget med sin fart på det sidste, senest i Alpes-Maritimes, og selvom vi ikke har den store erfaring med ham i stigende finaler, tilsiger logikken, at han vil have en bedre chance i et stigende opløb, i hvert fald i en duel med Ganna. Ag2r’s andet bud er Bastien Tronchon, der burde være skabt til denne puncheurspurt, men efter hans store tidstab i dag er det tvivlsomt, om han overlever. Han har dog været så svingende, at det ikke vil undre, hvis han alligevel sidder med hjem - og sker det, er han en reel vinderkandidat. Naturligvis har holdet også Ben O’Connor og Valentin Paret-Peintre, men de vinder kun, hvis vi igen får en taktisk finale.

 

Læs også
Ineos-stjernes lillebror får kontrakt med storhold

 

Det er heller ikke en dum spurt for Romain Bardet. Som beskrevet i går har han kørt en stribe fine spurter i dette løb og i Romandiet, men på flad ville jeg trods alt have svært ved at se ham vinde. Det har jeg ikke i denne stigende finale, hvor han må regnes som en reel vinderkandidat, også hvis Ganna er med hjem. Vi har ganske vist ikke den helt store erfaring med ham i finaler som disse, men han er jo i hvert fald en god puncheur i stejlere finaler, som vi har set i blandt andet Fleche Wallonne. DSM har også Chris Hamilton og Gijs Leemreize til en taktisk finale, men det må handle 100% om Bardet.

 

Det er vel heller ikke en dum afslutning for Thomas Pesenti. Italieneren bekræftede i dag, at han er en af feltets hurtigste, og for en fyr som ham tilsiger logikken, at han i kamp mod Ganna vil stå stærkere i en stigende finale. Med den fart, vi har set fra ham i år, senest i Coppi e Bartali og Abruzzo, vil det dog undre, hvis han kan vinde. Giovanni Carboni viste også en uventet fart i Coppi e Bartali, og jeg vil forvente, at han kan køre en hæderlig spurt her, hvis han skulle blande sig.

 

Jeg skal vel også nævne Simon Carr igen, selvom han i dag mindede os om, at han er en stor lottokupon. Det betyder til gengæld også, at det ikke vil være en sensation, hvis han i morgen pludselig er med fremme, også fordi finalen er lettere. Han har ikke tidligere vist den store spurtstyrke, men efter hans sejr over Aleksandr Vlasov og Brandon McNulty på Mallorca har jeg indset, at han har en hidtil ukendt fart - og den burde komme endnu mere til udtryk i en stigende finale. Falder han fra, er det muligt, at Esteban Chaves kan lave en top 10, men skal han vinde, skal det ske via et taktisk spil i et hårdere løb, hvor holdet også vil have George Steinhauser og Hugh Carthy.

 

Jeg skal vel også nævne Gregor Mühlberger igen. Det kommer ikke som et chok, at han ikke sad med hjem i dag, og derfor vil det næsten undre mig, hvis han sidder med hjem i morgen. Hvis det lykkes, vil jeg dog tro, at han kan køre en hæderlig spurt - hvis han altså blander sig. Som beskrevet i går har han kørt gode spurter i Dauphiné og Touren, og ikke mindst det forhold at han pressede Julian Alaphilippe i den stigende spurt i førstnævnte er opløftende for denne finale. Alternativt skal Movistar håbe på et mere animeret løb, hvor de kan vinde via taktik med Ivan Ramiro Sosa, Will Barta eller Sergio Samitier.

 

Euskaltel har igen Joan Bou. Han vil formentlig blande sig, og den lidt svingende spanier viste i dag, at formen er ganske god. Han er ikke verdens hurtigste på flad vej, men han har kørt et par hæderlige spurter i år, og i denne stigende finale kan han formentlig komme længere.

 

Jeg har også fået lidt mere fidus til Alessandro Pinarello. Han synes faktisk hurtigere, end jeg først antog. I dag kom han ikke med hjem, men han var tættere på end mange andre. Hans chance for at overleve må være relativt god, og han har vist god form i flere nylige U23-løb. Jeg er ret spændt på at se, hvad han kan i en stigende spurt som denne. Alternativ skal Bardiani håbe på en animeret finale, hvor de måske kan bringe Giulio Pellizzari i spil via taktik.

 

En joker kunne måske også være Urko Berrade. Han blander sig stort set aldrig i spurter, men jeg husker, hvordan han i 2022 gik i top 10 i den stigende spurt på 13. etape i Vueltaen. Den var hårdere end denne, men netop det forhold, at det faktisk stiger, kunne måske anspore ham til at blande sig, selvom Kern Pharma ikke har for vane at deltage i spurterne,

 

Jayco har ikke rasende meget at byde på i spurtafgørelserne, men måske Filippo Zana vil blande sig. Han er bestemt ikke hurtig, men i en stigende finale har han da et vist punch. Alternativt kan de måske lave en top 10 med Callum Scotson, hvis han sidder med hjem denne gang. Skal holdet vinde etapen, skal det dog ske via taktik, hvor de i tillæg til Zana kan satse på Chris Harper og Welay Hagos Berhe.

 

Hos TDT-Unibet så vi i Abruzzo, at Adrien Maire kan gøre det ganske pænt i en stigende spurt. Det er klart, at den bakke var betydeligt hårdere, og denne er nok for let til, at han kan gentage det, men jeg er spændt på at se, hvad han kan. Det kræver, at han overlever, men han var tæt på i dag, og burde have en bedre chance på denne lettere stigning. Jeg vil stadig forvente, at etapen er for hård for Abram Stockman og Nicklas Amdi Pedersen.

 

Læs også
Ny udvikling i Giroens store solstrålehistorie

 

Endelig vil jeg igen fremhæve Davide Bais. Han er formentlig for tung til også denne etape, men i det mindste giver modvinden ham en bedre chance, end han ellers ville have haft. Til gengæld vil han stå svagere i en stigende end i en flad, og det vil derfor undre mig ganske meget, hvis han ender helt fremme. Alternativet er for Polit en taktisk finale, hvor de kan spille på både Matteo Fabbro og Davide Piganzoli.

 

Jeg har lidt svært ved at tro på de øvrige hold. Lidls hurtigste mand er vel Amanuel Ghebreizgabhier, men de skal vinde via det taktiske spil, hvor de også kan bruge Carlos Verona og Juan Pedro Lopez, for det vil stadig undre mig, hvis Fabio Felline eller Dario Cataldo sidder med hjem og derefter blander sig i spurten. Corratec får næppe nogen med hjem, og Tudor kan kun vinde via taktik med Michael Storer og Mathys Rondel, da Roland Thalmann er formsvag. Det østrigske landshold skal håbe på at får Sebastian Schönberger med hjem til en spurt, men det virker efter i dag ikke rasende sandsynligt.

 

BEMÆRK: Lad mig understrege, at chancen for en udbrudssejr er ganske stor, hvis vi får et udbrud, der ikke truer trøjen.

 

Feltet.dks vinderbud: Filippo Ganna

Øvrige vinderkandidater: Sergio Higuita, Wout Poels

Outsidere: Aurelien Paret-Peintre, Romain Bardet, Geraint Thomas, Bastien Tronchon, Thomas Pesenti

Jokers: Simon Carr, Gregor Mühlberger, Giovanni Carboni, Jonas Koch, Joan Bou, Alessandro Pinarello, Urko Berrade, Filippo Zana, Adrien Maire, Davide Bais

 

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

Filippo Ganna
Sergio Higuita, Wout Poels
Aurelien Paret-Peintre, Romain Bardet, Geraint Thomas, Bastien Tronchon, Thomas Pesenti
Simon Carr, Gregor Mühlberger, Giovanni Carboni, Jonas Koch, Joan Bou, Alessandro Pinarello, Urko Berrade, Filippo Zana, Adrien Maire, Davide Bais
Tobias Foss, Fabio Felline, Ben O’Connor, Amanuel Ghebreigzabhier, Valentin Paret-Peintre, Georg Steinhauser, Callum Scotson, Will Barta, Chris Harper, Welay Hagos Berhe, Carlos Verona, Juan Pedro Lopez, Sergio Samitier, Ivan Ramiro Sosa, Hugh Carthy, Giulio Pellizzari, Davide Piganzoli, Matteo Fabbro, Gijs Leemreize, Abram Stockman, Dario Cataldo
DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Tour of the Alps
Nyheder Profil Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Tour of Estonia(2.1) 23/05-25/05

Ford RideLondon Classique(2.WWT) 24/05-26/05

Marcel Kint Classic(1.1) 25/05

Rund um Köln(1.1) 26/05

Mercan Tour Classic Alpes...(1.1) 29/05

Course de la Paix GP Jese...(2.NCUP) 30/05-02/06

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?