Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: 3. etape af Vuelta a Andalucia

Optakt: 3. etape af Vuelta a Andalucia

16. februar 2024 13:35Foto: UAE Team Emirates

Efter to dage med landsmandsprotester er der endelig lys for enden af tunnelen. Hvis intet kommer i vejen, skydes løbet med to dages forsinkelse endelig i gang fredag, men det bliver i et helt andet format end oprindeligt planlagt. På en dag, hvor der var lagt op til en sandsynlig massespurt, er det nemlig temporytterne, der skal i aktion, når løbet skydes i gang med en bare 5 km lang enkeltstart, der med det samme vil åbne de første små forskelle i klassementet - eller snarere klatrerne, for der er tale om en enkeltstart, der stiger næsten hele vejen.

Artiklen fortsætter efter videoen.

DELTAG I SÆSONSPILLET MED KAPTAJN

DELTAG I SÆSONSPILLET UDEN KAPTAJN

 

Ruten

I gamle dage var det en tradition, at løbet blev åbnet med en prolog, men det er længe siden. I de seneste år har man endda helt droppet enkeltstarterne, men under disse usædvanlige omstændigheder vender man i 2024 tilbage til fortiden. I al hast har man nemlig designet en indledende enkeltstart som en forsinket åbning på løbet, og selvom der ikke officielt er tale om en prolog, kunne man grundet den beskedne distance på bare 4,95 km sagtens se det som en tilbagevenden til fortiden. Hvis man havde regnet med en klassisk prologrute med mange sving i en flad by, bliver man imidlertid skuffet, for i dette løb skal alle etaper gerne være kuperede, og derfor er det kun naturligt, at man starter med en enkeltstart, der bestemt ikke kan betegnes som en bjergenkeltstart, men som er konstant stigende.

 

Med en distance på 4,95 km er der som sagt tale om en meget kort enkeltstart, der har både start og mål i Alcaudete. Eller det har den i hvert fald officielt, for man starter midt ude på lande nordvest for byen. Herefter er det meget enkelt, da man blot følger en ganske let snoet vej mod sydøst med retning mod selve byen, men den er slet ikke så enkel.

 

Læs også
Sidste etape af Tour of Türkiye neutraliseret

 

Samlet set stiger de 4,95 km nemlig 3,5% i snit, men det er ganske irregulær. De første små 2 km stiger således relativt jævnt med 6-7%, inden den venter ca. 2 km med 3-4%. Derefter følger 750 m, der er enten flade eller endda let faldende, inden den stiger med 2,5% over 500 m frem mod den sidste kilometer, der stiger med 6-7%, men afbrydes af et kort, fladt stykke midtvejs.

 

Vejen er helt uden sving, indtil man rammer den finale, der skulle være brugt på 2. etape. Inde i byen vender man næsten 180 grader 700 m fra stregen, hvorefter sidste hurdle er en rundkørsel med 200 m igen - en rundkørsel, der leder ind på den 4 m brede opløbsstrækning.

 

Etapen byder på i alt 186 højdemeter.

 

Alcaudete har kun én gang tidligere i dette årtusinde været mål for et styrt cykelløb. Det var i Vueltaen i 2014, hvor Alessandro De Marchi tog en suveræn solosejr fra et udbrud foran en uheldig Ryder Hesjedal, Hubert Dupont og Johann Tschopp, mens Philippe Gilbert og Dan Martin i den eksplosive finale lykkedes med at vinde 3 sekunder på feltet, hvorfra Chris Froome også lykkedes med at stjæle 2 sekunder på rivalen Alberto Contador og resten af rivalerne.

 

 

 

 

 

DELTAG I SÆSONSPILLET MED KAPTAJN

DELTAG I SÆSONSPILLET UDEN KAPTAJN

 

Læs også
Endnu en dansk junior-sejr i udlandet

 

Vejret

En lille fordel ved aflysningerne er, at rytterne slap for at køre i torsdagens regnvejr, men det er først i weekenden, det gode vejr melder sig. Fredagen bliver tør, men overskyet og med en beskeden temperatur på 11-12 grader. Der vil til gengæld kun være en let vind (8-9 km/t) fra nordnordvest, hvilket giver sidemedvind hele vejen, indtil man får sidemodvind over de sidste 700 m.

 

Favoritterne

Man må sige, at det er lykkedes landmændene dramatisk at forandre årets Vuelta a Andalucia. Det lignede endnu en meget let udgave, hvor det kunne være svært for alvor at gøre forskelle, men med det nye format ligner det nu et helt klassisk etapeløb med en bjergfinale, der ser ganske svær ud og endda også en enkeltstart - den første siden 2020. Pludselig får vi altså et langt mere klassisk etapeløb, der belønner de klassiske elementer.

 

Helt så enkelt er det dog ikke. Et normalt etapeløb belønner typisk klatre- og tempoevner, men sidstnævnte vil nok spille en begrænset rolle. Det er nemlig alt andet end en klassisk enkeltstart, der åbner løbet. Måske vil det være en stramning at kalde det en bjergenkeltstart, men det går stort set op ad hele vejen, og selvom den blot stiger med 3,5% i snit, har den også sine stejle passager. Over de første 2 km taler vi om 6-7%, og så begynder det at blive en regulær stigning.

 

Jeg har ikke kunnet finde svar på, om rytterne kører på almindelige cykler eller tempocykler, men da holdene næppe har sidstnævnte med til Spanien, vil jeg gætte på, at det er almindelige cykler, hvad der heller ikke virker helt urimeligt på denne rute. Vi kan derfor formentlig godt glemme de klassiske betragtninger om materiel og til en vis grad også aerodynamik. Her vil det mest af alt handle om evnen til at køre stærkt op ad en relativt kort stigning. På den stejle, nedre del stilles der også betydelige krav til klatreevnerne, mens det på den anden del i højere grad handler om power på de blødere procenter. Samlet set er det dog en kort, eksplosiv sag, så det er noget for puncheurtyper og ikke klatrere. Tekniske egenskaber får man heller ikke brug for, når det kun er i U-vendingen man kan kikse.

 

Heldigvis kommer vejret ikke til at ødelægge det. Det bliver ikke en flot dag, for det gode vejr kommer først til weekenden, men det bliver tørt med svag vind, der vil være ens for alle. Det bør give en fair kamp, og denne gang er det altså en kamp på evnen til at køre stærkt op ad en kort bakke mere end en kamp på klassiske tempoevner.

 

Det er nok meget godt, for af gode grunde har tempostærke folk i vidt omfang valgt løbet fra. Når det er klatreevner, der belønnes, ser feltet heldigvis langt stærkere ud. Det er også relativt sjældent, at vi ser denne slags enkeltstarter, og derfor tegner der sig et ret åbent opgør, men på så hård en rute vil form spille en stor rolle.

 

Def får mig til at pege på Tim Wellens . Belgieren udviklede nogle fabelagtige tempoevner i 2023, som vi så i Polen og Renewi Tour, men dem får han ikke megen glæde af her. Alligevel siger det noget, at han altid har været god på kuperede ruter, og han har blandt andet vundet en enkeltstart i dette løb. Han er den helt rette type til denne form for stigning, hvor det handler om punch og eksplosivitet, og samtidig har han en vis power på de blødere dele. Vigtigst af alt er dog, at han som altid er i fornem form på denne tid af året, hvad jeg allerede har redegjort for i den store optakt. Da det bliver en kombination af form og klatreevner, der bliver afgørende her, peger jeg på den mest formstærke - og det kan meget vel være Wellens.

 

Havde alle været i topform, var jeg dog gået med Juan Ayuso. Vi har lært, at hans dieselmotor ikke er skabt til alt for kortvarige anstrengelser, men vi så sidste år i Romandiet og Schweiz, at han sagtens kan køre stærkt på korte enkeltstarter. Han har da også masser af punch på en stigning, og han har tillige masser af power på de flade stykker. Derfor er han den naturlige favorit, men vi så også i Jaen, at han som frygtet skal bruge lid tid på for alvor at finde formen. Den har han næppe fået at finde siden i mandags, men omvendt så vi jo i Romandiet sidste år, at selv en dårligt forberedt og formsvag Ayuso var flyvende på netop enkeltstarterne. Derfor tør jeg bestemt ikke udelukke, at han ender med at gentage det kunststykke.

 

Jeg rangerer Antonio Tiberi som nr. 3, men det er med stor usikkerhed. Han er nemlig kendt som en uhyre svingende rytter, og i en sæsondebut aner vi ikke, hvor han står. Sidste år startede han dog enormt stærkt, og vi så i Vueltaen, at han klatrede bedre end nogensinde. Han er en af de få i dette felt, der kan betegnes som tempospecialist, men samtidig er han en af de bedre klatrere. Poweren til den sidste del har han også, men det er måske en udfordring, at det bliver lidt for eksplosivt for en fyr som ham. I dette felt bør en formstærk Tiberi stadig køre med om sejren, men vi aner bare ikke, om vi taler om Vuelta-udgaven eller manden med det meget, meget lave bundniveau.

 

Læs også
Lidl-Trek trodser styrt og vinder i dramatisk Vuelta-åbning

 

Formmæssigt er der mere sikkerhed over hans kaptajn, Santiago Buitrago, men her er der til gengæld stor usikkerhed om evnerne. Jeg er heldigvis flere gange blevet positivt overrasket over, at han slet ikke er så ringe en temporytter endda, men det ændrer ikke på, at han bør tabe tid på powerdelen mod slutningen. Til gengæld er han en af de allerbedste på den stejle del, hvor han virkelig kan lukrere på sit punch, og det stiger trods alt næsten hele vejen. Vi ved fra Valencia, at han er en af de mest formstærke, og det betyder enormt meget på denne rute, men har han poweren til også at holde dampen oppe hele vejen?

 

Bahrain har i det hele taget mange gode kort. Damiano Caruso genfandt sidste år sine tempoevner, og han burde med sit punch være skabt til denne rute, selvom han på sine gamle dage nok havde foretrukket, at den var betydeligt længere. I dette felt bør han være en af de stærkeste, men rækker formen? Han har altid skullet bruge nogle løb på at finde sine bedste ben. Omvendt havde han altså så fint et niveau i dette løb sidste år, at han med nogen sandsynlighed kommer langt.

 

Hvad så med Felix Gall? Østrigeren er som bekendt en ganske svag temporytter, men i Touren viste han, at han sagtens kan forsvare sig på en kuperet rute. Dette handler meget lidt om tempoevner, og han er jo en ganske eksplosiv klatrer, der bør køre stærkt på en bakke som denne. Han vil dog tabe tid på den sidste del, og derudover er det usikkert, om vi ser en flyvende Gall. Han plejer ikke at starte alt for stærkt, og skal han vinde en etape som denne skal vi nok se en bedre udgave af ham, end jeg forventer i dette løb.

 

En anden rytter, der passer godt til denne eksplosive udfordring, er Wout Poels . Hollænderen er måske ikke som i gamle dage, men han fandt sig selv sidste sommer i Touren. Vi ved også, at han som regel starter stærkt, men en lottokupon har han jo alle dage været, og på sine gamle dage synes han at skulle bruge noget mere tid på at finde formen. Med det generelle niveau, han har haft de seneste år, tror jeg ikke, at han vinder, men han har bestemt potentiale, hvis han er flyvende. Bahrains sidste bud er Jack Haig, men dette bør være for eksplosivt for ham, når han også fortsætter med at skuffe. Fran Miholjevic burde egentlig passe til ruten, men har skuffet som professionel.

 

Lotto kommer med lidt af en joker i Victor Campenaerts , der igen er begyndt at satse på sin enkeltstart, hvad der gik fabelagtigt i Luxembourg. Dette er bestemt ikke hans rute, da den tillige er for kort, men vi så i Giroen 2019 og til VM i 2018, at han kan noget helt særligt med sine klatreevner på en enkeltstart. Han plejer at være i form fra start, og han har derfor et potentiale til at overraske. Lotto har også den uhyre eksplosive Maxim Van Gils, der kan blæse op ad bakken fra bunden, hvis han som i 2022 er flyvende fra start, men han bør tabe lidt for meget på den sidste del, og det vil også Sylvain Moniquet, der slet ikke har samme punch. Etapen passer slet ikke Eduardo Sepulveda.

 

UAE har også Rafal Majka . Polakken er bestemt ikke fan af enkeltstarter, men denne burde han elske. Han har altid været ganske eksplosiv, som vi senest så det i Polen, og han er også startet ganske fornuftigt i Saudi-Arabien. Det var dog ikke den bedste Majka, vi så i det arabiske løb, og da han vil tabe tid på den sidste del, skulle han nok have været en anelse stærkere, hvis han skal vinde her.

 

Rækken af UAE-ryttere fortsætter med Marc Soler . Spanieren er en ganske fin temporytter og burde passe fint til denne rute. Han har i hvert fald klatreevnerne og poweren, men spørgsmålet er, om ikke det trods alt bliver en anelse for eksplosivt. Jeg tror heller ikke, at formen rækker hele vejen, for selvom han i Jaen var langt bedre end på Mallorca, synes han fortsat at mangle en del. Jeg er også spændt på den genrejste Alessandro Covi, der har punch på bakken, men jeg tror, at han bliver slået af bedre klatrere. Holdet har også den formstærke Igor Arrieta, men dette bliver nok lidt for eksplosivt, og han skuffede også i Jaen. Domen Novak fortsætter med at skuffe.

 

Jeg er lidt spændt på Damien Howson, Efter den lovende start i Australien kan han være uhyre formstærk, og vi så sidste år i Burgos et helt uhørt højt klatreniveau. Hans tempoevner er forsvundet, men vi taler trods alt om en tidligere U23-verdensmester, der har power til også den sidste del. Til gengæld er etapen for eksplosiv til for alvor at passe ham. Vi kan også vente os noget af formstærke Mark Donovan, men han mangler power og punch, mens Carl Fredrik Hagen stadig er for langt fra sit gamle niveau, og James Whelan har skuffet.

 

Jayco kommer med en ret spændende kandidat i den uhyre lovende Welay Hagos Berhe. Han viste i Valencia, at han er i fornem form, og i Østrig så vi endda, at han var uventet eksplosiv. Til gengæld har han aldrig vist tempoevner, og han vil nok tabe en del til sidst, men jeg er spændt på, hvor langt han kan komme med sin form og sit punch. Jayco har også en joker i specialisten Lawson Craddock, der jo faktisk klatrer godt, når han er i form. Både hans tempoevner og klatring har dog været aftagende, og jeg vil blive forundret over at se ham helt fremme på en rute som denne. Alessandro De Marchi er i dag faldet for meget af på den.

 

Læs også
Trek trækker sig fra sponsorat

 

Hos Movistar vil jeg tro mest på Javier Romo. I Valencia klatrede han bedre end nogensinde, og han har tillige det punch, der skal bruges på en eksplosiv bakke som denne. Til gengæld har han ikke vist tempoevner, og derfor vil han formentlig tabe for meget på den anden del. Holdet har også Ruben Guerreiro, der jo har det perfekte punch til denne stigning. Han har bare skuffet formmæssigt indtil nu trods fremgangen i Portugal, og han vil mangle noget power til sidst. Eksplosive Gonzalo Serrano burde også køre stærkt på en bakke som denne, men som Gregor Mühlberger har han manglet for meget. Endelig har holdet også specialisten Nelson Oliveira , der jo faktisk klatrer imponerende, men dette burde være alt for eksplosivt for ham.

 

Jeg er ret spændt på Alex Baudin. Franskmanden har været her, der og alle vegne i denne sæson, og han er helt sikkert en af de mest formstærke klatrere. Han er dog ikke specielt eksplosiv, og han har heller ingen tempoevner. Derfor tror jeg ikke, at dette passer ham helt så godt som ønsket, som vi også så det på den ellers kuperede enkeltstart i Besseges. Andrea Vendrame klatrer næppe godt nok, selvom han har punch.

 

Caja Rural skal satse på Jefferson Cepeda , der er endnu en klatrer uden tempoevner. Til gengæld er han ganske eksplosiv, og han har i Murcia og Jaen vist, at han igen er i form fra start. Han virker dog ikke helt så skarp som på samme tid sidste år, og han vil tillige tabe for meget tid på sidste del. Sebastian Berwick passer næppe til denne korte stigning, og Fernando Barcelo og Joel Nicolau har manglet meget.

 

Endelig vil jeg nævne Pablo Castrillo. Den spanske klatrer er bestemt ikke temporytter, men heldigvis handler dette mere om klatring end om tempoevner. Han har efter en svag start endelig fundet sin form, og han synes at blive bedre og bedre løb for løb. Jeg er spændt på, hvad han kan her, selvom han mangler noget punch. Til gengæld skal vi nok ikke vente os meget af Urko Berrade, Jose Felix Parra og Jon Agirre.

 

Jeg ser ikke de store muligheder for de øvrige hold. Hos Astana er Lorenzo Fortunato en god klatrer, men dette bør være alt for eksplosivt for en mand, der mangler power til sidst, og Santiago Umba er nok fortsat lidt overmatchet, mens Vadim Pronskiy altid starter svagt. His Alpecin skal man satse på den ganske eksplosive, men temposvage Nicola Conci, der med sit nuværende niveau nok er overmatchet, mens den er for hård for Axel Laurance. Hos Burgos kan den relativt formstærke Jose Manuel Diaz komme et stykke, men han mangler noget punch, og det bliver nok lidt for svært for Eric Fagundez. Hos Polti skal man satse på klatrerne Matteo Fabbro og Alex Martin, men de bør være overmatchede i dette selskab. Euskaltel har formstærke Mikel Bizkarra, men han er helt uden punch. Det har Joan Bou, der er det bedste bud, men ikke kommer hele vejen, hvad formstærke Mikel Iturria næppe heller kommer. Flanders skulle satse på formsvage Kamil Bonneu, men det er nok Lars Craps, der ender bedst.

 

Feltet.dks vinderbud: Tim Wellens

Øvrige vinderkandidater: Juan Ayuso, Antonio Tiberi

Outsidere: Santiago Buitrago, Damiano Caruso, Felix Gall, Wout Poels, Victor Campenaerts

Jokers: Maxim Van Gils, Rafal Majka, Marc Soler, Damien Howson, Welay Hagos Berhe, Javier Romo, Alex Baudin, Jack Haig, Ruben Guerreiro, Alessandro Covi, Lawson Craddock, Igor Arrieta, Jefferson Cepeda, Pablo Castrillo

 

Starttider

Du finder starttiderne under liveopdateringen.

 

DELTAG I SÆSONSPILLET MED KAPTAJN

DELTAG I SÆSONSPILLET UDEN KAPTAJN

Tim Wellens
Juan Ayuso, Antonio Tiberi
Santiago Buitrago, Damiano Caruso, Felix Gall, Wout Poels, Victor Campenaerts
Maxim Van Gils, Rafal Majka, Marc Soler, Damien Howson, Welay Hagos Berhe, Javier Romo, Alex Baudin, Jack Haig, Ruben Guerreiro, Alessandro Covi, Lawson Craddock, Igor Arrieta, Jefferson Cepeda, Pablo Castrillo
Mark Donovan, Joan Bou, Nicola Conci, Lorenzo Fortunato, Sylvain Moniquet, Jose Manuel Diaz, Matteo Fabbro, Nelson Oliveira, Mikel Bizkarra, Carl Fredrik Hagen, Mikel Iturria, Gregor Mühlberger, Gonzalo Serrano, Alex Martin, Santiago Umba, Eduardo Sepulveda, Alessandro De Marchi, Andrea Vendrame, Urko Berrade, Fernando Barcelo, Axel Laurance, Jose Felix Parra, Jon Agirre, Eric Fagundez, Sebastian Berwick, James Whelan, Fran Miholjevic
DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Vuelta a Andalucia
Nyheder Profil Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Circuit de Wallonie(1.1) 09/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?