DM-weekenden i cyklecross finder sted i denne weekend. Der er lagt op til i hvert fald ét tronskifte på elitesiden, men hvem stiller op? Hvordan er ruten? Læs det og en anelse mere i denne optakt til DM i cyklecross 2023.
Lige så givet som et amen i kirken er det, at januar byder på duel mellem de bedste danske cyklecross-ryttere om Dannnebrogstrikoterne på tværs af klasserne på dansk jord. Dette er ligeledes tilfældet i denne weekend, hvor den danske cyklecross-verden igen mødes til fætter-kusinefest.
Efter de seneste to års DM i Aarhus under bannerne hos Grote Prijs Aarhus CK, er DM i cross atter at finde på den anden side af Storebælt, når ABC København lægger kræfter og jord til det store event. Lokationen er i år omgivelserne ved Ballerup Super Arena.
Der bliver løb for alle klasser, ligesom Danish Open gentages, sidstnævnte altså muligheden for ryttere, der ikke hører til i en klasse for at køre ruten og prøve kræfter med en sport i stor fremgang herhjemme.
Noget kunne tyde på, at vi får i hvert fald mindst én ny DM-vinder i eliteklasserne i år, men mere om det senere i optakten, hvor både startlisten og favoritterne gennemgås.
Hvad med ruten?
Den traditionsrige danske cykelklub, ABC, slår dørene op for et DM på en rute, der er et relativt nyt indspark til den danske crosscene. Således har klubben tidligere været vært for et Masters DM og i november 2021 en CrossCup-afdeling i de samme omgivelser.
Klubben tager rytterne med til området omkring Ballerup Super Arena, hvor 2500 meters rute er klargjort til dueller på crosscyklerne. Normalvis vil ruten være præget af ’fart og flow’, skriver arrangørerne.
Der har dog over Danmark, og ikke mindst hovedstaden, været regn, og ifølge arrangør Michael Salbo fra ABC, har det haft en betydning for, hvilket løb, der venter rytterne.
”Der venter nok ikke så meget flow, som vi havde regnet med, fordi der er kommet en del mudder på ruten. De skal forvente, at det er en rigtig mudder-rute, hvor man også kan risikere at skulle løbe på det, der ikke nødvendigvis er det mest stejle, fordi der er tyk mudder,” fortæller han.
At flowet er ændret betyder dog ikke, at der ikke fortsat er fart på ruten. Lige godt halvdelen af den foregår nemlig på stykker, hvor man ikke kan forvente et mudret grundlag.
”Samtidig er jeg rigtig glad for, at vi har lagt nogle rigtig gode tonse-stykker ind, som er på helt flad vej. Jeg vil sige, der er 1,2 kilometer, som foregår på asfalt, grus, sten og fliser. Der er heldigvis stadig masser af fart i ruten,” siger Salbo endvidere.
Læg dertil, at der også er noget for de tekniske ryttere, som man ligeledes i særdeleshed kender det for cyklecrosssporten.
”Der kommer nogle virkelig teknisk krævende off-campers, dem er der tre af. Én, som er en off-camper, som næsten alle vil komme til at stå af og løbe. Så er der to tekniske off-campers, hvoraf den ene er med en stejl nedkørsel og så en opkørsel bagefter, og så én, hvor der er en stejl opkørsel og en stejl nedkørsel, som ender på asfalt bag arenaen,” fortæller han.
Alt i alt forventer Salbo, at dynamikken ikke bliver den nemmeste at finde med de skiftende underlagsbetingelser, ligesom mudderet gør det til det, som Salbo beskriver som en ’virkelig hård, hård rute’.
”Uden at sige for meget bliver det nok den hårdeste rute, som de hjemlige crossryttere har mødt i år, hvis ikke de har været ude for landets grænser. Den har både højdemeter og det tunge mudder. Det bedste bud er, at eliten maks. vil nå at køre fem-seks runder på den her rute,” siger han, og fremhæver, at det sammenlagt bør blive til en 14 kilometers kørsel på en times tid for herrerne eksempelvis.
Hvem stiller til start?
Hos herrerne starter A-, B- og U23-rytterne sammen, mens det samme er tilfældet hos kvinderne, hvor juniorrytterne dog ligeledes har plads til start. Samlingen af felterne er en moderne tradition i flere discipliner.
Hos kvinderne er der i skrivende stund 13 kvinder at finde på startlisten, og her springer særligt ét navn i øjnene i DM-sammenhæng. Sidste år tog Caroline Bohé nemlig rekorden for flest DM-sejre med sin femte titel og den fjerde af slagsen i streg, og rykkede dermed fra Nikoline Hansen, som hun med fire titler hidtil havde delt rekorden med.
Ghost-rytteren, der har MTB som sin hoveddisciplin, er også til start i år, og alene af den årsag er hun utvivlsomt favoritten til at hjemtage sin sjette sejr og skrive sig endnu en linje i DM-historien. Ligeledes har hun i MTB-disciplinen vist, at mudderløb er blandt hendes styrker.
Sidste års sølvvinder Julie Lillelund (Racing Bjerringbro), som har haft en god sæson i MTB, og ligeledes har en sejr i Cross Cuppen, er også at finde på startlisten. I kategorien med unge stortalenter er også Olympia Bianca Norrid-Mortensen (Holte MTB), og dermed er der fuld podieplade fra 2022-DM til start i år.
De tre er som udgangspunkt også favoritter til podiet i år, såfremt de holder sig ude af problemer.
Caroline Bohé | Foto: @Attentionbuilders
Hos herrerne er der omvendt lagt op til et tronskifte. Hvis alt står til troende, er sidste års DM-vinder Simon Andreassen ikke at finde i Ballerup på søndag. Den tredobbelte DM-vinder lykkedes ellers med at slå Sebastian Fini sidste år, og kun en meget sen tilmelding kan bringe den duel på banen.
Tilmeldt er til gengæld Sebastian Fini. MTB-rytteren er meldt i god form, og han var da også at finde på ruten til træning fredag. Med fire titler, form og nyere historik har han i nærværende medies optik favoritværdigheden. Også han kan drage gavn af MTB-evnerne på den mudrede rute.
Feltet er dog på hele 32 mand, og derfor kan der forventeligt være andre ryttere, der kan byde Fini op til dans. Gustav Frederik Dahl (SuRi-Carl Ras) har igen i år set skarp ud, og det må forventes, at han sidder med et godt stykke ind i finalen. Det vil næppe overraske med et topresultat til ham.
Ligeledes kan der sættes lid til Karl-Erik Rosendahl (Cykling Odense) og Tobias Lillelund (Trek Future), som normalvis også dyster med om de gode resultater i Cross Cuppen blandt andet. En outsider til et fint resultat kunne være Mikkel Jørgensen (CeramicSpeed Herning), som nævnes som et spændende indspark.
Ligeledes må Gustav Wang (SuRi-Carl Ras) nævnes i flokken af favoritter eller outsidere. I sine unge dage var han særdeles stærk på crosscyklen. Hos nærværende vides det ikke, om Wang har trænet efter DM i cyklecross med en vigtig landevejssæson foran ham.
Gustav Frederik Dahl | Foto: Dorte Adelfred
Hvor kan løbet ses?
Der er åbent for tilskuere ved Ballerup Super Arena, og således kan der endnu engang forventes god stemning. På trods af regnsæsonen ser det ud som om, at tilskuerne får mulighed for at se i hvert fald eliten uden det store skyl.
”Det vil være rart, også for tilskuerne, at det ikke står ned i stride strømme, og at man kan se et fedt løb. Så er det lige meget, at der er mudder,” fortæller Michael Salbo.
”Udfordringen ved denne rute, og hvor den ligger er, at der ikke er særlig meget dræning på ruten, og det gør, at vandet ikke kommer væk. Det tørrer ikke rigtig op, selvom vi har opholdsvejr, men vi håber i hvert fald, at der heller kommer noget blæst og tørvejr, som man kan se noget fedt cross,” siger han.
Og er man helt vild med både cyklecross og ruten, er der også mulighed for i Danish Open at køre ruten, selvom man ikke har licens. Det fænomen ser ud til endnu engang at blive en succes.
”Der bliver et stort felt på omkring 45-50 ryttere, som er tilmeldt Danish Open på både herre- og kvindesiden. Jeg synes, det er positivt, at der er folk, som ikke kører licens, der tør tage udfordringen op med sådan en krævende rute,” fortæller Salbo, der blandt andet fremhæver en del ryttere fra gravelsegmentet med forventet ankomst.
Og kan man ikke tage til Ballerup i denne weekend, gentager TV-kanalen Sport Live præstationen fra tidligere år og optager løbet. Det viser de sent onsdag aften, hvor der er mulighed for at få TV-billeder af de ryttere, der skal dyste om DM-guldet.
Feltet.dk har ligeledes folk tilstede ved løbene både lørdag og søndag, hvorfor der kan forventes reaktioner. Følg derfor med på siden hen over weekenden for nyt om mesterskaberne.
Tidsplan lørdag:
09.30: U11, U13, U11P, U13P.
10.05 Pause
10.20: U15, U15P, U17P.
10.55 Pause
11.10: U17.
11.45 Pause
12.05: Børneløb.
12.25 Pause
12.45: Danish Open
13.35 Pause
13.50: H60, H70, D50.
14.30 Pause
14.45: Herre Junior.
Tidsplan søndag:
09.30: Stafet (4 ryttere).
10.15 Pause
10.30: H40, H50.
11.20 Pause
12.05: Dame Elite (A, B, U19P, U23P).
12.55 Pause
13.45: Herre Elite (A, B) og U23.
Startlisten for Dame Elite:
Line Juul Balle - Aalborg Cykle-Ring
Nikoline Splittorff - Holte MTB Klub
Maj Hinrichsen - Cykling Odense
Caroline Bohé - Ghost Factory Racing Team
Olympia Bianca Norrid-Mortensen - Holte MTB Klub
Julie Lillelund - Racing Bjerringbro
Mona Graversen Eckeroth - Give Cykelklub
Josefine Huitfeldt - Cycling Club Hillerød (CC Hille.
Cathrine Grage - Sydkystens Cycling
Cæcilie Christoffersen - Holte MTB Klub
Mie Nordlund Pedersen - Amager Cykle Ring
Anna-Sofie Nørgaard - Hareskov Cykelklub
Ann-Dorthe Lisbygd - Dansk Mountainbike Klub
Startlisten for Herre Elite:
Jens Christian Dich - Nørrebro Cykleklub
Thorbjørn Kristensen - Cykling Odense
Karl-Erik Rosendahl - Cykling Odense
Daniel Thoudahl - Aalborg Mountainbikeklub
Kennie K. Nielsen - Aalborg Mountainbikeklub
Alexander Arnt Hansen - Restaurant Suri - Carl Ras
Tobias Lillelund - Trek Future Racing
Anders Kongsgaard Fromm - Cykle Klubben Aarhus
Niklas Frederiksen - Slagelse MTB
Morten Örnhagen - Mountainbike Club Vejle
Gustav Frederik Dahl - Restaurant Suri - Carl Ras
Mads Høiberg Klinke - Roskilde Cykle Ring
Kasper Norden - Cykling Odense
Rasmus Holm-Tvarnø - Amager Cykle Ring
Palle Bang - Skive Cykle Klub
Oliver Friis Sørensen - Aarhus MTB
Andreas Brandt Aidel - BHS - PL Beton Bornholm
Martin Ringsted Larsen - Cykling Odense
Noam Rosenzweig - Dansk Mountainbike Klub
Sebastian Fini Carstensen - Klampenborg CC
Morten Vogt Laustsen - Arbejdernes Bicycle Club Københ.
Kenni Gentilino Martinelli - SCC - Skrænten Cyclecross Club
Frederik Andersen - SCC - Skrænten Cyclecross Club
Alexander Engels Ryming - Arbejdernes Bicycle Club Københ.
Angelo Jonas Anaru Jensen Dobbs - DBC Ballerup
Asbjørn Ravn Rasmussen - Aarhus Studenternes Cykelklub
Bertram Nyegaard - Roskilde Mountainbike Klub
Kasper Daabeck - Aarhus Studenternes Cykelklub
Frederik Winther Hulbæk Petersen - Svendborg Cykle Club
Gustav Wang - Restaurant Suri - Carl Ras
Mikkel Jørgensen - CeramicSpeed Herning CK Elite
Simon Marquardsen - Næstved Bicycle Club
Annonce
Annonce
Classic Brugge-De Panne(1.WWT) 23/03
Volta Ciclista a Catalunya(2.UWT) 20/03-26/03
Classic Brugge-De Panne(1.UWT) 22/03
E3 Saxo Bank Classic(1.UWT) 24/03
Settimana Coppi e Bartali(2.1) 21/03-25/03
Classic Brugge-De Panne(1.WWT) 23/03
E3 Saxo Bank Classic(1.UWT) 24/03
Gent-Wevelgem(1.WWT) 26/03
Gent-Wevelgem(1.UWT) 26/03
La Roue Tourangelle Centr...(1.1) 26/03
Dwars door Vlaanderen(1.UWT) 29/03
La Route Adélie de VItré(1.1) 31/03
Volta Limburg Classic(1.1) 01/04
Tour of Thailand(2.1) 01/04-06/04
Annonce
Annonce
AG2R Citroen Team |
Alpecin-Deceuninck |
Arkea Samsic |
Astana Qazaqstan |
Bahrain Victorious |
Bora-Hansgrohe |
Cofidis |
EF Education - EasyPost |
Groupama-FDJ |
INEOS Grenadiers |
Intermarché - Circus - Wanty |
Movistar Team |
Soudal - Quick Step |
Team DSM |
Team Jayco AlUla |
Team Jumbo-Visma |
Trek-Segafredo |
UAE Team Emirates |
Annonce
Faren giver status på Weis: VM i alvorlig fare
Styrt åbnede gulddøren: Selvfølgelig satser man lidt mere
16-årig holdt håbet højt og blev danmarksmester
Weis forklarer valg af DM-løb
Fini lærte vigtig ting i sin ”bedste sæson nogensinde”