Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT INTERVIEW!

Se listen: Disse ryttere skal køre cross-EM for Danmark

Se listen: Disse ryttere skal køre cross-EM for Danmark

02. november 2021 14:30Mathias Blohm/ Feltet.dk

Syv danske crossryttere er udtaget af landstræner Benjamin Justesen til det landshold, der i weekenden skal op mod den europæiske elite i hollandske Drenthe.

Artiklen fortsætter efter videoen.

I weekenden venter det første EM i cyklecross siden 2019, som ikke for alvor er begrænset af coronarestriktioner, og det bliver med syv ryttere i de danske trikoter fordelt på tre forskellige klasser. Det meddelte landstræneren i dag.

 

Det danske crosslandshold har fokus på at bygge et bæredygtigt projekt på den lange bane, og derfor har kunsten været at udtage ryttere med potentiale på længere sigt.

 

Desuden har landstræneren været rundt og tage pulsen på det danske crosslandskab i den seneste tid.

 

Læs også
Trek trækker sig fra sponsorat

 

Det fortæller Benjamin Justesen i et interview med Feltet.dk.

 

”Modsat mange andre landshold er crosslandsholdet ikke nødvendigvis bare et landshold, hvor de bedste siger ja til at køre. Jeg kan sagtens stå i en situation, hvor nummer et og to i et løb bare gerne vil have noget off-season. Så er det nogle andre, man skal tage fat i,” fortæller han.

 

”Det med at finde nogen, der er noget fremtid i, så de ikke bare vælger fra, når de får et tilbud fra et landevejshold, det er ligesom det, der er kunsten.”

 

Direkte adspurgt om det har været et problem med ønske om off-season-ønsker hos rytterne, fortæller han dog, at det ikke har været et problem at sætte holdet sammen til dette EM af den grund.

 

”Der er rigtig meget talent på vej, men de er lige lidt yngre end landsholdsniveauet. Vi arbejder primært med junior og U23. Hvis der er en senior med niveauet, så gør vi også det. ”

 

”Med de resultater, vi har i Danmark i øjeblikket, så skal der være noget udviklingspotentiale, og det er svært at se udviklingspotentiale, når man først er blevet senior,” siger han og forklarer dermed årsagen til, at det primært er de yngre ryttere, der er udtaget.

 

Dermed er dette EM også en del af en større proces, som Justesen og DCU på nuværende tidspunkt leder. En proces hvor kommende landsholdsryttere skal aktiveres i klubberne under aktive forældre, modnes og indsluses på landsholdet.

 

”Det skal være sjovt at køre cykelcross. Hvis det kun er løb, mudder og de mest dedikerede forældre, der står derude, så vil det på et tidspunkt blive svært at rekruttere talent nok. Det er det, vi arbejder mod nu her. Vi prøver at bygge op fra bunden. Vi ved godt, at det tager en fem-syv år som regel,” siger han.

 

Springet kan føles stort
I gruppen af ryttere denne gang er der såvel ryttere, der har prøvet de internationale løb i en årrække og nogle, der endnu ikke har været så udfordret på det højeste niveau. Forskellen er afgørende.

 

Læs også
Starttider: Enkeltstart på 3. etape af Romandiet Rundt

 

Som eksempel nævner han blandt andet Simon Bak, der har prøvet internationale løb før, og som har løftet sit niveau betragteligt på landevejen, mens en rytter som Gustav Frederik Dahl sidste år prøvede sit første internationale løb.

 

”Springet fra at køre løb i Danmark til at køre de store løb, er bare så stort, fordi vi ikke har noget mellemliggende. Hvis der var nogle UCI-løb, hvor der kom udenlandske ryttere, så vidste man, hvad det drejede sig om.”

 

”Mange er lidt starstruck, når de kommer ned og ser Van der Poel køre rundt. Der kan vi godt se, at der mangler lidt rutine i truppen.”

 

Når først rutinen kommer hos rytterne ser landstræneren en tendens på tværs af landene i sporten.

 

”Der hvor de har fået erfaring og er blevet mere modne, der kan vi se, at de springer noget af crosssæsonen over. Det bliver for tæt et program.”

 

”Van der Poel, Van Aert og dem kørte et back-to-back program før hen, men nu begynder de at lægge en pause ind mellem deres sæsoner,” siger han.

 

Det betyder også, at det ikke bare er muligt at tone ind på crosssæsonen som vintertræning som sådan. Sæsonen skal planlægges som separat sæson.

 

Lukker ikke bare konsekvent døren
At crossløbene skal være en separat sæson i sig selv, betyder dog ikke, at landstræneren lukker døren konsekvent for de ryttere, som ikke kan køre alle samlinger, løb og mesterskaber. På den måde åbner han også døren på klem for nogle af de danske crossryttere, vi ikke ser ved dette EM, senere på sæsonen.

 

”Min filosofi har hele tiden været, at hvis jeg stiller det skarpt op og forlanger, at de kommer til alle samlinger og alt, hvad vi laver, så bliver folk selektive og vælger det hele fra. Den dør vil jeg nødig lukke.”

 

Læs også
Spansk mester står foran stor beslutning

 

”Det var også det, der gjorde, at vi sidste år til VM havde Sebastian Fini, Jonas Lindberg, Caroline Bohé og Sofie Heby med, som normalt takker nej til crosslandsholdet, fordi deres program er fyldt. Der var en åbning der, fordi der var noget coronasæson, hvor de ikke havde kørt så mange løb.”

 

Det kan også betyde, at en række ryttere kunne vælge at køre både DM og VM, som finder sted i januar, og dermed komme i spil til det næste store mesterskab.

 

”Det er surt for dem i næste lag, for de kan risikere at komme til alle samlinger, men så ende med ikke at blive udtaget. Det er så der, at sport ikke er sødt og venligt, men det handler om resultater, og det er sådan, det er,” siger han.

 

Nu er fokus imidlertid på EM. Som optakt til mesterskabet var det danske crosslandshold for en måned siden på træningslejr i spanske Alicante, som ligger tidligere end normalt. Normalt ligger den mellem DM og VM, men i år ligger den tidligere, da det kan udnyttes bedre.

 

”Da vi sidste år måtte aflyse EM, fordi folk ikke kunne komme afsted grundet udrejsereglerne, så lagde vi den tidligere. Vi ramte lidt ind i, at man med en forlænget landevej- og mountainbikesæson var et overlap. Det var lidt ærgerligt, da nogle, som var på off-season, kom til træningslejr.”

 

”Nogle er blevet sorteret fra, som trængte til pause. Cross vil jo gerne have et topresultat indenfor junior- eller U23, men det må ikke komme på betragtning af rytterens fremtidige resultater.”

 

Netop dette har også været filosofien i udtagelsen. Gustav Wang er et eksempel på en rytter, der igennem en periode har kørt stærkt som junior, men ikke er med denne gang til sit første EM som U23-rytter. Han trænger til pause, fortæller landstræneren, og her tænkes der længere end blot til dette EM.

 

Ruterne har afgørende betydning
En anden faktor, der er afgørende for landstrænerens udtagelse denne gang, er rutens beskaffenhed. Den store vekslen mellem teknik på den ene side og fysiske krav på den anden side er forskellige fra mesterskab til mesterskab, og det åbner dørene for forskellige ryttere.

 

”Vi kan godt have en rute som VM sidste år, hvor halvdelen bare er sand, hvor man skal træde mange watt. Hvis man skal udtage ryttere til det løb, vil jeg udtage ryttere, som er rigtig gode teknisk, men som også har en god motor.”

 

Læs også
Optakt: 3. etape af Tour de Romandie

 

”Det løb, vi kigger ind i nu, som der er i den beskrivelse af løbet, som vi har adgang til, så ligner det lidt et dansk løb, men med lidt flere højdemeter,” fortæller han.

 

Dermed bliver teknik med stor sandsynlighed afgørende, ligesom evnerne på de mere eksplosive stykker ligeledes vil komme til at være praktiske denne gang.

 

”Der er mange off-camper-stykker og stejle stykker, hvor det tekniske niveau skal være ret højt, men fysikken er også vigtig i det her løb. Hvis den bliver mudret, bliver den tung meget af vejen rundt,” siger han.

 

Forskellen mellem EM og VM rent rutemæssigt kan også betyde, at nogle af de ryttere, som kan gøre det godt til EM, ikke kommer til at kunne spille helt den samme rolle til VM.

 

”Man kan risikere, at man præsterer super godt til EM, men VM-ruten kan være noget helt andet, og der har man måske ikke sit speciale, og så bliver man fravalgt til VM.”

 

”Det kan godt være lidt ærgerligt, men ofte har rytteren forståelse for, at det er sådan, vi disponerer,” siger han.

 

En af de ryttere, der til gengæld var i spil til EM-pladserne, var Oliver Mortensen, der var udtaget. I weekendens cross cup i Aarhus styrtede han dog, og et brud i hånden har sat ham på sidelinjen.

 

Kæmpe værdi i mesterskaber
Når fokus er på det langsigtede projekt og udviklingen af danske ryttere på et internationalt plan, er mesterskaberne af central værdi.

 

”I forhold til det arbejde, jeg laver, er det en gulerod, at der hænger et landshold derude. Kigger man på banen som eksempel vil de ryttere, jeg har udtaget, blive sorteret fra, fordi det er en resultatdisciplin,” fortæller han og fortsætter:

 

Læs også
Klassikerrytter tæt på UAE-skifte

 

”Der er vi ikke helt endnu i cykelcross. Hvis jeg kun skulle udtage resultatryttere, vil man skulle lukke landsholdet.”

 

Der ses dog bort fra det normale mål om resultater i den absolutte top. Man skal kravle, før man kan gå, og det gør sig også gældende i DCU-sammenhæng.

 

”Det vil gøre, at de unge ryttere, der drømmer om at komme på landsholdet, deres drøm vil brase, og så vil jeg ikke få den rekruttering, der er. Der er en kæmpe værdi i at opretholde et landshold, selvom rytterpotentialet ikke lever op til de kriterier, som DCU normalt udtager ud fra,” siger han.

 

Dermed er der det, som landstræneren kalder en kattelem til at sende ryttere under stor udvikling afsted til udlandet for at køre mesterskaberne og på længere sigt få den erfaring, der skal til for at køre med, hvor det er sjovt.

 

I første omgang gælder det dog EM i weekenden, som køres både fredag og lørdag. De danske ryttere er i aktion over to dage, og du kan naturligvis føle nærmere på Feltet.dk.

 

Danmarks crosslandshold til EM i Drenthe:
U19 - kvinder:
Julie Lillelund

 

U19 - herrer:
Gustav Heby
Daniel Weis
Frederik Lykke

 

U23 - herrer:
Gustav Frederik Dahl
Simon Bak
Karl-Erik Rosendahl

DEL
INFO
Benjamin Justesen
Nyheder Profil Resultater Statistik
Simon Bak
Nyheder
EM - Cross
Nyheder
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?