Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Favoritvurdering: GP de Fourmies

Favoritvurdering: GP de Fourmies

10. september 2023 15:09Foto: Tour de Pologne

Efter en pause på en lille måned siden La Polynormande er Coupe de France-serien på søndag allerede klar til sin næste runde, det formentlig største løb på dets kalender. Grand Prix de Fourmies er et af de få løb i serien, der tiltrækker flere udenlandske WorldTour-hold og er traditionelt blevet betragtet som den store revanchedyst efter Brussels Cycling Classic, der dog nu har en anden placering, og det med god grund. Som regel har sprinterne nemlig haft det sidste ord i Fourmies, men en kuperet afsluttende rundstrækning har før givet anledning til overraskelser i en af de store franske efterårsklassikere

Artiklen fortsætter efter videoen.

SE GP DE FOURMIES OG VUELTA A ESPANA UDEN AFBRYDELSER - FOR KUN 129 KR

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

 

Løbets rolle og historie

Løbsserien Coupe de France er yderst prestigiøs i Frankrig og et stort mål for alle de franske hold. Det meste af serien udgøres imidlertid af 1.1-løb, der ikke tiltrækker udenlandske WorldTour-hold. Enkelte af dem bryder dog trenden, mest markant GP de Denain og GP la Marseillaise, men der er næppe tvivl om, at det er søndagens Grand Prix de Fourmies, der er seriens største løb.

 

Det er svært at sige, hvorfor løbet har en højere status, men det afspejles fint i UCI-hierarkiet. Modsat de andre løb i den franske serie har det i mange år haft 1.Pro/1.HC-status, og selvom Tour de Vendee tidligere havde samme status, og løbet i Denain har genopnået det, mens Tro Bro Leon og GP du Morbihan (det tidligere GP de Plumelec) også er blevet en del af det fine selskab, skiller løbet i Fourmies sig ud. Hvad prestige angår, er det i Frankrig lige under de store WorldTour-klassikere og Paris-Tours, og det afspejles i en startliste, der er meget stærkere end det, man ser i øvrige franske endagsløb.

 

Læs også
Sidste etape af Tour of Türkiye neutraliseret

 

Løbet blev første gang afviklet den 10. juni 1928 og er kun blevet aflyst under Anden Verdenskrig og i 1966. Udenlandske ryttere spillede en markant rolle fra starten, og det blev hurtigt et vigtigt løb med kendte vindere som Barry Hoban, Eddy Merckx og Didi Thurau. Det var kortvarigt et to dage langt etapeløb i 60erne og 70erne, men langt det meste af tiden har det været et professionelt endagsløb. I de senere år er det blevet mere og mere internationalt, og siden 1992 er kun fem udgaver blevet vundet af franskmænd. Det har været et 1.HC-løb - nu 1.Pro-løb - siden det nuværende system blev introduceret i 2005, og det har været på Coupe de France-kalenderen siden 2000. Det søgte om WorldTour-status forud for 2017-sæsonen, men fik ikke en af de eftertragtede pladser i forbindelse med kalenderudvidelsen.

 

GP de Fourmies afvikles i en kuperet del af Frankrig, og det gør det til en uforudsigelig affære. Som regel afgøres det i en massespurt og har haft nylige vindere som Baden Cooke, Robbie McEwen, Romain Feillu, Nacer Bouhanni, Jonas van Genechten, Marcel Kittel, Pascal Ackermann, Elia Viviani og Caleb Ewan. Terrænet er dog langt fra fladt, og det har givet mulighed for, at aggressive ryttere har kunnet snyde sprinterne. Den afsluttende rundstrækning er skabt til puncheurs, og det har skabt grobund for, at folk som Philippe Gilbert, Peter Velits, Fabio Felline og Giovanni Visconti at køre væk til sejr. I 2012 lykkedes det endda danske Lars Bak at gøre dem kunsten efter og tage en af sine sjældne sejre.

 

Løbet blev indtil 2021 afviklet i samme weekend som Brussels Cycling Classic, og de to løb har udgjort en solid blok for de stærke sprintere, der har så mange muligheder på denne tid af året. De er fulgt naturligt efter de foregående weekenders BEMER Cyclassics og Bretagne Classic og de mange mindre endagsløb, der afvikles i Belgien i denne del af året. Samtidig har det ofte spillet en vigtig rolle på vejen frem mod VM, og det er kun blevet endnu mere udtalt i de seneste år, hvor flere og flere har vendt ryggen til Vueltaen.

 

Der har naturligvis været et stort overlap mellem startlisterne for de to løb, selvom der er blevet inviteret forskellige hold til de to begivenheder. Ofte er løbet i Fourmies blevet betragtet som revanchedysten efter løbet i Bruxelles, men ruten er hårdere og mere egnet til angreb, end det er tilfældet i Belgien, hvor sprinterne næsten altid har haft det sidste ord. Samtidig har startlisten altid været en anelse svagere, og det har bidraget til at gøre det mindre kontrolleret.

 

I 2018 blev der imidlertid i Belgien skabt det nye Antwerp Port Classic, der nu skulle slås med det franske løb om opmærksomheden. Det betød, at flere af de belgiske hold blev i Belgien til det nye løb, men det var dog fortsat løbet i Fourmies, der var det største af de to. Således fortsatte næsten alle de store udenlandske WorldTour-hold til Frankrig, mens Antwerp Port Classic måtte leve med bare ét WorldTour-hold i 2018 og to i 2019.

 

Nu er kalenderen igen blevet omstruktureret. Løbene i Antwerpen og Bruxelles er rykket til foråret, og nu ligger løbet måske nok uden mulighed for at have synergi med løbet i Bruxelles, men til gengæld i en uge, hvor det konkurrerer med Vueltaen og de canadiske løb, der bestemt ikke er attraktive for sprinterne, samt Tour of Britain, der i år har en relativt svag besætning. Det førte i 2022 til deltagelse af ikke færre end 11 WorldTour-hold og et sprinterfelt, så man næsten bliver helt stakåndet over de mange stjerner, der var til start og gav løbet den kvalitet, det fortjener. Helt samme standard holder man ikke i år, men 9 WorldTour-hold er stadig ganske fornemt - ikke mindst når man ser på antallet af sprinterstjerner.

 

Sidste år var feltet som sagt ganske suverænt, og der var op til løbet megen snak om, hvorvidt Lotto ville køre for Caleb Ewan eller Arnaud De Lie, der for første gang var til start sammen. Den diskussion viste sig dog helt uaktuel, da De Lie styrtede, men heldigvis for Lotto kunne Ewan alligevel gøre arbejdet færdigt, da med en sejr foran Dylan Groenewegen og Amaury Capiot lagde en skuffende Tour bag sig. Ewan vender i år tilbage for at forsvare titlen, igen efter en skuffende Tour, og han er atter oppe mod både Groenewegen og Capiot, hvormed hele podiet fra sidste år vil være at finde i feltet.

 

SE GP DE FOURMIES OG VUELTA A ESPANA UDEN AFBRYDELSER - FOR KUN 129 KR

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

 

Ruten

I de seneste mange år er GP de Fourmies blevet afviklet på den samme 205 km lange rute, men i 2021 ændree man en anelse på tingene. Der var imidlertid alene tale om småjusteringer, og grundlæggende var der tale om det velkendte løb, vi har set i nu ganske mange år. Tidligere bestod løbet af omgange på tre forskellige rundstrækninger, men nu var de to første af disse slået sammen til én stor tur rundt i bakkerne nord for byen. Til gengæld kørtes en lille rundstrækning som opvarmning, og løbet sluttede med omgange på den klassiske finalerundstrækning, som vi kender til hudløshed. Den model var tilsyneladende en succes, for både i 2022 og igen i år er der tale om totalt genbrug.

 

Læs også
Ineos-profil reagerer på samlet sejr og ser frem mod Tour de France

 

Årets rute er en anelse kortere end den gamle, idet der skal tilbagelægges 197,6 km med start og mål i Fourmies. Man lægger som sagt ud med at køre en omgang på en lille opvarmningsrundstrækning, der er i alt 13,8 km lang, hvoraf de første 2,3 km er neutraliseret. Den er stort set flad og slutter med første passage af målstregen efter 11,5 km i forbindelse med en spurt.

 

Nu kører man en stor tur rundt i bakkerne mod nord, hvor der skal tilbagelægges i alt 131,1 km. Man lægger ud med at køre mod nordvest ud til dagens anden spurt, der kommer efter 27,0 km. Herfra går det mod øst frem til en 34,4 km lang rundstrækning, hvor der skal køres tre omgange. Den er i alt væsentligt flad, men byder på de to stigninger Cote Bocquet (1,6 km, 3,5%) og Sacré Cæur (700 m, 6,9%), der altså skal passeres tre gange, sidste gang efter hhv. 106,6 og 124,3 km. Efter tredje omgang kører man den flade start på fjerde omgang, men denne gang fortsætter man mod syd ned til dagens sidste spurt, som kommer efter 134,1 km. Nu snor man sig mod syd og sydvest igennem fladlandet ind til Fourmies, hvor stregen krydses for anden gang efter 142,6 km.

 

Herefter afsluttes løbet med fem omgange på den klassiske 11,0 km lange rundstrækning. Den har en lille bakke (400 m, 5,1%) med top 500 m efter målstregen samt endnu en mindre stigning, der passeres med 7 km igen. Herefter falder og stiger det let, inden de sidste 3 km alle går let nedad, idet det dog flader lidt ud på den sidste kilometer. Rundstrækningen er teknisk ukompliceret, og det samme gælder for finalen, idet der på de sidste 3 km kun er et blødt sving i en rundkørsel med 700 m til stregen.

 

Løbet byder på i alt 2111 højdemeter mod 2078 på den gamle rute.

 

 

 

 

SE GP DE FOURMIES OG VUELTA A ESPANA UDEN AFBRYDELSER - FOR KUN 129 KR

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

 

Vejret

GP de Fourmies afvikles på en årstid, hvor godt vejr ikke er en garanti, men som bekendt er en stor del af det nordlige Europa lige nu ramt af noget, der næsten kan kaldes højsommer. Det gælder også for Fourmies, der kan se frem til en søndag med kun få skyer og en temperatur, der undervejs vil stige fra 29 til hele 31 grader. Der vil endda også være en bare let vind (12-13 km/t) fra sydøst. Det giver vind fra alle retninger på den store rundstrækning, mens der på finalerundstrækningen først vil være med- og sidemedvind, herunder på den lille bakke, inden man får sidemodvind frem til de sidste 1300 m, hvor der vil være sidemedvind.

 

Læs også
Se Lotto-stjernes knusende sejr

 

Favoritvurdering

Det hele er linet op som en stor optakt, men tiden rækker desværre kun til en favoritvurdering. Selvom udbrud har en god historik, har vi haft en massespurt hver eneste gang siden 2016, og med det stærke sprinterfelt og det gode vejr, synes det givet, at det vil gå sådan igen. Det mest interessante spørgsmål er, hvad Soudal gør med både Tim Merlier og Fabio Jakobsen. Mit gæt er, at de begge spurter med Michael Mørkøv som støtte for Jakobsen og Bert Van Lerberghe for Tim Merlier, men de har intet meldt ud

 

Spurten er klassiker og lidt særlig. Teknisk er den helt ukompliceret med bare en rundkørsel med 700 m igen, men det er ret specielt, at de sidste 3 km er faldende. Det gør det til en meget atypisk spurt, hvor det ofte har været svært at ændre alt for mange positioner, når farten er så tårnhøj. Trods den ukomplicerede finale er et godt tog derfor ikke uden betydning.

 

Baseret på mit kendskab til form, tog og fart når jeg frem til følgende favoritvurdering af det meget stærke felt:

 

***** Tim Merlier

**** Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen

*** Caleb Ewan, Gerben Thijssen, Arnaud Demare, Søren Wærenskjold, Lionel Taminiaux

** Alexander Kristoff, Erlend Blikra, Paul Penhoët, Alvaro Hodeg, Matteo Moschetti, Bryan Coquard, Max Walscheid, Matteo Trentin, Jason Tesson, Mathieu van der Poel, Giacomo Nizzolo, Marc Sarreau, Rudy Barbier

* Robin Froidevaux, Laurence Pithie, Vito Braet, Scott McGill, Emmanuel Morin, Jules Hesters, Rait Ärm, David Martin, Mirco Maestri, Kenneth Van Rooy, Nathan Vandepitte, Luca De Mester, Karl Patrick Lauk, German Tivani, Jarne van De Paar, Niccolo Bonifazio, Madis Mihkels, Arne Marit, Dan McLay, Piet Allegaert, Pierre Gautherat, Michael Mørkøv, Bert Van Lerberghe, Sandy Dujardin, Lorrenzo Maznin, Luka Mezgec, Thomas Boudat, Bram Welten, Rick Zabel, Oliver Naesen, Felix Gross, Jacopo Guarneri, Sebastian Changiz, Mika Heming, Simon Dehairs, Amary Capiot, David Dekker, Javier Serrano, Jonathan Couanon, Paul Hennequin

 

Danskerne

Michael Mørkøv får på Soudal den delikate opgave at støtte både både Tim Merlier og Fabio Jakobsen. På UAE skal Mikkel Bjerg støtte Alvaro Hodeg, og på Uno-X skal William Blume og Marcus Sande Hansen støtte Alexander Kristoff, Erlend Blikra og Søren Wærenskjold. Endelig skal Sebastian Changizi på Tudor, der efter sent afbud er uden Arvid De Kleijn, støtte Robin Froidevaux.

 

Tidligere udgaver af løbet

Du kan gense Caleb Ewans sejr fra 2022, Elia Vivianis sejr fra 2021, Pascal Ackermanns sejre fra 2019 og 2018, Nacer Bouhannis sejr fra 2017, Marcel Kittels sejr fra 2016 og Fabio Fellines sejr fra 2015.

 

SE GP DE FOURMIES OG VUELTA A ESPANA UDEN AFBRYDELSER - FOR KUN 129 KR

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

Tim Merlier
Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen
Caleb Ewan, Gerben Thijssen, Arnaud Demare, Søren Wærenskjold, Lionel Taminiaux
Alexander Kristoff, Erlend Blikra, Paul Penhoët, Alvaro Hodeg, Matteo Moschetti, Bryan Coquard, Max Walscheid, Matteo Trentin, Jason Tesson, Mathieu van der Poel, Giacomo Nizzolo, Marc Sarreau, Rudy Barbier
Robin Froidevaux, Laurence Pithie, Vito Braet, Scott McGill, Emmanuel Morin, Jules Hesters, Rait Ärm, David Martin, Mirco Maestri, Kenneth Van Rooy, Nathan Vandepitte, Luca De Mester, Karl Patrick Lauk, German Tivani, Jarne van De Paar, Niccolo Bonifazio, Madis Mihkels, Arne Marit, Dan McLay, Piet Allegaert, Pierre Gautherat, Michael Mørkøv, Bert Van Lerberghe, Sandy Dujardin, Lorrenzo Maznin, Luka Mezgec, Thomas Boudat, Bram Welten, Rick Zabel, Oliver Naesen, Felix Gross, Jacopo Guarneri, Sebastian Changiz, Mika Heming, Simon Dehairs, Amary Capiot, David Dekker, Javier Serrano, Jonathan Couanon, Paul Hennequin
DEL
INFO
Optakter
Nyheder
GP de Fourmies
Nyheder Profil Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?