Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: 3. etape af Tour de la Provence

Optakt: 3. etape af Tour de la Provence

13. februar 2022 13:43Foto: Sirotti

Bryan Coquard fortsatte sin egen og Cofidis’ drømmestart på sæsonen i puncheurspurten i Manosque, hvor Julian Alaphilippe bragte sig endnu tættere på at overtage førertrøjen. Den skal han endegyldigt forsøge at erobre, når løbet søndag rundes af med årets kongeetape, der denne gang ikke slutter på frygtede Mont Ventoux, men i stedet den lidt mindre lillesøster, Montagne de Lure, hvor Richie Porte og Alberto Contador tidligere har vundet.

Artiklen fortsætter efter videoen.

 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (MED KAPTAJNER)
 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (UDEN KAPTAJNER)

 FÅ DISCOVERY+ TIL HALV PRIS MED FELTET.DK

 

Ruten

Der var noget forkert i, at Tour de la Provence indtil 2020 ikke havde besøgt regionens cykelstolthed, nemlig Mont Ventoux, som kendes som Det Skaldede Bjerg i Provence. Det lavedes der om på i den knaldhårde 2020-udgave, hvor et puncheurløb blev forvandlet til et løb for klatrere, og da Provences mest kendte bjerg var med igen sidste år, fornemmede man en ny tradition. Traditionen synes dog kun at være, at løbet skal have en bjergafslutning og være for klatrere, for i 2020 er der intet Ventoux. I stedet vil løbets store bjergfinale finde sted på Montagne de Lure, som allerede to gange i de seneste år har lagt asfalt til en etapeafslutning i Paris-Nice, og selvom den ikke kan måle sig med Ventoux i sværhedsgrad, er der stadig lagt op til stort slag mellem klatrerne på kongeetapen, der som noget helt nyt endda runder hele festen af med et brag af en afslutning på fire dages fransk cykelfest.

 

I alt skal der tilbagelægges 166,1 km, der fører feltet fra Manosque til toppen af Montagne de Lure. Starten er ganske hård, idet man med det samme kører mod nordvest op ad en bakke (4,1 km, 4,3%), inden en nedkørsel leder mod nord. Herfra går det ad en relativt flad vej mod nord, indtil man efter 18,85 km rammer en 60,0 km lang rundstrækning, der skal tilbagelægges to gange. Den indledes med, at man efter 20,0 km kører dagens første spurt, inden det går mod nord op ad en bakke (3,6 km, 4,0%) og videre igennem småkuperet terræn frem til Saint-Etienne-les-Orgues, der ligger lige for foden af målbjerget Montagne de Lure.

 

Læs også
Tobias Lund laver fænomenalt hattrick

 

Man kører dog ikke op til mål. I stedet kører man via en lille nedkørsel mod sydvest og vest, inden det går mod nord op ad kategori 3-stigningen Col de Buire (6,6 km, 3,5%), der bare er en jævn og blød opkørsel, hvis top passeres efter hhv. 47,5 og 107,5 km. Efter toppen går det mod sydvest, sydøst, nordøst, sydøst og slutteligt syd tilbage til rundstrækningens udgangspunkt ad et langt, let faldende stykke.

 

Efter afslutningen på anden omgang kører man efter 139,6 km dagens anden spurt, inden man tager hul på en tredje omgang. Det betyder, at man igen kører mod nord op ad bakken (3,6 km, 4,0%) og igennem det småkuperede terræn frem til Saint-Etienne-les-Orgues. Her forlader man imidlertid rundstrækningen for at køre mod nord op ad kategori 1-bjerget Montagne de Lure. Det stiger med 6,5% over 13,4 km og kan deles i tre dele. De første to kilometer er relativt vanskelige med ca. 7%, men derefter følger et lettere stykke på 6 km med 5-6%. De sidste 5,4 km er herefter de sværeste, idet det stiger relativt jævnt med 7-8%, dog kun med 6,7% over de sidste 1300 m. Stigningen følger en eget snoet med et hav af hårnålesving. Det sidste af disse kommer lige efter den røde flamme, og derefter er der kun en blød kurve, inden de sidste 700 m følger en relativt lige vej.

 

Etapen byder på i alt 3223 højdemeter.

 

Montagne de Lure har to gange i dette årtusinde været mål for et stort cykelløb, begge gange i Paris-Nice. Det skete senest i 2013, hvor Richie Porte lagde grunden til sin første samlede sejr i løbet ved at køre hjem til en suveræn solosejr med 26 sekunder ned til Denis Menchov og 33 sekunder ned til en ottemandsgruppe, hvis spurt blev vundet af Andrew Talansky. Stigningen blev første gang besøgt i 2009, hvor Alberto Contador var endnu mere suveræn - det varede dog kun kortvarigt, inden han 24 timer senere løb ind i sin så berømte sukkerkrise - og sejrede med 58 sekunder ned til Frank Schleck og den senere vinder Luis Leon Sanchez, mens Cadel Evans på 4. pladsen var hele 1.27 bag den suveræne spanier.

 

 

 

 

 

 

Læs også
Lynhurtig dansker forklarer, hvordan leadout blev til ny sejr

 

 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (MED KAPTAJNER)
 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (UDEN KAPTAJNER)

 FÅ DISCOVERY+ TIL HALV PRIS MED FELTET.DK

 

Vejret

Et massivt regnvejr rammer målområdet søndag aften, men heldigvis når rytterne i mål inden da. Der vil kun være få skyer, men mod slutningen vil det sky til som varsel om det snarlige vejromslag. Temperaturen i bunden af målbjerget vil være beskedne 10 grader, og vinden vil tiltage gennem dagen. Fra start vil den være let (9 km/t), men den vil hurtigt dreje til en sydsydøstlig retning og til slut være frisk med en styrke på 22 km/t. Det giver sidevind på turen frem til rundstrækningen, hvor der, efterhånden som vinden går i sydsydøst, primært vil være medvind på første del, herunder på Buire-stigningen, og modvind på anden del. Der vil være medvind frem til målbjerget, hvor der vil være næsten direkte medvind hele vejen op.

 

Favoritterne

Det blev måske ikke til etapesejr for Julian Alaphilippe, der ikke havde et modsvar mod formstærke Bryan Coquards flotte acceleration på bakken i Manosque, men franskmanden kan umuligt være utilfreds med udbyttet af de første tre etaper. En fornem enkeltstart er blevet suppleret af en solid tidsgevinst i sidevinden og ikke mindst et hav af bonussekunder, der har givet et ganske stort forspring til langt de fleste af sine rivaler.

 

Dermed står han stærkt inden kongeetapen, der altså ikke har udsigt til at blive altafgørende, som den har været det de seneste to år, men det er stadig den i særklasse vigtigste etape. En gruppe favoritter er elimineret af sidevinde, men blandt de klatrestærke folk, der var med i front i går, er intet umuligt. Dertil er etapen svær nok.

 

Vi kender Montagne de Lure fra de to tidligere besøg fra Paris-Nice, og her så vi i begge tilfælde, at løbets klart stærkeste begge gange tog suveræne solosejre. Stigningen er dog ikke verdens sværeste, og derfor var forskellene overraskende store i 2009, mens vi i 2013 så, at hele otte mand spurtede om 3. pladsen, og at afstandene var begrænsede. I det lys skal klatrerne glæde sig over, at der bliver ren medvind - og en ganske kraftig en af slagsen. I modvind kunne det have vanskeligt at skabe de helt store afstande.

 

Der bør ikke være tvivl om, at vi får et opgør om etapesejren på bjerget. Uden Richard Carapaz vil Ineos næppe gøre alt for meget for at forsvare en førertrøje, der allerede er tabt, men der må være andre hold, der jagter etapesejren. Det er i hvert stensikkert, at det vil være målet for Arkea og Nairo Quintana, og jeg vil også tro, at Movistar måske er klar til at forsøge sig med Ivan Ramiro Sosa, der jo kun har morgendagens triumf at få ud af sit titelforsvar. Total må også tro på den uhyre velkørende Pierre Latour. Quick-Step derimod bør vel lade etapesejren og bonussekunderne forsvinde, men det skulle ikke undre mig, om Alaphilippe er så ærgerrig, at han vil løbe risikoen og også gå efter den samlede sejr.

 

Som i dag vil vi sikkert få noget kamp om at ramme udbruddet, men Arkea bør være skarpe nok til at sikre en relativt svag gruppe. Første del af etapen er heller ikke specielt svær, og den bør nok kunne kontrolleres af særligt Arkea og Total og måske altså også Movistar og Quick-Step. Man må derfor formode, at vi får opgøret mellem favoritterne.

 

Arkea er her med et hold af klatrere, og jeg vil tro, at de lægger presset fra bunden. Quintana skal hente hele 36 sekunder på Alaphilippe, og derfor kan han ikke tillade sig at vente for længe. Jeg vil dog tro, at vi skal frem til de vanskeligere sidste 5,4 km, inden vi ser favoritterne røre på sig. Nok er der medvind, men den bedre del er nok en anelse for let. Hvis Sosa er flyvende, er det også muligt, at Movistar vil bidrage til temposætningen.

 

På et bjerg som dette kan man ikke udelukke en spurt, men medvinden er så kraftig, at jeg i et felt, hvor der ikke er alt for mange topklatrere, vil få en separation, også mellem de bedste. Det har vi trods alt fået ved de to besøg fra Paris-Nice, og medvinden bør sikre, at det bliver knap så taktisk og først og fremmest et opgør på gode ben,

 

Læs også
Trek trækker sig fra sponsorat

 

Jeg vælger at pege på Nairo Quintana. Colombianeren kom allerede med optimistiske meldinger inden løbet, og han har vitterligt virket flyvende. Hans enkeltstart var betydeligt bedre end frygtet, han var som altid knivskarp i sidevinden, og i dag endte han sågar som nr. 5 i en puncheurfinale. Måske skal vi ikke vente, at han er lige så flyvende, som da han knuste al modstand i februar i 2020, men vi ved, at han som regel starter meget stærkt. Noget tyder på, at det også er tilfældet denne gang, og med et niveau, der nærmer sig det, vi så for to år siden, tror jeg, at han vil vinde denne etape.

 

Truslen er vel først og fremmest Julian Alaphilippe. Verdensmesteren har åbenlyst været betydeligt bedre, end han signalerede med sine meldinger om forudgående sygdom, og han virker ganske velkørende. Dagens nederlag var ikke noget væsentligt svaghedstegn mod en flyvende Coquard, særligt fordi han nærmede sig bagfra, og han har generelt efterladt et indtryk, der minder om det, han gav sidste år. Her overraskede mig han mig med at klare Ventoux bedre, end man ville forvente på så lang en stigning, og det vidner om, at han i februar sagtens kan klare et rigtigt bjerg, som jo ellers ikke er spidskompetencen. På et lettere bjerg end sidste år står han endda endnu stærkere, fordi han blot skal holde sig til. Gør han det, bliver det nemlig en smal sag at spurte sig til årets første sejr på toppen. Quick-Steps alternativ er Ilan van Wilder, som jeg har ganske store forventninger til. Han virker skarp, men i forhold til 2021 skal han have taget et betydeligt skridt i sin hidtil lidt skuffende klatring, hvis han skal vinde. Formstærke Louis Vervaeke må regnes som hjælper.

 

Jeg vælger at pege på Ivan Ramiro Sosa som nr. 3, men det handler alene om hans vinderpotentiale. Med ham kan det altid blive fugl eller fisk, og siden sidste års løb har det været fisk hver eneste gang. Det har det også været i dette løb, men hans ringe præstationer hidtil har ikke overrasket spor. Hans klatring på Mallorca, hvor han var ren hjælper, giver stadig håb for, at han i sit eget terræn kan nærme sig sidste års niveau, da han plejer at starte stærkt. Gør han det, har han utvivlsomt klatreevnerne til at vinde her, og dagens præstation var et opløftende tegn. Som alternativ har Movistar den meget formstærke Matteo Jorgenson, der også er hurtig, men på et bjerg som dette vil han nok mest skulle forsvare sig. Oscar Rodriguez virker også bedre, end jeg havde ventet, men han vil formentlig skulle koncentrere sig om sine to kaptajner, mens Antonio Pedrero næppe har formen.

 

Med Pierre Latour er det helt anderledes end med Sosa. Franskmanden er i dokumenteret god form, og han vil derfor næsten med sikkerhed være med fremme. Han har dog altid været bedre på kortere, mere eksplosive stigninger end i rigtige bjerge, og denne stigning er nok en anelse for lang. Heldigvis er den ikke alt for svær, og han har sin spurt som et giftigt våben mod alle andre end Alaphilippe.

 

FDJ skal redde et skuffende løb med Michael Storer, med hvem det også kan blive både fugl og fisk. Meldingerne fra holdet om hans form er positive, men vi ved det ikke efter nogle dage, der slet ikke har passet ham. Han har meget at bevise, hvis han skal finde sidste års tårnhøje niveau, men er han tæt på det, er han også en af de ryttere, der reelt kan køre fra alt og alle.

 

Det er den store test for Mattias Skjelmose. Hvor meget har han forbedret sin klatring? Hidtil har vi ikke set ham være helt fremme i bjergfinaler som denne, men det er også åbenlyst, at han udvikler sig hurtigt. Feltet her har ikke den store dybde, og han har virket velkørende hidtil. Det vil være et stort skridt for ham at vinde, men min fornemmelse er, at han vil komme langt. Treks alternativ er Kenny Elissonde , der i dette felt også bør komme et stykke, men hans niveau var aftagende i 2021, og han må først og fremmest være hjælper. Det samme gælder for Dario Cataldo og Amanuel Ghebreigzabhier, der ellers begge synes i fin form.

 

Hos Ag2r var der i dag opløftende takter fra Aurelien Paret-Peintre, der ellers havde nedspillet forventningerne grundet styrtet i januar. Han sad også med fremme i sidevinden, og dermed fortsætter tendensen med, at han altid starter stærkt. Til gengæld er han også begrænset i bjergene, og han er en usandsynlig vinder. Hos sig har han Geoffrey Bouchard, der burde komme langt i dette felt, men har erklæret sig som ren hjælper.

 

Cofidis skal fortsætte succesen med Victor Lafay, men der er grund til at have nogen tvivl. Også han har mistet træningstid grundet nylig covid, og han har selv nedspillet forventningerne. Han gjorde et godt arbejde for Coquard i dag, da han rev feltet i stykker på den lange stigning, og han har da også erklæret, at niveauet ikke er ringe. Spørgsmålet er, om det er nok. Han ledsages af Ruben Fernandez, der dog ikke har virket overbevisende, hverken her eller i Saudi Tour, og som også havde et svært 2021.

 

DSM har også en spændende duo i Florian Stork og Mark Donovan. Stork chokerede alle i UAE Tour sidste år, inden et styrt ødelagde resten af hans år, men i Valencia så vi, at han faktisk godt kan klatre. Ha vinder ikke, men i dette svagere felt bør han komme ganske langt. Mere usikkerhed er der om lottokuponen Donovan, der imidlertid har gjort det bedre end ventet på enkeltstarten. Han er en mere ren klatrer end Stork og har nok potentiale til at ende længere fremme, men også større risiko for at falde igennem.

 

Læs også
Carapaz sniger sig til etapesejr - Ayuso knækker

 

De øvrige hold får det svært. Jeg er spændt på at se, hvor langt formstærke Samuels Battistella kommer, men stigningen er for lang til et absolut topresultat. Hos B&B har Maxime Chevalier og mindre grad Sebastian Schönberger vist så hæderlig form, at de nok kan gøre det pænt, men ikke mere end det. Hos kontinentalholdene skal vi vel primært se efter Joris Delbove, Stephane Rossetto og Andrea Mifsud, men de kommer ikke langt. Ineos får en svær dag, nu hvor vi har set, at Ethan Hayter vitterligt ikke er i form, og stigningen er trods alt ikke noget for Filippo Ganna . Hos Israel-Premier Tech så vi i dag, at Carl Fredrik Hagen umiddelbart ikke er på vej tilbage efter sit skadesramte 2021, og hos Lotto er de unge klatrere Xandres Vervloesem og Viktor Verschaeve formsvage.

 

Feltet.dks vinderbud: Nairo Quintana

Øvrige vinderkandidater: Julian Alaphilippe, Ivan Ramiro Sosa

Outsidere: Pierre Latour, Ilan van Wilder, Mattias Skjelmose, Aurelien Paret-Peintre, Matteo Jorgenson

Jokers: Victor Lafay, Geoffrey Bouchard, Oscar Rodriguez, Kenny Elissonde, Mark Donovan, Florian Stork, Ruben Fernandez

 

Tidligere udgaver af etapen

Du kan gense Richie Portes sejr fra 2013 og Alberto Contadors sejr fra 2009, i begge tilfælde fra Paris-Nice.

 

 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (MED KAPTAJNER)
 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (UDEN KAPTAJNER)

 FÅ DISCOVERY+ TIL HALV PRIS MED FELTET.DK

Nairo Quintana
Julian Alaphilippe, Ivan Ramiro Sosa
Pierre Latour, Ilan van Wilder, Mattias Skjelmose, Aurelien Paret-Peintre, Matteo Jorgenson
Victor Lafay, Geoffrey Bouchard, Oscar Rodriguez, Kenny Elissonde, Mark Donovan, Florian Stork, Ruben Fernandez
Louis Vervaeke, Maxime Bouet, Carl Fredrik Hagen, Samiele Battistella, Ethan Hayter, Maxime Chevalier, Amanuel Ghebreigzabhier, Dario Cataldo, Antonio Pedrero, Joris Delbove, Sebastian Schönberger, Fabien Doubey
DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Tour de la Provence
Nyheder
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta España Femenina(2.WWT) 28/04-05/05

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?