Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?
På forhånd tak!
Feltet.dk
For lidt over to år siden bragede en dengang 19-årig Anders Foldager ind på e-cyklingsscenen med en sølvmedalje til VM. Nu vender han tilbage med målet om at gøre det ét virtuelt trin bedre. Feltet.dk har talt med ham før lørdagens mesterskab.
Annonce
”Nej, jeg har prøvet at blive nummer to. Det gider jeg ikke igen.”
Det er med målet om VM-guld, at Anders Foldager på lørdag rejser til Horsens for at køre årets verdensmesterskab i e-cykling.
For 12 måneder siden tillod den lovende landevejskarriere ikke VM-sølvvinderen fra december 2020 at investere i regnbuejagten på hometraineren, men nu er han tilbage i den danske trup. Og det formentlig bedre end nogensinde.
”Formen er god, synes jeg. Der var gode ben på træningslejren. Mine test gik godt. Nu føler jeg mig ovenpå igen efter en uges restitution. Så nu har jeg lidt træning i den her uge og et par rolige dage op til. Så burde alt spille på dagen. Når det er så kort og intensivt, har det også lidt med dagsformen at gøre, men den grundlæggende form fejler i hvert fald ikke noget,” siger Foldager.
Forberedelsen - fysisk som mentalt
Siden han den 12. december officielt blev VM-udtaget, har Foldager ikke været på én, men tre træningslejre. Først i december, siden syv dage med U23-landsholdet i januar og derefter direkte videre til yderligere to uger som en del af sit italienske kontinentalhold Biesse-Carrera.
Selve træningen har ikke været påvirket af den kommende VM-deltagelse, men rent mentalt har den for en stund skubbet landevejskarrieren i baggrunden.
”Når jeg har siddet ude på træningsturene, så er det, hvordan jeg lige skal skære det VM, som har fyldt i tankerne. Hele det med at få sat mig op mentalt har været frem mod det her VM, og ikke så meget frem mod landevejen. Det skal nok komme bagefter,” fortæller Foldager, hvis landevejssæson først starter i weekenden efter VM i e-cykling.
Foldager varmer op til VM 2020. Et par timer senere havde han vundet sølv. Foto: DCU.
I kraft af sin landevejskarriere, der i efteråret gik en stagiaire-tur forbi WorldTour-mandskabet Team Jayco AlUla, har den 21-årige indtil for nyligt altså hverken kunnet køre meget på Zwift eller dedikere sine træningsintervaller til VM.
Så kunne han i virkeligheden have forberedt sig bedre til lørdagens løb?
”Man kan sige, at jeg har fået en fysisk ballast med fra mine træningslejre, som nogle af de andre ikke har, fordi de ikke har mulighed for at sætte hele kalenderen af til at træne, som jeg jo har. Så på det parameter tror jeg ikke, at det gør nogen forskel,” fortæller Foldager og fortsætter:
”Det er klart, at i de tre-fire uger, hvor jeg har været i Spanien, har jeg ikke kørt Zwift. Så på det parameter er jeg et stykke efter, men i det hele taget kører jeg langt mindre Zwift end mange af de andre stærke danske Zwiftere. Det er så en fordel for mig, at ruterne er helt nye, så jeg har haft lige så lang tid til at forberede mig på dem som de andre.”
Blandede følelser om nyt VM-format
VM-ruterne er der qua mesterskabets nye format tre af. Først vil 14,1 kuperede kilometer sluttende på en bakke skære feltet fra 100 til 30. Dernæst vil et finalefelt på 10 findes på en 8,6 kilometer lang rute, hvor en ujævn stigning på godt 40 højdemeter skal passeres tre gange.
Finalen afvikles som et kuperet udskilningsløb, hvor der skilles en rytter fra for hver 1,5 kilometer, indtil de tre tilbageværende ryttere spurter om medaljerne.
I de første to UCI-udgaver er VM blevet afviklet som et almindeligt linjeløb med første mand over stregen som vinder.
”Jeg synes egentlig, at det et eller andet sted er fint nok, at de prøver at ryste posten lidt. Og prøver at gøre det lidt mere seværdigt.”
”Zwift-løb generelt bærer jo lidt præg af, at de ikke er det mest interessante at kigge på, fordi det ofte ender i en spurt. Det her giver måske mulighed for, at sporten kan udvikle sig på den måde. Det er den positive side af det,” mener Foldager, der således også ser en negativ.
Foldager i snak med Frederik Wandahl før Coppi e Bartali 2022. Foto: Elisa Nicoletti/Biesse - Carrera.
”På den anden side synes jeg, at de har gjort det alt for kort og intensivt. Jeg kunne godt have drømt om lidt mere distance qua min ryttertype.”
”Formatet burde passe mig okay. Det bliver stadig et hårdt løb med en masse efforts. Det bliver ikke nemt bare at sidde på hjul og udnytte, at man er den bedste til det på Zwift. Det bliver hårdt, og det bliver formentlig den stærkeste mand, der vinder. Det er fint for mig, men som sagt kunne jeg godt have ønsket mig lidt mere distance.”
Favoritten, som danskerne skal slå
Efter at være kommet hjem fra den seneste træningslejr har Foldager brugt en del tid på at køre VM-ruterne igennem, blandt andet ved VM-optaktsløb, hvor han søndag fik en forsmag på, hvad det vil kræve af ham at blive verdensmester.
”I mit hoved er Jason Osborne klart den største favorit. Jeg kørte løb mod ham i går på ruterne, hvor han smadrede os godt og grundigt.”
”Ah, så var det heller ikke værre, men han tog alle tre sejre uden at have kørt et eneste løb siden VM sidste år. Så det var forholdsvis overbevisende,” udtaler Foldager om tyskeren, som var den eneste mand til at slå ham ved VM i 2020.
I fjor blev Osborne dog overgået af australierne Jay Vine og Freddy Ovett. Landevejsstjernen Vine kommer ikke tilbage for at forsvare sin titel, men af Foldager nævnes Ovett igen som en af favoritterne. Det samme gælder sidste års nummer fem og otte, henholdsvis Lionel Vujasin og Thomas Thrall.
Og hvad så med danskerne?
”Jeg synes, at der er en god håndfuld favoritter. Det er både internationale ryttere og os danskere.”
”Jeg ser Oskar Hvid, mig selv og nok også (Joakim) Lisson (blandt favoritterne, red.). Lisson er nok sværere at spå om, fordi han ikke har kørt de andre VM´er, hvor der kommer folk ude fra. Så er der selvfølgelig (Nicklas) Amdi, hvor end han står henne, nu hvor han blev udtaget lidt senere,” siger Foldager.
I 2022 blev Hvid bedste dansker som nummer seks. VM-bronzevinderen fra 2020, Amdi, som den 23. januar blev offentliggjort til årets VM på et wildcard, deltog ligesom Foldager og Lisson ikke. Den danske herretrup består derudover af Aleksej Calmann, Daniel Lyhne og Bjørn Andreassen.
VM 2023, som for begge køn afvikles på lørdag, skydes i gang klokken 19.00 dansk tid og kan ses på Discovery+. De syv danske herrer kører løbet fra Pulsure.dk´s lokaler i Horsens. Den enlige danske kvindelige VM-deltager, Fie Østerby, kører fra sit hjem i Girona.
Annonce
Annonce
Simac Ladies Tour(2.WWT) 08/10-13/10
Coppa Agostoni(1.1) 06/10
Cro Race(2.1) 01/10-06/10
La Philippe Gilbert Juniors(2.1) 05/10-06/10
Tour of IRAN (Azarbaijan)(2.1) 06/10-10/10
Simac Ladies Tour(2.WWT) 08/10-13/10
Tour de Kyushu(2.1) 11/10-14/10
Il Lombardia(1.UWT) 12/10
Chrono des Nations(1.1) 13/10
Hong Kong Cyclothon(1.1) 13/10
Trofeo Baracchi(1.1) 13/10
Tour of Chongming Island(2.WWT) 15/10-17/10
Gree-Tour of Guangxi(2.UWT) 15/10-20/10
Annonce
Annonce
Alpecin-Deceuninck |
Arkéa - B&B Hotels |
Astana Qazaqstan |
Bahrain Victorious |
Cofidis |
Decathlon AG2R La Mondiale |
EF Education - EasyPost |
Groupama-FDJ |
INEOS Grenadiers |
Intermarché - Wanty |
Lidl - Trek |
Movistar Team |
Red Bull - BORA - hansgrohe |
Soudal - Quick Step |
Team DSM-Firmenich PostNL |
Team Jayco AlUla |
Team Visma | Lease a Bike |
UAE Team Emirates |
Annonce
Kæmpe dansk VM-nyhed
DCU annoncerer: Sådan afvikles DM 2023
Uno-X Superligaen fik tæt afslutning ved fornemt event
Stampe i storform: Vinder efter angrebsfest
Dansk stortalent med vild solopræstation