Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Lynoptakt: 5. etape af Settimana Internazionale Coppi e Bartali

Lynoptakt: 5. etape af Settimana Internazionale Coppi e Bartali

23. marts 2024 14:44Foto: Lotto Dstny

I denne uge køres det lille og stærkt kuperede Settimana Internazionale Coppi e Bartali, der i år har en uhyre stjernebesat startliste. Tidspres gør det umuligt at bringe store, forkromede etapeoptakter, men hver dag giver vi en ganske kort favoritvurdering af den kommende dags begivenheder.

Artiklen fortsætter efter videoen.

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

 

Ruten

I 2019, 2020 og 2021 bød løbet på en etape med start og mål i Forli, hvor man kørte omgange på en rundstrækning med en stigning, inden man sluttede med en flad finale. Det gav sejre i reducerede massespurter til Simone Velasco og Pascal Eenkhoorn, men også en udbrudssejr i 2021, hvor Mikkel Honoré og den samlede vinder, Jonas Vingegaard, kørte væk på den sidste stigning. Sidste år forsøgte man sig med en ny rundstrækning med en grusvejsstigning, der var nok til, at tre mand kunne køre væk, og i år genopfinder man så atter rundstrækningen, der nu byder på to nye og ganske stejle bakker. Det lægger op til mere af det samme, nemlig mulige angreb fra favoritterne, der får en sidste chance for at ændre klassementet, men også en mulig spurt i en mindre gruppe, hvor afgørende bonussekunder måske kan ændre på udfaldet, som det skete i 2020 - og akkurat som i 2023 skal det i givet fald ske på cykelbanen i byen.

 

Nok engang er der tale om en kort etape, når der skal køres 157,9 km med start og mål i Forli. Fra starten ved cykelbanen kører man mod sydvest ad lange, lige og let stigende veje, inden det får op ad Rocca Delle Caminate (7,6 km, 4,0%), der indledes med 3,1 km med 5,7%, derefter har en nedkørsel og slutter med 2,5 km med 5,1%, inden man runder toppen efter 12,3 km. Derfra leder en kringlet nedkørsel mod sydvest og øst ned til byen Meldola, hvorfra man kører ad let faldende veje mod nordøst frem til rundstrækningen, der rammes efter 25,4 km.

 

Læs også
Optakt: 12. etape af Giro d’Italia

 

Nu køres der fire hele omgange på den 24,9 km lange runde. Den indledes med, at man kører et kort, fladt stykke mod øst, inden det går mod sydøst op ad kategori 2-stigningen Polenta (3,4 km, 5,9%), der indledes med 1,8 km med 8,4%, men derefter kun stiger med 3-4% frem mod toppen, hvor der er bjergspurter på 2., 3. og 4 omgang efter hhv. 55,6 km, 80,5 km og 105,4 km.

 

Derfra går det ad en lidt småsnoet nedkørsel, der leder mod øst, inden man vender rundt for at køre mod vest og nordvest op ad endnu en stigning (1,3 km, 8,9%). Rundstrækningen afsluttes nu med et plateau, der leder mod nordvest og en let nedkørsel, der fører videre mod nordvest, inden man kører mod syd ad et kort, fladt stykke.

 

Efter fjerde omgang kører man næsten endnu en hel omgang. Det betyder, at man når toppen af Polenta med 27,6 km igen - denne gang uden bjergspurt - og af den sidste stigning med 17,0 km igen. Med 10,2 km igen skipper man dog den sidste, let faldende del af rundstrækningen for i stedet at køre ad lige og ganske let faldende veje mod nordøst og nordvest ind til Forli. Man drejer i en rundkørsel med 5700 m igen, og derefter skal man igennem rundkørsler med hhv. 4000 m, 3000 m, 2200 m, 1800 m og 1000 m igen. Man drejer skarpt med 600 m og 400 m igen, hvorefter man kort efter rammer cykelbanen, hvor man kører en halv omgang med de klassiske bløde kurver.

 

Etapen byder på i alt 2898 højdemeter.

 

Forli var været for en tilsvarende etape i 2023, 2021, 2020 og 2019, hvor man dog benyttede andre rundstrækninger. Sidste år kørte Ben Healy, Domenico Pozzovivo og Mark Padun væk, hvorefter Healy vandt spurten, mens 12 forfølgere kom 25 sekunder for sent. I 2022 lykkedes det Mikkel Honoré og den førende Jonas Vingegaard at køre væk på stigningen, hvorefter Honoré vandt spurten, mens Vingegaard tog den samlede sejr, og Shane Archbold vandt spurten om 3. pladsen 19 sekunder senere i en gruppe på bare 14 mand. I 2020 var Pascal Eenkhoorn i en gruppe på 35 mand hurtigere end Diego Ulissi og Jhonatan Narvaez, der med 3. pladsen sikrede sig den samlede sejr i sidste øjeblik. I 2019 var Simone Velasco foran Francesco Gavazzi og Alexander Kamp hurtigste mand i en gruppe på 45 mand. Derudover var Forli tidligere vært for et stort cykelløb i 2015, da Nicola Boem overraskende snød sprinterne på en Giro-etape. Også i 2006 kom Giroen forbi, og her var Robbie McEwen hurtigst i en massespurt.

 

 

 

 

 

Læs også
Træner deler opløftende Vingegaard-nyt

 

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

 

Vejret

Det gode vejr holdet hele vejen, men nu bliver det pludselig ekstremt blæsende. Der vil kun være få skyer og en temperatur på 19-20 grader, men der vil være en frisk til hård vind (25-32 km/t) fra vestsydvest. Det giver sidemod- og sidevind frem til rundstrækningen, hvor der vil være sidemedvind på den første halvdel med Polenta og sidemodvind på den anden del med den sidste stigning. Efter rundstrækningen vil der først være sidemed- og siden sidemodvind på den lange vej ind til Forli. Her får man i sidse modvind med 600 m igen, sidemedvind med 400 m og sidemodvind efter den sidste kurve på banen.

 

Favoritterne

Efter i dag at have sat en streg under, at han er løbets bedste klatrer, skal Archie Ryan forsøge at finde de 9 sekunder, han mangler. Det kan i teorien lade sig gøre, for vi kender dette format for Forli-etaper Vi har to gange set, at de bedste har kunnet køre væk, nemlig i 2021 og 2023, og det kan udelukkes, at det kan ske på denne rundstrækning også.

 

Den er imidlertid ny, og jeg tror, at den er for let. De to stigninger har kun korte, stejle stykker, og de kommer begge relativt langt fra mål. Den helt store katastrofe for Ryan er dog, at vinden pludselig bliver en helt afgørende faktor. Det bliver voldsomt blæsende, og det er desværre fra den helt forkerte retning. Han har ganske vist på den første stigning, men der vil være en brutal modvind over sidste stigning og på den lange, lige vej tilbage til Forli. Det er ikke just en gave for en lille irer mod et jagtende felt.

 

Hans chance er formentlig, at han kan få selskab, men lige nu ser kun Johannes Staune-Mittet ud til at kunne følge ham, og han er jo hjælper for Koen Bouwman. Alternativet er hans genrejste holdkammerat Jefferson Cepeda, men han er ikke til megen nytte på flad vej i modvind.

 

I teorien er det en god etape for et udbrud, men det burde ikke kunne lade sig gøre. Visma er for stærke til, at et farligt udbrud kan holde, og der er for mange hold, der vil have bonussekunder i spil. Det gælder Jayco, UAE, EF og Lotto, og de bør kunne sikre samling. I teorien er vinden så voldsom, at vi kan se sidevindskørsel, men retningen synes forkert, og det ser man næppe i bakkerne, hvor der næsten altid er for meget læ.

 

Ryan kunne anspores til at angribe tidligt, men det vil modvinden formentlig forhindre. Den gør, at det formentlig bliver ret let at kontrollere frem til sidste omgang, og her er han grundet vinden nødt til at angribe på den første stigning. Her kan formentlig køre alene væk, men uden selskab kan jeg ikke se ham holde, og selv hvis han får hjælp, tror jeg, at de kan hentes. Mit gæt er derfor, at vi får en spurt som i 2020 og 2022, men jeg tror, at det bliver i et relativt lille felt - og det bliver en helt speciel spurt på cykelbanen.

 

Jeg kan vel ikke komme uden om, at Jenno Berckmoes er hurtig nok til at vinde. Det har jeg jo insisteret på, at han ikke er, men nu har an spurtet sublimt på 1., 3. og 4. etape og to gange på flad vej, som er det, han mødes med i morgen. Jeg kan frygte, at han mangler noget rutine på en bane, men hvis han håndterer det, ligner han den hurtigste. Derfor tror jeg, at han endelig får sin sejr.

 

Jeg peger på Diego Ulissi som nr. 2. Han spurtede ganske vist skuffende på 1. etape, men jeg tror, at banen kan være til hans fordel. Mig bekendt har han ikke en banebaggrund, men mod ikke hans store rutine alligevel hjælper ham? Han har lignet af de absolut stærkeste - også i dag - og i gamle dage havde han været min klare favorit til denne spurt.

 

Læs også
Fabio Jakobsen udgår af Giro d’Italia

 

Det kan også blive Koen Bouwman. Han er i hvert fald hurtig nok til at vinde, som han beviste på 1. etape, og med sit stærke hold og sin erfaring står han også godt på banen. Min frygt er bare, at han kommer til at bruge for mange kræfter på sit trøjeforsvar. Ganske vist er Visma stærke, men denne etape er så hård, at jeg vil tro, at han også selv må arbejde lidt undervejs.

 

Inden løbet havde jeg nok rangeret Adam Toupalik som nr. 1 i denne spurt. Han skuffede mig dog meget på 3. etape, og selvom han i dag beviste sin fart i en stigende spurt, læser jeg det som et resultat af træthed. Denne etape er på grænsen for ham, og han må være en af de ryttere, der risikerer ikke at komme med hjem - og hvis han gør, kan han mangle noget friskhed. Unibet har også den chokerende holdbare Hartthijs de Vries, men denne etape bør være for svær, og grundet bonus er det også Toupalik, der skal spurte.

 

Jeg har været skuffet over Davide De Pretto i spurterne. Han har ikke været så hurtig som ventet, og derfor tvivler jeg på, at han kan vinde. Sådan har det i hvert fald ikke set ud indtil nu, men baseret på det, jeg så inden løbet, skal han gives en chance.

 

Selvfølgelig skal man også give Archie Ryan chancen. Han er manden, der kan køre alene hjem fra stigningerne, og han er i særklasse den stærkeste. Modvinden ødelægger meget på en rundstrækning, der i sig selv nok er for lidt, men da den samlede etape er hård, kan man ikke udelukke, at han kan gentage dagens mesterstykke.

 

Q36.5 skal spurte med Gianluca Brambilla. Inden løbet ville jeg dog rangere ham som langsommere end alle de ovennævnte - med undtagelse af den overraskende hurtige Berckmoes - og den antagelse har løbet vel bekræftet. Helt uden chance vil han dog ikke være i en speciel banespurt, der kan ændre hierarkiet. Andre, der kan blande sig, er Giovanni Carboni, Thomas Pesenti, Paul Double og Sergio Meris, hvis han mod forventning kommer med hjem.

 

Endelig er der en chance for en taktisk afgørelse som på 3. etape. Det bliver svært, fordi Visma er meget stærkere end UAE, og fordi modvinden er så voldsom, men chancen er der. Det er den for de ovennævnte, men det kunne den også være for Sylvain Moniquet, Mathys Rondel, Floris De Tier, Domenico Pozzovivo, Giulio Pellizzari, Luca Covili, Jefferson Cepeda, Louka Matthys og Harm Vanhoucke.

 

Feltet.dks vinderbud: Jenno Berckmoes

Øvrige vinderkandidater: Diego Ulissi, Koen Bouwman

Outsidere: Adam Toupalik, Davide De Pretto, Archie Ryan, Gianluca Brambilla, Giovanni Carboni

Jokers: Thomas Pesenti, Paul Double, Sylvain Moniquet, Mathys Rondel, Floris De Tier, Domenico Pozzovivo, Giulio Pellizzari, Luca Covili, Hartthijs de Vries

 

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

Jenno Berckmoes
Diego Ulissi, Koen Bouwman
Adam Toupalik, Davide De Pretto, Archie Ryan, Gianluca Brambilla, Giovanni Carboni
Thomas Pesenti, Paul Double, Sylvain Moniquet, Mathys Rondel, Floris De Tier, Domenico Pozzovivo, Giulio Pellizzari, Luca Covili, Hartthijs de Vries
Sergio Meris, Louka Matthys, Harm Vanhoucke, Lukas Nerurkar, Johannes Staune-Mittet, Milan Vader Tijmen Graat, Jarno Widar, Lucas Hamilton
DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Coppi e Bartali
Nyheder Profil Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Veenendaal-Veenendaal(1.1) 18/05

Tour of Hellas(2.1) 15/05-19/05

Orlen Nations GP(2.NCUP) 15/05-19/05

Veenendaal-Veenendaal(1.1) 18/05

Antwerp Port Epic / Sels ...(1.1) 19/05

Ronde van Limburg(1.1) 20/05

Tour of Estonia(2.1) 23/05-25/05

Ford RideLondon Classique(2.WWT) 24/05-26/05

Marcel Kint Classic(1.1) 25/05

Rund um Köln(1.1) 26/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?