Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: 1. etape af O Gran Camiño

Optakt: 1. etape af O Gran Camiño

23. februar 2023 13:20Foto: Cxcling Creative Agency

O Gran Camiño var i debutudgaven bestemt ikke noget sprinterparadis, og det er det i den grad heller ikke i 2023. Ligesom sidste år får de få hurtige og hårdføre folk, der er til start, dog en chance for at erobre den første førertrøje, når løbet igen åbnes med sin letteste etape, men med 3000 højdemeter og en stigning i den fulde finale stiller det store krav til klatreevnerne, hvis man drømmer om at spurte sig til sejr i Sarria.

Artiklen fortsætter efter videoen.

STREAM O GRAN CAMIÑO, UAE TOUR OG OMLOOP HET NIEUWSBLAD UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

 

Ruten

Med det valgte format vil sprinterne næppe nogensinde valfarte til det nye galiciske løb, men for de holdbare sprintertyper, der alligevel skulle vove sig ud på en tur til Galicien, kan der ligesom i 2022, hvor Magnus Cort vandt den første etape i løbets historie, være udsigt til en etapesejr og en førertrøje. Denne gang er der ganske vist skruet op for udfordringerne på åbningsetapen, der byder på intet mindre end 3000 højdemeter, men primært i form af relativt bløde stigninger. Meget taler således for, at et reduceret felt skal spurte om den første sejr, og selvom det ikke bliver en rigtig sprinter, der vinder, vil en Cort-type formentlig kunne drømme om at gentage danskerens sejr fra debutudgaven.

 

I alt skal der tilbagelægges 188,0 km, der fører feltet fra Muralla de Lugo til Sarria. De to byer ligger ganske tæt på hinanden, og etapen består derfor af en tur rundt i det kuperede terræn syd for dem. Allerede starten er hård, når man kører mod sydvest op og ned ad en længere stigning, inden man når frem til dagens første spurt, der er placeret efter 16,7 km. Derfra går det med det samme mod syd op ad en stigning (6,3 km, 4,1%), der har top efter 22 km, inden det bliver lidt nemmere, når man fortsætter mod syd ad en lang, lige og kun let kuperet vej. Den leder frem til byen Chantada, hvor man efter 50,9 km drejer mod sydøst for at følge en meget teknisk nedkørsel, inden et kort, fladt stykke leder mod øst.

 

Læs også
Trek trækker sig fra sponsorat

 

Etapen tager fat igen, når man herefter kører mod sydøst og nordøst op ad kategori 2-stigningen Alto da Fontenla (5,1 km, 7,9%, max. 19%), der stiger med 8-10% over de første fire kilometer, inden den flader ud mod toppen, som rundes efter 71,6 km. En let nedkørsel leder nu mod sydøst ned til byen Monforte de Lemos, der nås efter 86,2 km. Nu følger dagens letteste stykke, når man kører mod nordøst, sydvest og igen nordøst igennem terræn, der kun er let kuperet.

 

Det får en ende, når man fortsætter mod nordøst op ad kategori 3-stigningen A Cruz do Incio (4,6 km, 5,4%, max. 8%), der stiger med 6-7% over de første 2 km og derefter med 3-5% frem mod toppen, som rundes efter 129,8 km. Den leder op til et ganske kuperet plateau med et hav af mindre bakker, som følges mod nordøst og nordvest, inden en enkel nedkørsel leder mod nordøst ned til målbyen, hvor man efter 156,3 km krydser stregen for første gang.

 

Etapen afsluttes nu med en omgang på en 31,7 km lang rundstrækning i det kuperede terræn sydøst for byen. Først går det mod sydøst op ad en første bakke og siden en længere bakke (2,1 km, 6,3%), inden en nedkørsel leder videre mod sydøst, og det går mod nordøst ad et kort fladt stykke frem til dagens anden spurt, der kommer efter 169,3 km. Derfra går det med det samme videre mod nordøst op ad kategori 3-stigningen Alto de Montan (5,4 km, 3,9% max. 13%), der stiger med 5-6% over de først 2 km, men derefter med under 4% frem mod toppen, som rundes efter 175,9 km.

 

De sidste 12,1 km indledes nu med en let nedkørsel, der går ad en næsten lige vej mod vest tilbage til målbyen, hvor kun den sidste kilometer er flad. Den lige vej afbrydes først på den sidste kilometer, hvor der kommer to skarpe sving lige i rap med hhv. 600 m og 500 m igen.

 

Etapen byder på i alt 3055 højdemeter.

 

Sarria har kun én gang tidligere i dette årtusinde været mål for et stort cykelløb. Det var i dette løb i 2022, hvor Mark Padun choksejrede på enkeltstarten foran Jesus Herrada og Alejandro Valverde, der til gengæld tog den samlede - og karrierens sidste - sejr.

 

 

 

 

Læs også
Hollænder vinder kongeetape - Tobias Lund mister førertrøjen

 

 

 

 

STREAM O GRAN CAMIÑO, UAE TOUR OG OMLOOP HET NIEUWSBLAD UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

 

Vejret                                                                                                             

Årets løb har udsigt til at blive en vejrmæssigt meget trist affære, og det får rytterne at mærke med det samme. Efter en nat, hvor nedbøren kan falde som tøsne, venter en dag, hvor der under hele etapen er 70-85% risiko for let regn. Temperaturen vil ved starten bare være 3-4 grader, mens den i finalen vil være 6 grader, og den eneste opmuntring er derfor, at det ikke vil være blæsende. Således vil der bare være en let vind (5-9 km/t) fra nordvest. Det giver med- og sidemedvind på etapens første halvdel og derefter primært mod- og sidemodvind frem til rundstrækningen. Her vil der først være medvind frem til spurten, hvorefter der vil være sidevind på stigningen og slutteligt sidemodvind på nedkørslen, indtil man får direkte modvind på opløbsstrækningen.

 

Favoritterne

Det er altid specielt, når et løb designer så bjergrig en rute, at alle sprintere løber skrigende væk, men hvor man samtidig har en etape, der er for let til angreb i klassement. Det kan nemlig let skabe et vakuum, hvor ingen rigtigt ved, hvem der skal føre, og derfor ser man af og til, at udbrud kan overraske.

 

Det er præcis sådan en åbning, vi har på årets løb. Sidste år var Magnus Cort til start, og der var aldrig tvivl om, at EF ville gå efter sejren med ham. Giovanni Lonardi troede også på det, og det blev derfor den ventede reducerede massespurt. I år er ruten imidlertid betydeligt vanskeligere med hele 3000 højdemeter, og der mangler en holdbar sprinter, der som Cort med sikkerhed kan overleve og vinde en spurt.

 

Der er derfor ekstra usikkerhed om, hvordan årets åbningsetape vil forløbe, og det bliver ikke bedre af det rædselsfulde vejr, der ofte kan tage motivationen fra mange ryttere. Alligevel bør vi få en spurt. Jumbo vil næppe tage chancer i klassementet, men jeg vil også tro, at Movistar øjner en sejr. Det er også muligt, at Euskaltel og Corratec gør det samme, og Eolo har igen udtaget Lonardi til et løb, hvor han ellers virker lidt malplaceret. Da han overlevede sidste år, vil jeg tro, at de giver den et skud og går efter at skabe samling.

 

Netop usikkerheden kan godt føre til lidt kamp om at ramme udbruddet, men trods den hårde start bør vi i dette felt få et relativt svagt udbrud. Herefter vil jeg tro, at et eller flere af de nævnte hold vil tage kontrol og sikre, at udbruddet ikke har en chance. Der venter derfor nok en relativt begivenhedsfattig dag, hvor udfordringen bliver både højdemeterne og at holde varmen i de iskolde og våde betingelser.

 

Læs også
Starttider: Enkeltstart på 3. etape af Romandiet Rundt

 

Det interessante bliver, om vi vil se hold lægge pres på til sidst, og om vi vil se angreb. Jeg tvivler på det sidste. De store hold vil spare sig til de kommende to dage og vil ikke tage risici på nedkørslen, og mon ikke det alligevel går så stærkt, at det på den bløde bakke bliver svært at køre væk. Den sidste stigning er ikke voldsomt svær, og faktisk er bakken forinden noget stejlere. Det er mere kulden og etapens samlede hårdhed end sidste stigning, der skal sætte folk af, og derfor vil jeg tro, at Movistar samt måske Euskaltel vil lægge et vist pres til sidst. Det er også sandsynligt, at Jumbo vil tage kontrol for at ramme nedkørslen først, og hvis det sker, vil det ikke gå helt langsomt. Der bør grundet både rute og vejr komme en pæn udskilning.

 

Nedkørslen ser heldigvis i langt overvejende grad nem ud, da det mest af alt er en lang, lige vej, og derfor kan vi forhåbentlig undgå, at man skal sætte livet på spil for ikke at tabe tid. Den kommer derfor næppe heller til at gøre forskelle, for Jumbo kan meget vel tage den fra spids og snegle sig rundt i de få sving på den øvre halvdel.

 

Vi bør derfor få en spurt i et reduceret felt, men den er ret tricky. Den lange, lige vej afbrydes af to sving lige i rap med hhv. 600 m og 500 m igen, og på forventeligt våde veje kan det godt blive ret halsbrækkende. Det vil være helt afgørende at ramme svingene lang fremme, for i denne modvindsspurt bliver der ikke megen mulighed for at køre sig frem med en lang spurt. Da det falder hele vejen ned til den røde flamme, vil det også være svært at bevæge sig frem efter toppen, og det vil derfor være vigtigt at sidde langt fremme på toppen af stigningen.

 

Derfor peger jeg på Jose Joaquin Rojas. Jeg troede ellers, at han vandt sin sidste spurt i Qatar den 8. februar 2015, men nu har han sit livs chance for at bryde tørken og tage sin første sejr siden solosejren ved de spanske mesterskaber i 2016. I dette felt er han en af de hurtigste, og i år har han endda fundet en spurtstyrke, vi ikke har set i lang tid, både i endags- og etapeløbet i Valencia. Han har måske ikke klatret så godt på det sidste, men han bør stadig klare disse bakker, og han er god i positionskampen. Movistar vil også sørge for at sidde langt fremme på nedkørslen, og de har Ruben Guerreiro til at køre lead-out. Den kombination kan meget vel give veteranen sin første sejr i snart syv år. Falder han fra, eller kommer der kaos igennem de sidste sving, bør Guerreiro også kunne vinde denne spurt.

 

Hans værste rival bør være German Nicolas Tivani. Som han spurtede i Argentina, er han formentlig den hurtigste i dette felt, for her viste han en imponerende fart på 2. etape. Han bør heller ikke få problemer med at klare stigningerne, for vi så i Argentina, hvor godt han klatrer. Det er klart, at kulden er en joker, men klarer han den, sidder han med hjem. Min bekymring er hans svage hold, for han vil formentlig sidde langt tilbage på toppen af stigningen, hvor de store hold vil tage fronten grundet nedkørslen. Han kan også tabe i positionskampen frem mod svingende, men får han Alexander Kronychev med hjem, har han en fremragende lead-out man. Kommer han frem inden svinget, bør han vinde denne etape.

 

Euskaltel satser formentlig stort med Carlos Canal. Han kommer fra regionen og har vist uhyggelig form med en chokerende god holdbarhed i optakten. Han bør ikke få problemer med disse stigninger, men han er svag i positionskampen og har til sidst nok kun Mikel Azparren til at hjælpe sig frem på nedkørslen inden svingene. Han bør dog have farten til at vinde.

 

Astana har en god kandidat i Simone Velasco. Italieneren er i hæderlig form efter udbrudssejren i Valencia, og selvom han sjældent spurter, vil han formentlig spurte i dette felt. Han bør klare stigningerne, men spørgsmålet er, om han kan holde sig fremme i svingene. Det vil nok kræve, at han får Gianni Moscon med hjem. Italieneren burde være en af favoritterne her, men da han kører efter sit brækkede kraveben fra Australien, er han her for at træne. Derfor falder han nok fra undervejs, men overlever han, vil han formentlig kunne give Velasco en ret god chance for at vinde.

 

Som nævnt fik Eolo sidste år Giovanni Lonardi med hjem. Sammen med Tivani er han på papiret hurtigste mand, men jeg bliver stærkt overrasket, hvis han klarer sig her, særligt med den meget svage form, han viste i Argentina - og han kommer aldrig frem inden svinget. Heldigvis har holdet også den langt mere holdbare Mirco Maestri, der har en ganske god chance for at overleve og efter sin 3. plads i Kroatien sidste år bør anses som en reel vinderkandidat. Støtten vil dog være svag inden svingene og på nedkørslen. Falder han fra, har holdet Francesco Gavazzi, men kan vi huske, hvornår han sidst har kørt en spurt?

 

Burgos har Antonio Angulo, der bestemt ikke er verdens hurtigste, men i dette felt bør komme et stykke. Han viste senest sin fart i Afrika i januar, og han er også en holdbar herre, der bør have en god chance for at klare disse stigninger. Han vil dog være meget alene i positionskampen, hvis ikke formsvage Jetse Bol kommer med hjem, for holdets mange klatrere kan næppe hjælpe ham meget.

 

Læs også
Optakt: 3. etape af Tour de Romandie

 

Jeg tvivler på, at Jumbo skal andet end sikkert igennem denne kolde og våde etape, men skulle de få lyst til at deltage i spurten, kan Rohan Dennis helt sikkert vinde her. Han viste senest i Romandiet, hvor hurtig han er, og hollænderne kunne meget vel sidde allerforrest på nedkørslen. Bruger de kræfterne på også at gå først ind i svingende, kan er det sandsynligt, at australieren kan tage sin anden sejr i år. Det er også muligt, at de spurter med hurtige Attila Valter, der ikke helt har samme fart, men måske kan vinde med god position i svingene. Mere sandsynligt er det dog, at de kører for hurtige Lars Boven, der sidste år vandt en spurt i en ret stor gruppe i Flanders Tomorrow Tour, hvor han slog hurtige Tobias Lund. Han kan blive brugt til at arbejde undervejs, men han har en fair chance for at klare stigningerne. Endelig har holdet unge Loe van Belle, der normalt aldrig spurter, men faktisk blev nr. 7 i en massespurt i Slovakiet. Det er muligt, at de giver ham chancen, hvis ikke han har arbejdet forinden, og hvis Boven er faldet fra.

 

Electro Hiper har en reel kandidat. Den normalt klatrestærke Xavier Canellas er uden form, men det er Alex Molenaar ikke. Han har imponeret med sin holdbarhed senest med 13. pladsen i den hårde finale i Murcia og forinden på Mallorca. Han bør vel komme med hjem, og han har god fart, men han vil være mutters alene.

 

Cofidis vil næppe køre denne spurt, men sidder de langt fremme på nedkørslen, kan man ikke afvise, at Jesus Herrada vil prøve. Han er normalt ikke hurtig nok til at vinde en flad spurt, men med sene sving er det muligt. Vi så trods alt, at han slog Fred Wright i Vueltaen sidste år. Også Jonathan Lastra og Simon Geschke kan spurte, men det vil undre mig meget, særligt på våde veje.

 

Q36.5 har sagt, at de håber at få Szymon Sajnok med hjem, men det sker ikke. Holdet skal snarere satse på halvhurtige og holdbare Fabio Christen, der ikke har vist storform i optakten, men bør have en god chance for at overleve. Endnu hurtigere er den holdbare Niccolo Parisini¸ der blev nr. 6 i en massespurt i England sidste år, men hans form har ikke været prangende i optakten. Overlever han, er han dog en hæderlig kandidat. Endelig har holdet Gianluca Brambilla, men jeg tror ikke, at han sætter livet på spil på våde veje i sin sæsondebut.

 

Hos Human Powered Health har man Kristian Aasvold. Han har mistet meget af sin holdbarhed, men han har vist hæderlig form i Algarve. Han har en fair chance for at overleve og kan sagtens spurte, men han bør ikke have farten til at vinde.

 

Trinity har også en kandidat i unge Oliver Rees. Er han i form, klarer han formentlig disse stigninger, og vi så sidste år i Portugal, at han godt kan spurte. Han kommer dog formentlig til kort i positionskampen. De har også sprinteren Luke Lamperti, der er en af de hurtigste i dette felt, men selvom han ikke er helt uden holdbarhed, overlever han næppe, slet ikke i en sæsondebut.

 

Hos Eolo er det muligt, at Urko Berrade spurter, men det vil undre mig, og han vinder ikke. Jeg regner ikke med, at Caja Rural blander sig. Hos Tavfer overlever sprinteren Leangel Linarez ikke, og hos APHotels blander Delio Fernandez sig næppe. Jeg regner ikke med, at Rafael Silva overlever for Efapel

 

Feltet.dks vinderbud: Jose Joaquin Rojas

Øvrige vinderkandidater: German Nicolas Tivani, Carlos Canal

Outsidere: Simone Velasco, Mirco Maestri, Antonio Angulo, Rohan Dennis, Lars Boven

Jokers: Ruben Guerreiro, Alex Molenaar, Jesus Herrada, Niccolo Parisini, Gianni Moscon, Loe van Belle, Attila Valter, Oliver Rees, Fabio Christen, Francesco Gavazzi, Luke Lamperti, Giovanni Lonardi

 

STREAM O GRAN CAMIÑO, UAE TOUR OG OMLOOP HET NIEUWSBLAD UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

Jose Joaquin Rojas
German Nicolas Tivani, Carlos Canal
Simone Velasco, Mirco Maestri, Antonio Angulo, Rohan Dennis, Lars Boven
Ruben Guerreiro, Alex Molenaar, Jesus Herrada, Niccolo Parisini, Gianni Moscon, Loe van Belle, Attila Valter, Oliver Rees, Fabio Christen, Francesco Gavazzi, Luke Lamperti, Giovanni Lonardi
Kristian Aasvold, Gianluca Brambilla, Urko Berrade, Alexander Konychev, Xavier Canellas, Rafael Silva, Jonathan Lastra, Simon Geschke, Delio Fernandez, Szymon Sajnok, Jetse Bol, Leangel Linarez
DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Gran Camiño
Nyheder
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?