Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: 2. etape af Tour of Norway

Optakt: 2. etape af Tour of Norway

24. maj 2024 13:27Foto: Sirotti

Thibau Nys fortsatte sin vilde stime med endnu en sejr på løbets puncheuretape, men nu venter den helt store test for den belgiske komet. Fredag gælder det nemlig allerede løbets kongeetape, hvor en ganske brutal bjergfinale vil give ham alle chancer for at bekræfte de nyfundne klatreevner, han viste i Ungarn.

Artiklen fortsætter efter videoen.

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

 

Ruten

Tour of Norway har i de senere år været et af de få etapeløb, der ikke forsøger at gemme spændingen til sidst. Tværtimod har vi før haft de mest afgørende etaper i løbets allerførste del, og det gælder i særlig grad i år. Dagen efter den indledende puncheuretape gælder det nemlig allerede løbets kongeetape, når der bydes på den blot anden store bjergfinale i løbets historie. Denne gang er der ikke tale om en helt så vanskelig afslutning som på den brutale Stavsro-stigning, hvor Remco Evenepoel knuste al modstand i 2022, men selvom den spritnye finale i Gullingen består af et kortere bjerg, er det rigeligt stejlt til, at klatrerne her skal udkæmpe det store slag om den samlede sejr.

 

Helt modsat den foregående etape er der denne gang tale om en lang sag, når der skal køres ikke færre end 204,8 km mellem Odda og Gullingen. Fra start kører man mod syd ad en lige og flad vej, inden man drejer mod sydvest for at køre op over et højdedrag via en stigning (7,3 km 4,4%), der har top efter 17 km. Den lette nedkørsel leder bed til byen Fjæra, hvor man møder en af områdets fjorde. Her bliver det derfor næsten helt fladt, når man kører mod sydvest ned langs vandet, idet det dog er let stigende, hvorefter det bliver let faldende, når man forsætter mod sydvest ned langs søen Stordalsvatnet frem til byen Etne, der nås efter 70,5 km.

 

 

Her drejer man mod syd og senere sydvest for at kører op og ned ad en lille bakke (5,5 km, 3,7%), der har top efter 76 km, inden man når ned til byen Ølen. Her drejer man mod syd og senere sydøst for hurtigt at ramme endnu en fjord. Den følges nu igennem fladt terræn mod syd over et længere stykke, indtil man forlader den for at køre mod nordøst op ad kategori 3-stigningen Hogganvikbakken (3,5 km, 5,3%, max. 16,1%), der stiger med 3-5% over de første 2,5 km, inden den tager fat med 8-10% over den sidste kilometer frem mod toppen, der rundes efter 104,1 km.

 

En let nedkørsel leder nu mod sydvest tilbage til vandet, som man med det samme forlader for at køre mod vest og nordvest op og ned ad en bakke (2,7 km, 5,0%), der har top efter 112 km. Derfra bliver det kortvarigt fladt, inden man kører mod nord op ad endnu en bakke (1,6 km, 5,8%), der har top efter 125 km. Herfra forsætter det med at stige let, inden det i stedet blive let faldende, mens man kører mod sydøst og sydvest rundt langs fjorden.

 

Man forlader kortvarigt vandet for at køre mod øst op ad en bakke (1,4 km, 6,3%), der har top efter 150,5 km, men efter nedkørslen er man tilbage ved fjorden, som nu følges igennem fladt terræn mod nordøst, syd, øst og nordøst frem til byen Erfjord, der nås efter 168,5 km. Nu går det mod nord og nordøst videre op langs vandet, som man forlader, når man drejer mod sydøst. Det sker via en bakke (3,5 km, 3,5%), der har top efter 181,5 km, inden en nedkørsel leder ned til elven Duldalslågen, der følges igennem let kuperet terræn mod øst frem til finalen.

 

Den indledes, når man drejer mod syd for at køre op ad kategori 1-stigningen Gullingen (5,5 km, 8,7%, max. 22,4%), der stiger relativt jævnt med 8-10% over de første 4 km, inden den bliver lidt lettere med 7-8% over de sidste 1,5 km frem mod toppen, som rundes med bare 1700 m igen. Herfra falder det let ned til den røde flamme, hvorefter den sidste kilometer er først let stigende og siden slutter med 300 m med ca. 10%. Stigningen har en del hårnålesving på den nedre del, men til slut går det ad en lige vej, og sådan fortsætter det efter toppen, indtil man drejer med 320 m igen.

 

Etapen byder på i alt 3450 højdemeter.

 

Gullingen har ikke tidligere i dette årtusinde været mål for et stort cykelløb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

 

Vejret

Efter dagens vilde sommervejr slår vejret om, men der venter stadig en efter norske forhold fin fredag. Det vil være overskyet fra start med en temperatur på 13 grader, og gennem dagen vil det være overskyet med lidt sol til sidst, men temperaturen, men temperaturen vil stige til 17 grader gennem det meste af dagen. Vinden vil bare være let (6-11 km/t) og starte i syd, men gennem det meste af dagen komme fra vestsydvest og slutteligt vest i finalen. Det giver generelt mod- og sidemodvind frem til toppen af første stigning, hvorefter man får skiftevis sidemed-, sidemod-, sidemed- og medvind frem til målbjerget. Her får man først sidevind og dernæst en smule sidemedvind, og på de sidste 1700 m efter toppen vil der også være sidemedvind.

 

Favoritterne

Dagens puncheurfinale skabte langt større forskelle, end vi så det i 2022 - formentlig fordi årets klatrefelt er meget svagere, og fordi man denne gang kørte stigningen længere nedefra. Vi fik dog den forventede vinder, og Thibau Nys har derfor fra start taget den førertrøje, alle ventede.

 

Det er imidlertid et langt større spørgsmål, om han også har den i morgen. I hvert fald bliver hans klatreevner testet langt mere på morgendagens kongeetape. Det er et spritnyt bjerg, men det er bestemt ikke en let sag. Der er lagt op til et slag mellem løbets klatrere, som vi så det på Stavsro-stigningen i 2022, men denne gang er stigningen noget kortere. Det kan give løbets mere eksplosive typer en bedre chance for forsvare sig, end vi så det dengang, hvor de rene bjerggeder excellerede.

 

Alligevel har de en bedre chance, end ruten umiddelbart lægger op til. Som beskrevet i den store optakt til løbet er årets klatrefelt ret svagt, og derfor vil vi formentlig se lidt flere af de tungere folk fremme, end vi ville se i et stærkere felt. Til gengæld må de leve med, at vi ikke får den modvind, det så ud til for et par dage siden. Tværtimod vil der endda være sidemedvind på den sidste del, og det spiller bolden mere i retning af de lettere folk.

 

Vi bør i hvert fald få et opgør på sidste stigning. I dag så vi, at der var kamp om at ramme udbruddet, der derfor blev stort, og det kan vi sagtens se igen i morgen. Selvom etapen i dag skabte forskelle, vil vi dog næsten med sikkerhed få et udbrud, der skal holdes nogenlunde i snor, selvom Lidl egentlig har en interesse i at lade udbruddet sejle hjem. Når sidste stigning er så svær, er det svært at tro, at udbruddet vil ramme bjerget med et tilstrækkeligt forspring. Derudover er der andre hold, der kan tænkes at hjælpe til. I dag fik Lidl ingen hjælp, men på baggrund af det, jeg så i dag, er der en god chance for, at Visma, Uno-X og Tudor eller vil sørge for samling. Da der ikke er risiko for sidevind, bør vi få et opgør på sidste stigning

 

 

Her ved alle, at Nys skal slides ned, og det vil derfor ikke være Lidl, der forsøger at gøre det hårdt. Det vil være andre hold, og det vil formentlig være Visma, Uno-X og Tudor. Herefter regner jeg med en ret lang finale. Det muliggøres af fraværet af modvind, og de ryttere, der vil slå Nys, har brug for, at det bliver hårdt. I lyset af stigningens karakter og det svage felt af klatrere regner jeg med et ret selektivt løb, hvor der ikke bliver megen taktik. Det bliver formentlig mand mod mand.

 

Der er dog ikke spurt på toppen. Jeg tror, at folk kommer ind en og en og i meget små grupper, men det kan naturligvis ikke udelukkes, at der skal spurtes om sejren. Her er det dog værd at bemærke, at de sidste 300 m stiger md 10%, hvis man kan stole på løbsbogen, og det giver da i hvert fald den mest friske klatrer en chance, selvom han ikke måtte være hurtigst.

 

Efter i dag har jeg skiftet hest. Nu går jeg med Bart Lemmen. Nys var nemlig slet ikke så overbevisende på en stigning, der virkelig passede ham. I stedte var det dieselmotoren Lemmen, der imponerede ved med sit stabile tempo næsten at trække belgieren ind, og det er opløftende. Han har nemlig slet ikke samme punch og burde passe bedre til en længere stigning. Normalt vil jeg ellers regne denne stigning som værende for stejl, men i dette selskab er han på papiret en af de bedste klatrere. Når han kan gå i top 10 på Jebel Hafeet, bør han også kunne vinde i dette felt, og efter dagens præstation tror jeg, at han gør det. Til gengæld kommer Koen Bouwman ikke meget længere end i dag, når han ikke er god i en eksplosiv finale, men Tijmen Graat vil nok være tættere på de bedste - og Wout van Aert mangler som frygtet alt for meget.

 

Selvfølgelig kan det også blive Thibau Nys. Han vandt trods alt stadig i dag, og i dette felt uden mange klatrere skal man lede efter folk, der kan slå ham. Han viste i Ungarn i et stærkere felt, at han kunne vinde på et langt bjerg, og selvom den stejle del her er længere, er det trods alt stadig en relativt kort stigning. Han har også den fordel, at han slår alle i en spurt. Derfor skal han ”bare” følge med, og det er bestemt ikke umuligt, at han kan det. Jeg er dog ikke helt sikker på, at han ender som bedste Lidl-mand. Eksploderer han tidligt, vil jeg ikke udelukke, at den udgave af Mathias Vacek, vi så i dag og i Ungarn kan vinde, selvom stigningen egentlig er for svær. Jeg vil også forvente, at Natnael Tesfatsion og Fabio Felline kommer et stykke op ad stigningen - som hjælpere.

 

Derefter går jeg med Marco Brenner. Jeg havde bestemt håbet, at han var bedre i dag, men han viste i det mindste, at han ikke er på sit lave bundniveau. Han klarede den eksplosive finale hæderligt, og han vil være mere komfortabel på denne stigning. Han er i hvert fald en af de ryttere, der har klatret bedst i år, og derfor må han stadig være topkandidat, særligt hvis hans hold får det gjort hårdt. Her kan vi forvente, at Sebastien Reichenbach vil komme et stykke på denne form for stigning, og det samme bør Lucas Eriksson.

 

Dagens store skuffelse var Luca Vergallito, men jeg holder fast i, at han skal regnes som topkandidat. Det er bekymrende, at han smed så megen tid, men det var trods alt ikke en stigning, der passede ham. Ser man på hans niveau på længere stigninger i år, har han stadig været langt bedre end det store flertal i dette felt, og det bør komme til udtryk igen i morgen. Efter i dag tror jeg også på, at Jason Osborne vil gøre det pænt, men stigningen er til den svære side. Den bør være noget for svær for Axel Laurance, men jeg er spændt på at se, hvor langt han kommer.

 

Jeg var imponeret over Uno-X i dag. De viste sig stærkere end ventet, men som udgangspunkt passer morgendagens etape dem dårligere. Vi så dog også i Besancon-løbene, at Ådne Holter klatrede ganske godt på længere stigninger, og efter i dag tør jeg ikke udelukke, at han faktisk kan vinde. Det gør jeg heller ikke med Idar Andersen, men han er nok en anelse tungere. Magnus Cort viste i dag uventet god form, men han bør trods alt få det vanskeligere i denne form for finale.

 

Oscar Rodriguez fortsætter med at skuffe lidt, men han klarede det trods alt pænt i en finale, der ikke var ideel for ham. På papiret er han stadig en af de bedste klatrere i dette felt, og han må regnes som en reel vinderkandidat. Det bekymrer mig bare, at han var så langt fra Nys i Ungarn - men denne stigning passer ham bedre. Ethan Hayter viste i dag, at han ikke vil være helt fremme, for det kræver topform på en stigning som denne, men han er så svingende, at det ikke vil være på månen at se ham i top 10. Man kan også håbe, at unge Andrew August begynder at vise livstegn.

 

Bora kom ikke godt fra land, men Alexander Hajek gjorde det nu meget pænt for en ren klatrer. Jeg vil forvente at se ham længere fremme i morgen, og vi så i Tyrkiet, at han bør komme langt i dette felt. Også Ben Zwiehoff bør være bedre på denne etape, men efter mange skuffelser er det svært at se ham helt fremme. Emil Herzog får det vanskeligere i morgen.

 

 

Dagens positive overraskelse var Adrien Maire. Vi er stadig ved at lære ham at kende, og der er måske små indikationer på, at han passer bedre til en eksplosiv finale. Han viste dog i Alperne, at han godt kan køre opad på lange stigninger, så i dette felt burde han komme et stykke. Til gengæld faldt Baptiste Huyet helt igennem i dag, og Adam Toupalik vil få det sværere på en længere stigning.

 

En rytter, der bør gøre det bedre i morgen, er Kamil Bonneu. Han kom i hvert fald hæderligt fra dagens resultat, og han burde passe bedre til en længere stigning. Han manglede for meget i Ungarn til, at jeg kan se ham komme hele vejen. Til gengæld går det nok den anden vej for Lars Craps og i hvert fald for Vincent Van Hemelen og Elias Maris.

 

Hos ATT bekræftede Jakub Otruba, at han kan komme ret langt på dette niveau. Baseret på det, vi så i Rumænien og Tjekkiet sidste år, vil jeg også tro, at han måske kan gøre det endnu bedre på en længere stigning. Det samme gælder for Karel Camrda, men han manglede for meget i dag.

 

I dag var endnu en skuffelse for Carl Fredrik Hagen. Han er imidlertid ikke den allermest eksplosive klatrer, og han vil formentlig være mere komfortabel i morgen. Vi så i Tyrkiet, at han bør komme et stykke i dette felt, men han var for langt efter i dag til at kunne drømme stort. Finalen i morgen bliver vanskeligere for Filippo Conca og Marcel Camprubi.

 

Hos Intermarché skuffede Lorenzo Rota igen i dag. Denne finale passede ham perfekt, og derfor kommer han næppe meget længere i morgen, men helt galt går det næppe. Overraskelsen var Huub Artz, men selvom han i Oman fra sit udbrud imponerede på Green Mountain, bør Rota ende som bedste mand i morgen - hvis ikke Rein Taaramae rejser sig lidt mere, selvom vi i dag så, at han stadig mangler meget. Francesco Busatto skuffede stort i en finale, der passede ham.

 

Hos Bingoal vil jeg forvente, at Floris De Tier kan gøre det lidt bedre end i dag, og at Lennert Teugels kan komme et stykke, hvis ikke han har været i udbrud. Hos Echelon skal vi efter i dag nok droppe Tyler Stites, mens Coop og landsholdet får svært ved at blande sig helt fremme.

 

Feltet.dks vinderbud: Bart Lemmen

Øvrige vinderkandidater: Thibau Nys, Marco Brenner

Outsidere: Luca Vergallito, Årne Holter, Mathias Vacek, Oscar Rodriguez, Alexander Hajek

Jokers: Idar Andersen, Adrien Maire, Ben Zwiehoff, Jason Osborne, Kamil Bonneu, Jakub Otruba, Carl Fredroik Hagen, Koen Bouwman, Lorenzo Rota, Axel Laurance, Ethan Hayter, Rein Taaramae, Floris De Tier, Lennert Teugels, Tijmen Graat, Sebastien Reichenbach, Magnus Cort, Huub Artz

 

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

Bart Lemmen
Thibau Nys, Marco Brenner
Luca Vergallito, Årne Holter, Mathias Vacek, Oscar Rodriguez, Alexander Hajek
Idar Andersen, Adrien Maire, Ben Zwiehoff, Jason Osborne, Kamil Bonneu, Jakub Otruba, Carl Fredroik Hagen, Koen Bouwman, Lorenzo Rota, Axel Laurance, Ethan Hayter, Rein Taaramae, Floris De Tier, Lennert Teugels, Tijmen Graat, Sebastien Reichenbach, Magnus Cort, Huub Artz
Lars Craps, Natnael Tesfatsion, Lucas Eriksson, Vincent Van Hemelen, Elias Maris, Karel Camdra, Adam Toupalik, Emil Herzog, Andrew August, Francesco Busatto, Gerben Kuypers, Fredrik Dversnes, Filippo Conca, Marcel Camprubi, Fabio Felline, Marco Tizza, Loic Vliegen, Wout van Aert, Baptise Huyet, Anton Stensby, Henrik Fjellheim, Trym Brennsæter
DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Tour of Norway
Nyheder Profil Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

OL - Herrer (Enkeltstart)(JO) 27/07

Volta a Portugal em Bicic...(2.1) 24/07-04/08

OL - Herrer(JO) 03/08

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Red Bull - BORA - hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger