Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: 5. etape af CRO Race

Optakt: 5. etape af CRO Race

02. oktober 2021 13:37Foto: Sirotti

Olav Kooij fortsatte sit og Jumbos fantastiske løb ved at sikre sig sin anden sejr på to dage, men nu stopper festen foreløbig. Lørdag gælder det nemlig løbets kongeetape, men med kun ét rigtigt bjerg, der kommer midtvejs på den korte rute, er der lagt op til en uhyre uforudsigelig dag, hvor både lette og tungere ryttere synes at kunne komme i spil til sejren.

Artiklen fortsætter efter videoen.

SE CRO RACE PÅ DISCOVERY+ UDEN BINDING TIL KUN 99,-

 

Ruten

Lige siden etableringen i 2015 har løbet besøgt Ucka-stigningen, som med undtagelse af 2019-udgaven også har været brugt som etapemål, og Kroatiens vel nok mest berømte cykelbjerg skal også besøges i år. Ligesom i 2019 kommer den dog midtvejs på 5. etape, og modsat sidst følger man ikke op med en bjergfinale senere på etapen. Tværtimod slutter løbet nu med mere end 50 lettere kilometer, og i stedet venter en afslutning i stil med dem, vi har set på de to foregående etaper, nemlig med en flad finale med en kort, stejl mur umiddelbart forinden. Det lægger op til uforudsigeligt cykelløb, hvor det bestemt er muligt at skabe tidligt drama, men hvor der også er god tid til en regruppering.

 

Med en distance på bare 137,5 km er der tale om en meget kort etape, der fører feltet fra Rabac/Labin til Opatija. Rabac ligger helt nede ved kysten, og den neutrale zone består af en klatretur mod nordvest ind i bjergene op til byen Labin, hvor den officielle start gives. Her kører man en omgang på en relativt flad 9,5 km lang rundstrækning i området sydvest for byen, hvorefter det går mod nordøst igennem let faldende terræn, inden man drejer mod nordvest for kort efter at ramme kategori 2-stigningen Gracisce (8,2 km, 5,2%), der har to tidlige kilometer med 7-8%, men derudover primært stiger med 5-6%, inden man runder toppen efter 34,5 km. Den leder op til et relativt fladt plateau, der følges mod nordvest frem til dagens første spurt, som kommer efter 42,8 km, inden en nedkørsel leder mod nordøst. Derfra går det ad en snoet vej mod nordøst igennem fladlandet, inden en nedkørsel leder ned til dalen.

 

Læs også
Klassikerrytter tæt på UAE-skifte

 

Nu gælder det løbets største udfordring, når man kører mod nord og sydøst op ad Ucka-stigningen, der her går under navnet Poklon og er uden for kategori. Den stiger med 6,6% over 13,2 km og skal deles i to. De første 6 km er lette med hovedsageligt 3-4%, men derefter tager den fat med 2 km med 6-8% og derefter 3 km med hele 9-13%, inden den stiger med 7-9% over de sidste 2,2 km frem mod toppen, der rundes efter 75,2 km.

 

Herfra resterer fortsat 62,3 km, som indledes med en lang og undervejs også ganske teknisk nedkørsel, der leder mod nordøst tilbage mod vandet. Kort inden man når kystvejen, fortsætter man mod nordøst tilbage mod bjergene via kategori 2-stigningen Kastav (2,6 km, 5,6%), der er en relativt jævn stigning med top efter 95,5 km. En kort nedkørsel og et let stigende stykke leder nu mod nordøst frem til dagens anden spurt, som kommer efter 99,8 km, inden det fortsætter med at stige mod nordøst. Siden drejer man mod sydøst, hvorefter en lige og let faldende vej leder ned mod kysten, inden det går mod sydvest ad den sidste del af nedkørslen til storbyen Rijeka, hvor dagens sidste spurt kommer efter 115,8 km.

 

Her drejer man mod nordvest for at køre ad den næsten helt flade kystvej hen langs vandet, indtil man med 11,0 km igen rammer den afsluttende rundstrækning. Det sker, når man drejer mod nord for at køre op ad kategori 3-stigningen Opatija (500 m, 12,9%), der er en stejl mur med hele 16,2% over de sidste 300 m. Toppen kommer med 10,5 km igen, hvorefter det går mod sydvest ad en let snoet og let faldende vej frem mod to sene sving kort efter den røde flamme, inden man med 500 m igen drejer mod nordøst ind på kystvejen, der er let stigende. Efter 130,6 km krydser man stregen for første gang, hvorefter man slutter af med at køre en hel omgang på den 6,9 km runde, hvilket betyder, at man får anden og sidste gang når toppen af Opatija med bare 3,8 km igen.

 

Etapen byder på i alt 2552 højdemeter.

 

Opatija har ikke tidligere i dette årtusinde været benyttet som mål for et stort cykelløb.

 

 

 

 

 

Læs også
Starttider: Enkeltstart i Romandiet Rundt 2024

 

 

 

 

SE CRO RACE PÅ DISCOVERY+ UDEN BINDING TIL KUN 99,-

 

Vejret

Efter nogle solrige dage bliver det mere skyet på en lørdag, der kun byder på få solstrejf, men også tørvejr og temperaturer på 22 grader. Vinden vil bare være svag (3-7 km/t) og komme fra syd. Det giver med- og sidemedvind, indtil man kortvarigt får sidemodvind mellem de to sidste spurter. Der vil være sidevind hen langs kysten, inden der på sidste rundstrækning vil være sidemedvind frem til toppen af muren og derefter sidemodvind, indtil man atter får sidemedvind på de sidste 500 m.

 

Favoritterne

Bemærk: Grundet ugens uhyre store antal løb bliver favoritvurderingerne til etapeoptakterne i dette løb betydeligt mere skitseagtige end vanligt.

 

Efter fire dage i fladlandet er det endelig tid til kongeetapen. Det var det også for to år siden, men situationen er helt anderledes denne gang. I den seneste udgave blev Ucka-stigningen nemlig fulgt op af en rigtig bjergfinale, og det gjorde det ret oplagt, hvem der ville køre med om sejren.

 

Sådan er det bestemt ikke denne gang, hvor den sværeste etape kan blive både fugl og fisk. For to år siden kørte man som sagt en tilsvarende indledning, og dengang eksploderede det til atomer på Ucka-stigningen, hvor favoritterne allerede angreb hinanden, men der skete efterfølgende en betydelig regruppering inden målbjerget. I år er der intet målbjerg, og derfor er spørgsmålet, om vi vil få samme regruppering.

 

Det er klart, at det er klatrernes store chance, og derfor vil de køre enormt aggressivt. Angiveligt er Simon Yates og Mikel Landa kommet for at vinde løbet, og derfor regner jeg med, at Ucka kan blive kørt, som var der mål på toppen. Det er et modbydeligt bjerg, der er for de rene klatrere, men hvad sker der efter toppen? Der er immervæk stadig mere end 60 km til mål, og det er jo ikke just noget, der indbyder til solokørsel.

 

Læs også
Optakt: 3. etape af Tour de Romandie

 

Det synes helt givet, at vi vil se en eller anden form for regruppering, men spørgsmålet er, hvor stor den vil blive. Det vil i høj grad være bestemt af, hvor mange hjælpere der vil være tilbage til at føre. Her er det ganske vigtigt at notere sig, at Bahrain har et ret stærkt hold til at støtte Landa, og hvis de kan finde ud af at ofre et par mand, er det ikke nødvendigvis et alt for stort felt, der vil være samlet, når de når rundstrækningen med den lille mur. Man må også formode, at BikeExchange vil være klar til at ofre Andrey Zeits, der burde være med efter en regruppering, og måske vil Uno-X også ofre Anthon Charmig og Torstein Træen.

 

Hvis til gengæld samarbejdet er dårligt, kan vi få et stort felt også med relativt tunge folk. Det er dog værd at bemærke, at der efter regrupperingen i 2019 kun var ca. 30 mand tilbage, og man må formode, at der vil være færre denne gang.

 

Herefter skal kaptajnerne forsøge at afgøre det på den lille mur, der er uhyre kort, men meget stejl. Det vil være muligt at køre alene hjem, men der er trods alt mere end 10 km fra toppen. Det kan derfor både blive bedste mand, der kører hjem, en eller anden form for spurt og også en taktisk finale, hvor en snu rytter kan snige sig væk.

 

Det giver sig selv, at der med så stor usikkerhed i teorien er et hav af potentielle vinderkandidater, og det hører til sjældenhederne, at man skriver optakter til løb, der er så svære at læse. Jeg tror dog på et relativt selektivt løb. Jeg formoder, at Bahrain og BikeExchange vil gøre det knaldhårdt, og de burde også efter en ikke alt for stor regruppering have folk til at føre. Jeg vil derfor tro, at man skal klatre relativt godt for at vinde etapen, men derefter kan meget ske.

 

Jeg vælger at holde fast i Simon Yates, men det er ikke med den store overbevisning. Hans angreb i går så temmelig tandløst ud, og da der i forvejen er usikkerhed om hans form, er det bekymrende. Omvendt var Kaden Groves stadig med i feltet, og modvinden har formentlig fjernet motivationen, og det kan derfor meget vel være, at han er bedre end som så. I dette felt er han klart den bedste puncheur på en kort, stejl mur, og derfor vil han være bedste bud på en solovinder, men som vi så i Touren i 2019, har den tidligere baneverdensmester også stadig lidt af sin hurtighed intakt. Det giver ham gode kort. Man kan ikke helt afskrive hans holdkammerat Kaden Groves, hvis der kommer en stor regruppering, men det vil undre mig, og jeg vil tro, at Andrey Zeits bliver ofret.

 

Uno-X har et fremragende kort i Markus Hoelgaard. Ucka er for lang for ham, og han vil utvivlsomt få svært ved at følge Yates, men når er der er sket en regruppering, bør han være der. Han har været meget svingende på det sidste, men hvis han har sine VM-ben, vil han være fremragende på en rundstrækning med en sen mur. Som vi så i Norge, er han også en af de hurtigste i en flad spurt. Endnu hurtigere er Anders Skaarseth, der får sværere ved at overleve, men med klatrebenene fra Norge bestemt ikke kan afskrives. Torstein Træen ligner en af de ryttere, der vil være bedst på muren, men for at vinde skal han snige sig væk i en taktisk finale. Svingende Anthon Charmig smed tid i dag og ligner en hjælper, hvis han overlever.

 

Euskaltel har et godt bud i Gotzon Martin. Klatrer han, som han gjorde i Vueltaen, bør han efter en regruppering sidde med, og så står han stærkt i en spurt. Det har vi set de seneste dage, og hvis det bliver en lidt større gruppe, der skal spurte, vil han være en af favoritterne. Man kan heller ikke afskrive hans hurtigere holdkammerat Antonio Angulo, men han vil finde Ucka lang og svær og skal bruge et lettere løb.

 

Bahrain kører for Mikel Landa, men deres bedste kort synes at være Stephen Williams. Han viste nemlig en uventet hurtighed i går, og med klatreben, han havde i Italien, vil han være en af de bedste på stigningerne. I en spurt mellem klatrere synes han ikke chanceløs. Holdets to øvrige relativt formstærke klatrere er Mikel Landa og Hermann Pernsteiner , men begge har bestemt ikke glimret i optakten. Som spurtsvage skal de snige sig væk for at vinde.

 

Jumbo har en tilsyneladende velkørende Sam Oomen, der vil være en af de bedste på stigninger, samt Chris Harper, der ligeledes synes formstærk, og Tobias Foss, der til gengæld stadig har til gode at bevise, at han er tilbage. Ingen af dem er hurtige, og derfor er deres chance at angribe på skift i en ukontrollerbar finale. Man kan heller ikke udelukke, at Mick van Dijke kan komme tilbage til en spurt, men det vil kræve en større regruppering.

 

Læs også
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation

 

Caja Rural, har Jon Aberasturi, men der skal en stor regruppering til, hvis han skal i spil. I stedet skal man holde øje med formstærke Oier Lazkano . Han vil finde bjerget svært, men efter en regruppering er han i spil. Han passer godt til muren med de ben, han havde i Luxembourg, og derudover smed han tid i går, hvor han ofrede sig, og dermed har han frihed i en taktisk finale. Holdet har også en knap så formstærk Jonathan Lastra til en spurt, men den vinder han næppe. Også Joel Nicolau kan overleve, men han er en usandsynlig vinder.

 

En anden kandidat er Roland Thalmann, der er både klatrestærk og hurtig, men stadig har til gode at vinde en spurt af denne type. Ved en større regruppering er det klart, at også Milan Menten er i spil, men også for ham bør det gælde, at bjerget bliver for svært, ligesom jeg tvivler på, at Maciej Paterski stadig klatrer godt nok, og at Josip Rumac kan overleve. En anden hurtig og holdbar herre er Jakub Kaczmarek¸ men også han skal bruge et let løb. Carl Fredrik Hagen synes at nærme sig et fornuftigt niveau og bør køre finale, men selvom han har vist en smule fart, skal han snige sig væk for at vinde. Det samme gælder for klatrerne Jose Felix Parra og Urko Berrade samt Riccardo Zoidl og Alexis Guerin.

 

Feltet.dks vinderbud: Simon Yates

Øvrige vinderkandidater: Markus Hoelgaard, Gotzon Martin

Outsidere: Stephen Williams, Anders Skaarseth, Antonio Angulo, Milan Menten

Jokers: Torstein Træen, Sam Oomen, Mick van Dijke, Kaden Groves, Jon Aberasturi, Chris Harper, Tobias Foss, Oier Lazkano, Roland Thalmann, Maciej Paterski, Mikel Landa

 

SE CRO RACE PÅ DISCOVERY+ UDEN BINDING TIL KUN 99,-

Simon Yates
Markus Hoelgaard, Gotzon Martin
Stephen Williams, Anders Skaarseth, Antonio Angulo, Milan Menten
Torstein Træen, Sam Oomen, Mick van Dijke, Kaden Groves, Jon Aberasturi, Chris Harper, Tobias Foss, Oier Lazkano, Roland Thalmann, Maciej Paterski, Mikel Landa
Carl Fredrik Hagen, Hermann Pernsteiner, Andrey Zeits, Jonathan Lastra, Jakub Kaczmarek, Josip Rumac, Jose Felix Parra, Urko Berrade, Riccardo Zoidl, Alexis Guerin
DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Tour of Croatia
Nyheder Profil Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?